image

SP wil opheldering over verzamelen van tweets door overheidsinstanties

donderdag 20 oktober 2022, 14:16 door Redactie, 7 reacties

De SP wil opheldering van minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken over overheidsinstanties die op grote schaal tweets verzamelen over onder andere hun beleid zonder Twittergebruikers hierover te informeren. Het gaat onder andere om het ministerie van Sociale Zaken, de Belastingdienst en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Overheidsinstanties maken gebruik van verschillende tools om het sentiment over bepaalde onderwerpen zoals beleid te peilen. De tools verzamelen tweets en maken die gereed voor data-analyse. Zo kan er bijvoorbeeld worden gezien wat burgers van bepaald beleid vinden. Tweets mogen dan openbaar zijn, gebruikers hebben geen toestemming aan de overheid gegeven om die te verwerken, zo stelde Floor Terra, adviseur bij Privacy Company, eerder deze week.

"Vindt u het wenselijk dat de overheid op deze manier, zowel herleidbare als niet-herleidbare, gegevens van mensen opslaat en verwerkt, zonder dat mensen daarvan op de hoogte zijn?", vraagt SP-Kamerlid Leijten vandaag aan de minister. Die moet ook duidelijk maken of ze het noodzakelijk vindt dat de overheid op deze schaal gegevens van mensen opslaat en verwerkt.

"In hoeverre vindt u dat uitlatingen op sociale media een goede, betrouwbare graadmeter zijn, in relatie tot het verdienmodel van vele sociale mediaplatformen waarbij algoritmes bepalen wat mensen wel of niet te zien krijgen?", wil Leijten verder weten. Ze vraagt ook aan Bruins Slot of die kan aangeven in welke mate de overheid deze informatie gebruikt voor het bepalen van beleid.

"Erkent u dat de fixatie op sociale media-uitingen een vertekend beeld kan opleveren van problematiek die speelt of in welke mate problematiek zich afspeelt, alsmede ook het niet signaleren van andere problemen?", vraagt het SP-Kamerlid verder. Ook wil ze weten op welke wijze verzamelde persoonsgegevens en gemaakte profielen worden bewaard en toegepast.

"Bent u het met mij eens dat het toezicht op het opslaan en verwerken van persoonlijke gegevens van mensen door overheidsinstanties toereikend zou moeten zijn en dat dit nu niet het geval is, bijvoorbeeld door capaciteitstekorten bij de Autoriteit Persoonsgegevens? Zo nee, kunt u dit uitgebreid motiveren? Zo ja, wat onderneemt u zodat het toezicht versterkt wordt?", vraagt het SP-Kamerlid als laatste. De minister heeft drie weken om met een reactie te komen.

Reacties (7)
20-10-2022, 16:57 door Anoniem
Voeg ook gemeenten maar toe aan dit rijtje.
20-10-2022, 23:07 door Anoniem
Dat heette vroeger de knipselkrant sufferds. Zelfs de ziekenfondsen hadden knipselkranten! Het wordt echt tijd om kamerleden toch echt eerst eens door het pieter baancentrum te laten filteren en funnelen.
21-10-2022, 09:48 door Anoniem
Door Anoniem: Dat heette vroeger de knipselkrant sufferds. Zelfs de ziekenfondsen hadden knipselkranten! Het wordt echt tijd om kamerleden toch echt eerst eens door het pieter baancentrum te laten filteren en funnelen.
Dat jij nou daar mee bekend bent betekent niet je daarom gelijk de kamerleden onder vuur kan nemen.
En natuurlijk is de huidige knipselkrant niet totaal vergelijkbaar met die van vroeger.
21-10-2022, 10:30 door Anoniem
Het wordt echt tijd om kamerleden toch echt eerst eens door het pieter baancentrum te laten filteren en funnelen.
Inderdaad dat moet gebeuren, zijn we in dit geval van een lastpak af en kan een partij als D66 gewoon hun gang gaan
met alles te digitaliseren. Wij als burgers hebben niets in te brengen en moeten met de waanzin van deze partij mee.
Trouwens dit soort tactiek wat jij voorstelt wordt in veel in dictaturen gebruikt om van last posten af te komen.

Ik ben blij dat er nog een paar kamerleden vragen durfen te stellen ondanks dat met weinig effect.
21-10-2022, 11:02 door Anoniem
Voor de meeste niet-ICT mensen is antisocial media een uitlaatklep en in geenzins de realiteit.
Uitlatingen daarop/daarom zijn niet synoniem met uitlatingen in de 'echte' wereld, ook al begrijpt de rechterlijke macht dat nog niet helemaal.
Worden mensen opgepakt omdat ze op een verjaardag in een woonkamer na 20 biertjes roepen dat ze meneer of mevrouw X/Y wel iets aan zouden doen?
Nee..
Maar dezelfde melding in de woonkamer van een antisocial media, dan is het opgepakt worden door een AT met veel machtsvertoon om te laten zien dat het serieus genomen wordt.

Antisocial media is een ster in het niet kunnen filteren tussen bullshit en realiteit, laat staan in relativiteit.
Maar daar kun je dan dankbaar misbruik van maken als je een bepaalde republiek iets wilt aansmeren.
En dat in combinatie met een selectieve 'echte' media, is erg gevaarlijk..

Dus als Biden zegt "we gaan nordstream opblazen" dan heeft dat geen consequenties, maar als Trump zegt "We're going to walk down to the Capitol and we're going to cheer on our brave senators and congressmen and women, and we're probably not going to be cheering so much for some of them." is dat opruiing.
21-10-2022, 14:01 door Anoniem
Dus als Biden zegt "we gaan nordstream opblazen" dan heeft dat geen consequenties, maar als Trump zegt "We're going to walk down to the Capitol and we're going to cheer on our brave senators and congressmen and women, and we're probably not going to be cheering so much for some of them." is dat opruiing.
Nee dat was geen opruiing, ik heb een film gezien die daar ter plekke opgenomen was en dat had veel weg van een staatsgreep.
25-10-2022, 12:15 door Anoniem
Kan men ook een verzoek indienen bij de overheidsinstantie om na te gaan of deze informatie over uw tweets heeft?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.