image

Kabinet wil nieuw fraudesysteem Belastingdienst snel invoeren

woensdag 19 oktober 2022, 11:30 door Redactie, 10 reacties

De Belastingdienst heeft inderdaad 25.000 meldingen over mogelijke belastingfraude op de plank liggen waar het niets mee kan doen omdat er nog geen nieuw fraudesysteem beschikbaar is dat aan de AVG voldoet. Als het gegevensbeschermingseffectbeoordelingskader van dit systeem straks beschikbaar wil het kabinet het nieuwe systeem snel invoeren om de achterstand weg te werken. Dat liet staatssecretaris Van Rij van Financiën weten tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.

Eerder dit jaar besloot de Autoriteit Persoonsgegevens de fiscus vanwege de Fraude Signalering Voorziening (FSV) een boete van 3,7 miljoen euro op te leggen. Via deze zwarte lijst werden allerlei signalen van vermeende of bewezen fraude van zowel binnen als buiten de Belastingdienst bijgehouden. Het systeem is inmiddels stilgelegd. Als vervanging werkt de fiscus aan de Tijdelijke Signaleringsvoorziening (TSV). Op de voorgenomen gegevensverwerking via de TSV liet de fiscus een gegevensbeschermingseffectbeoordeling (GEB) uitvoeren. Een GEB, ook bekend als een Data Protection Impact Assessment (DPIA), heeft als doel om privacyrisico’s weg te nemen of te verkleinen.

"Wij hebben de lessen geleerd van wat er fout gegaan is met de Fraude Signalering Voorziening. Daarom moeten wij ook een nieuwe gegevensbeschermingseffectbeoordeling maken. Wat ging daar onder meer fout? Er waren geen checks and balances, er werd niet duidelijk beschreven wat de richtlijnen waren en er was geen duidelijk intern toezicht bij de Belastingdienst", aldus Van Rij. De staatssecretaris bevestigt, na berichtgeving in NRC, dat er met binnenkomende fraudetips niets wordt gedaan, omdat er nog geen gegevensbeschermingseffectbeoordelingskader is. Wel liggen er 25.000 fraudetips op de plank te wachten.

"Als we dat kader wel hebben, hoop ik met de toestemming van uw Kamer snel dat nieuwe systeem te kunnen invoeren. En dan moeten we de achterstand natuurlijk wegwerken", merkte Van Rij op. De staatssecretaris benadrukt dat het nieuwe fraudesysteem zijn prioriteit heeft. "Dat hebben de medewerkers bij de Belastingdienst ook keihard nodig om gewoon ook hun taak te kunnen blijven verrichten. Verder ben ik in gesprek met de Belastingdienst om toch ook de middelen voor controle achteraf te verhogen."

Reacties (10)
19-10-2022, 12:05 door Anoniem
Op zich natuurlijk heel prima. Alhoewel ik me maar al te goed kan voorstellen dat iedereen meent dat de fiscus een stel dieven is... wat een ander niet betaalt, dat moet ik betalen.
Echter... zoals we de overheid kennen... Zal het hele gedoe wel 500 miljoen kosten om 450 miljoen aan fraude op te sporen. En het werkt prima! Want we hebben 450 miljoen aan fraude opgespoord. Per saldo hoest de burger gewoon 50 miljoen meer op. Maar we zijn wel goed bezig!
19-10-2022, 12:16 door Anoniem
Maar voldoet die plank waar ze nu op liggen dan wel aan de AVG?
19-10-2022, 12:43 door Anoniem
Kabinet wil nieuw fraudesysteem Belastingdienst snel invoeren
Heeft u per ongeluk een vergissinkje gemaakt? Fraude!
Begrijpt u de tekst wel van uw belastingaangifte? Fraude!
Per ongeluk een verkeerd bedrag ingevuld? Fraude!
Had u toevallig een allochtone achtergrond misschien?? FRAUDE! (toeslagenaffaire)
19-10-2022, 12:57 door Anoniem
Waar worden die 25.000 fraude tips nu bewaard? In een systeem waarin dat mag en dat geschikt is?
19-10-2022, 16:18 door Anoniem
De belastingdienst en snel...alleen als ze moeten innen.
19-10-2022, 20:11 door karma4 - Bijgewerkt: 19-10-2022, 20:17
Door Anoniem: Op zich natuurlijk heel prima. Alhoewel ik me maar al te goed kan voorstellen dat iedereen meent dat de fiscus een stel dieven is... wat een ander niet betaalt, dat moet ik betalen. .......
Per saldo hoest de burger gewoon 50 miljoen meer op. Maar we zijn wel goed bezig!
Dat is dan wel een gevolg van alles via Wobs en open source eisen met de oplopende discussies wat nu mag en wie wat moet gaan doen. Zeg maar onwerkbare wetgeving en bureaucratie veroorzaakt door activisten.

Door Anoniem:
Kabinet wil nieuw fraudesysteem Belastingdienst snel invoeren
....
Had u toevallig een allochtone achtergrond misschien?? FRAUDE! (toeslagenaffaire)
Die houding komt geheel op konto van de disproportionele framing via de journlistiek.
U heeft een kleurtje? frauderen en oplichten mag want dat is het recht bij de gekleurde supremacy.
Bent u blank en doet u controlerend werk? Dan bent u schuldig via uw verre voorouders aan discriminatie.

Verdiep je even wat beter in de toeslagen affaire met de voorgeschiedenis vanaf voor de jaren 80 met de zelfredzaamheid en participatie als continuïteit in het politiek beleid. Neo liberaal gedachtengoed van de oostenrijkse school is waar het werkelijke probleem zit.
19-10-2022, 21:32 door Anoniem
... gegevensbeschermingseffectbeoordelingskader ....
Die moet ik onthouden voor scrabble en galgje
19-10-2022, 22:09 door Anoniem
Is er dan echt niets geleerd van de toeslagenaffaire? Er wordt zelfs niet eens gewacht op de uitkomsten van het onderzoek van de Parlementaire Enquêtecommissie. Hoe geloofwaardig ben je dan nog als overheid?
20-10-2022, 09:43 door Bitje-scheef
Dat is dan wel een gevolg van alles via Wobs en open source eisen met de oplopende discussies wat nu mag en wie wat moet gaan doen. Zeg maar onwerkbare wetgeving en bureaucratie veroorzaakt door activisten.

Open source eisen ? Suggestief weer. Ik wil niet zeggen dat Open Source voor alles een oplossing is/kan zijn. Maar heel veel Open source producten zijn prima bruikbaar. Een aantal zelfs beter dan closed source. Maar een aantal ook net genoeg voor een bepaald doel, wat dan weer wordt opgerekt omdat we het "toch hebben draaien".

Realisme van de dag.
20-10-2022, 11:05 door Anoniem
gegevensbeschermingseffectbeoordelingskader

gegevensbeschermingseffectbeoordeling

gegevensbeschermingseffectbeoordelingskader

Best mensen, het is nog geen karneval
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.