image

Canadese man wegens ransomware-aanvallen veroordeeld tot 20 jaar cel

woensdag 5 oktober 2022, 11:54 door Redactie, 7 reacties

Een Canadese is in de Verenigde Staten wegens het wereldwijd aanvallen van organisaties met de NetWalker-ransomware veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar. Ook moet hij een bedrag van 21,5 miljoen dollar afstaan. NetWalker werd aangeboden als Ransomware-as-a-Service (RaaS).

Via RaaS kunnen criminelen op eenvoudige wijze over ransomware beschikken, waarbij er een deel van de inkomsten naar de ontwikkelaar van de ransomware gaat. Criminelen moeten in dit geval de ransomware nog wel zelf verspreiden. De Canadese man was één van de partners van de NetWalker-groep en voerde wereldwijd aanvallen uit, gericht tegen bedrijven, steden, ziekenhuizen, opsporingsdiensten, schooldistricten en onderwijsinstellingen.

Zo bekende hij zeventien Canadese organisaties met de ransomware te hebben geïnfecteerd. Ook maakte hij allerlei gegevens buit. Als slachtoffers niet betaalden publiceerde hij de gestolen data op internet. Op de apparatuur van de man die in beslag werd genomen trof de politie twintig terabyte aan data aan. Begin februari veroordeelde een Canadese rechter hem tot een gevangenisstraf van bijna zeven jaar.

De man werd ook gezocht door de Amerikaanse autoriteiten, die om zijn uitlevering hadden gevraagd. In maart werd hij vervolgens uitgeleverd. Tijdens een huiszoeking van de woning van de man die eind januari plaatsvond werden 719 bitcoin in beslag genomen, die destijds een waarde van 21,8 miljoen dollar hadden, alsmede 790.000 Canadese dollars. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie zijn de bitcoins op dit moment 14,5 miljoen dollar waard.

Begin 2021 wist de FBI in samenwerking met de Bulgaarse autoriteiten de website van de NetWalker-ransomware in beslag te nemen, alsmede 450.000 dollar losgeld dat drie slachtoffers hadden betaald. De Canadese man kon op basis van ip-adressen en onderzoeken naar verschillende Apple-, Google-, Microsoft- en Mega-accounts, alsmede gebruikte e-mailadressen, aliassen en persoonlijke informatie op social media door de Canadese autoriteiten worden geïdentificeerd. Uiteindelijk werd hij vorig jaar januari aangehouden.

Reacties (7)
05-10-2022, 12:35 door Anoniem
dat is een goeie. in Nederland had ie 6mnd gehad ....
05-10-2022, 14:30 door Anoniem
Door Anoniem: dat is een goeie. in Nederland had ie 6mnd gehad ....
Mag ik even de jurisprudentie zien waarin iemand met zo'n waslijst aan criminele activeiten werd veroordeeld tot 6 maanden?
06-10-2022, 06:50 door Anoniem
In Nederland was hij veroordeeld door een D66-rechter tot een staakstraf van 180 uur.
Met de kanttekening: als het niet teveel gevraagd is en geen burn-out veroorzaakt.
06-10-2022, 09:17 door Anoniem
20 jaar! Belachelijk lang. Er is helemaal niemand gedood of verwond. Er zijn mensen in ziekenhuizen omgekomen door gebreken aan legale software die je alleen mag gebruiken als je hun licentie aanvaardt, die de leverancier vrijspreekt.
09-10-2022, 20:35 door Anoniem
Door Anoniem: In Nederland was hij veroordeeld door een D66-rechter tot een staakstraf van 180 uur.
Met de kanttekening: als het niet teveel gevraagd is en geen burn-out veroorzaakt.

In ons land hebben we scheiding der machten: wetgevende,uitvoerende en rechtelijke macht.
Dus iemand (rechter) kan wel lid zijn van D66,maar dat heeft geen invloed op zijn uitspraken.
Dat speelt ook niet mee in zijn/haar benoeming
Dat heb je langzamerhand wel in de VS,vandaar dat na het tijdperk Trump het land afglijd naar een dictatuur met politieke benoemingen van rechters(hoogerechtshof)
09-10-2022, 20:39 door Anoniem
Door Anoniem: 20 jaar! Belachelijk lang. Er is helemaal niemand gedood of verwond. Er zijn mensen in ziekenhuizen omgekomen door gebreken aan legale software die je alleen mag gebruiken als je hun licentie aanvaardt, die de leverancier vrijspreekt.

Straf heeft ook een afschrikkings component.
Dat heeft deze zeker.
Lijkt mij goed

Misschien kan hij ooit nog eens vervroegd vrijkomen,dat kan in de Vs dan weer wel.
12-10-2022, 17:41 door Anoniem
Door Anoniem: 20 jaar! Belachelijk lang. Er is helemaal niemand gedood of verwond. Er zijn mensen in ziekenhuizen omgekomen door gebreken aan legale software die je alleen mag gebruiken als je hun licentie aanvaardt, die de leverancier vrijspreekt.

Onrecht is overal te vinden maar met 20 jaar in deze zaak gaat het wat mij betreft de goede kant op. Nu Nederland nog.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.