image

Europees Parlement wil dat Europol onderzoek doet naar Pegasus-spyware

donderdag 13 oktober 2022, 10:27 door Redactie, 3 reacties

Het Europees Parlement wil dat Europol onderzoek doet naar het gebruik van de Pegasus-spyware en andere spionagesoftware in de Europese Unie. De spyware zou onder andere in Polen, Griekenland en Hongarije zijn ingezet om journalisten en (oppositie-)politici te bespioneren.

Europol heeft sinds juni van dit jaar een nieuw mandaat en daarmee de bevoegdheid om met eigen expertise een onderzoek te starten bij misdaden die binnen zijn mandaat vallen. "In het geval van het veelvuldig misbruik door middel van onder andere Pegasus in Polen en Hongarije en Predator in Griekenland gaat het dan om zeker drie categorieën die vallen binnen het mandaat; cybermisdaad, corruptie en afpersing", zo stelt D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld.

Op haar initiatief heeft de PEGA-onderozekscommissie van het Europees Parlement de Europese opsporingsdienst om een dergelijk onderzoek gevraagd. De PEGA-commissie is zelf bezig met onderzoek naar het gebruik van spyware binnen de EU. In 't Veld is rapporteur van de PEGA-commissie en komt begin november met haar bevindingen.

Een lidstaat mag het verzoek van Europol weigeren, maar moet daarbij wel aangeven wat de reden hier achter is. Volgens In 't Veld is een dergelijke weigering een veelbetekenend politiek signaal, maar kan alleen worden afgedwongen als Europol in beweging komt. "Met iedere dag die verstrijkt, lopen we het gevaar dat er bewijs onder de tafel wordt geveegd. Europol moet handelen in het belang van burgers en veiligheid in Europa, en onmiddellijk aan de slag", aldus de D66-Europarlementariër.

Reacties (3)
03-11-2022, 09:08 door Anoniem
Griekenland weigert openheid over afluisteren journalisten en politici met behulp van Predator

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/11/01/griekenland-weigert-openheid-over-afluisteren-a4146917
07-11-2022, 10:47 door Anoniem
Het Europees Parlement heeft een commissie in het leven geroepen om misbruik van spyware in Europa te onderzoeken. Die was vorige week in Griekenland. Op de persconferentie vrijdag haalde Europarlementariër Sophie In ’t Veld (D66), rapporteur van de commissie, hard uit naar de Griekse regering.

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/11/07/spywareschandaal-in-griekenland-dijt-uit-a4147444
08-11-2022, 15:19 door Anoniem
Volgens de Pegasus-commissie maken vrijwel alle EU-landen gebruik van de spionagesoftware. Er moeten nieuwe regels komen voor het gebruik van spyware in Europa, en bovendien veel meer toezicht. Dat staat in het eerste rapport van een commissie van het Europees Parlement die onderzoek doet naar een aantal afluisterschandalen in de EU.

https://nos.nl/artikel/2451582-comite-pleit-voor-europese-spyware-regels
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.