image

Groninger die vanuit cel doorging met phishing veroordeeld tot 2 jaar cel

dinsdag 4 oktober 2022, 15:54 door Redactie, 6 reacties

Een 23-jarige man uit Groningen die vorig jaar wegens grootschalige phishing werd veroordeeld tot 4,5 jaar cel en vanuit de gevangenis zijn criminele activiteiten voorzette heeft hiervoor een gevangenisstraf van twee jaar gekregen. De 22-jarige handlanger van de Groninger kreeg vier jaar cel opgelegd, waarvan één jaar voorwaardelijk. Dat laat RTV Noord weten.

De Groningse man speelde volgens het OM een belangrijke rol bij in Nederland uitgevoerde phishingaanvallen, zo werd vorig jaar nog geclaimd. Hij voerde phishingaanvallen uit, ontwikkelde phishingpanels en hielp andere criminelen bij het opzetten van phishingsites. Via een phishingpanel kunnen criminelen de gegevens ontvangen die slachtoffers van phishing op phishingsites invoeren. Terwijl de man zijn gevangenisstraf uitzit wordt erin zijn cel een telefoon aangetroffen, die verder wordt onderzocht. Daaruit blijkt dat de man vanuit zijn cel gewoon doorgaat met zijn phishingaanvallen.

Uiteindelijk worden er vier toestellen in de cel van de man gevonden, die allemaal voor phishing zijn gebruikt. Op zijn telefoons staan meer dan duizend gesprekken die hij op Marktplaats voerde. De man doet zich voor als potentiële koper en vraagt slachtoffers om ter controle een eurocent over te maken. De door de verdachte verstuurde betaallink wijst echter naar een phishingsite. Met alle gegevens die mensen daar invoeren krijgt de verdachte toegang tot hun bankrekening en kan geld afschrijven.

De Groninger werden met de phishingactiviteiten geholpen door een 22-jarige man uit Hoogezand. Die zorgde voor de benodigde instructies en phishingpanels, maar was ook betrokken bij het inloggen op de bankrekeningen. Op datadragers van de Hoogezander worden tientallen phishingsites aangetroffen, alsmede duizenden leads (bestanden met persoonsgegevens) en honderden afbeeldingen van bankrekeningen waarop was ingelogd. Tegen de man uit Hoogezand was een gevangenisstraf van 66 maanden geëist, tegen de Groninger 44 maanden.

Reacties (6)
04-10-2022, 18:12 door spatieman
knap..
want voor ik weet, worden zelf bezoekers onderzocht op smokelwaar.
04-10-2022, 20:42 door Anoniem
De vier mobiele telefoons die werden aangetroffen in de cel van Kevin Z. (23), de hoofddader, zijn waarschijnlijk met drones boven de gevangenis in Veenhuizen afgeworpen. De dader had een handlanger buiten de muren, te weten Mike B. (22) uit Hoogezand, en hij stond in contact met Nadim van der M., een goede bekende van de twee veroordeelde daders.

Honderden slachtoffers maakten ze, door heel Nederland. [...] De oplichting vanaf de in beslag genomen telefoons was zó grootschalig, dat slechts één van de vier gsm-toestellen volledig is doorzocht door de recherche. Meer slachtoffers traceren zou teveel capaciteit vergen van de recherche.

Oplichting ging door vanuit de cel
DvhN zaterdag 1 oktober 2022, p. 13

https://dvhn.nl/groningen/Zelfs-vanuit-de-cel-lichtte-Kevin-Z.-slachtoffers-op-twee-jaar-extra-celstraf-27950513.html


Een verslag vanuit de rechtszaal: oog in oog met de oplichters

https://www.ad.nl/wageningen/oog-in-oog-met-de-mannen-die-mijn-bankrekening-plunderden-u-heeft-geen-geweten-maar-in-de-cel-ineens-wel~a069c77a/
05-10-2022, 15:48 door [Account Verwijderd]
Ik vind een strafmaat van twee jaar in dit excessieve geval van recidive (tijdens detentie) niet voldoende.

Stelling: Maatschappelijke verontwaardiging laten meetellen bij de strafvordering op administratieve misdrijven zou toepasselijk zijn, waarbij ik wel vooral denk aan ransomware aanvallen op zorginstellingen zoals ziekenhuizen, zeker als daar slachtoffers door vallen. Mij is dat treurige nieuws nog nooit ter ore gekomen maar in dat geval zou ik de zwaarst mogelijke straf eisen. (meerdere decennia detentie)

Ik weet dat het een schier onmogelijke opgave is om daarvoor een meetwerk op te stellen waarbij ook heel sterk in aanmerking moet worden genomen dat het géén precedent schept om dezelfde criteria te gaan toepassen op misdrijven waarbij/waarmee/waarin direct fysiek menselijk leed is aangericht, maar weinigen zullen het niet met mij eens zijn als ik zeg dat hier in dit geval een extra 4 jaar 'achter de tralies' meer recht doet aan de slachtoffers van dit aantoonbaar onverbeterlijk aartsgeboefte.
10-10-2022, 10:15 door Arie de Kanarie
1 telefoon verbergen kan ik me misschien nog voorstellen, maar 4 ? hoe zit het met de controle daar
12-10-2022, 17:34 door Anoniem
Door Arie de Kanarie: 1 telefoon verbergen kan ik me misschien nog voorstellen, maar 4 ? hoe zit het met de controle daar

Iemand met een hele dikke reet?
25-10-2022, 11:46 door Anoniem
Oplichters Kevin en Mike woonden als zwijnen in Groningen en Hoogezand, maar gingen gekleed als filmsterren.

https://dvhn.nl/groningen/Parels-tussen-de-pizzadozen-27995898.html
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.