image

Mijn nieuwe werkgever gebruikt tegen mijn wil mijn geboortenaam in mijn mailadres. Mag dit zomaar?

woensdag 26 oktober 2022, 10:36 door Arnoud Engelfriet, 29 reacties

Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.

Juridische vraag: Onlangs ben ik begonnen met werken bij een nieuwe werkgever. Daar is een mailadres gekoppeld aan mijn werkaccount. Dat mailadres bevat mijn geboortenaam. Ik wil die naam echter niet gebruiken voor mijn werk. Ik gebruik op mijn werk, in mijn zakelijk netwerk, en óók bij al mijn eerdere werkgevers namelijk al bijna 20 jaar een andere (eveneens wettelijke) naam: de naam van mijn man. Onder die naam ben ik bekend. Ik heb gevraagd om mijn mailadres aan te passen. [Dat wil men niet]

Antwoord: De reden zoals opgegeven: men wil uniformiteit, met daarachter dat als je gaat scheiden je weer terug gaat naar je geboortenaam (laten we volwassen mensen geen 'meisjes'-verwijzingen geven, oké) en oh ja het is ook technisch heel ingewikkeld. Heeft deze werknemer hier mogelijkheden?

Het simpele antwoord staat in artikel 1:9 lid 1 BW:

Een vrouw die gehuwd is of die gehuwd is geweest dan wel wier partnerschap geregistreerd is of is geweest en die niet is getrouwd na beëindiging van de registratie of is hertrouwd dan wel niet een geregistreerd partnerschap is aangegaan na beëindiging van het huwelijk of opnieuw is aangegaan, is steeds bevoegd de geslachtsnaam van haar echtgenoot of van haar geregistreerde partner te voeren of aan de hare te doen voorafgaan dan wel die te doen volgen op haar eigen geslachtsnaam. [En de man ook, zie lid 3]

"Steeds bevoegd te voeren", je hebt dus het recht om je als zodanig voor te stellen en onder die naam door het leven te gaan. Alleen in officiële overheidscommunicatie gebruikt men altijd de geboortenaam. Waarom precies is mij nooit duidelijk geworden, want juist daar hebben ze de bsn om je uniek te identificeren en zo de rest een labeltje-uit-beleefdheid moeten zijn. Wie het wetsartikel weet, ik hoor het graag.

Als je dat recht hebt, dan behoort een werkgever dat ook te honoreren. Dat volgt voor mij evident uit het goed werkgeverschap (art. 7:611 BW), een open norm die werkgevers hebben te respecteren. En dan is het niet genoeg om te zeggen, je krijgt ook een alias waar mensen heen kunnen mailen (zonder mogelijkheid van reply'en vanaf mobiel). Want je staat nog steeds met de geboortenaam in het bedrijfsbrede adresboek.

Daar zal dus een andere oplossing voor moeten komen. Ik geloof graag dat het gedoe is, en in veel Microsoft-omgevingen is het inderdaad niet triviaal om eens gegeven namen aan te passen, dit vereist een accountmigratie en dat is meer dan enkel het veld "Achternaam" laten bewerken. Maar in principe zou dit een kwestie van eenmalig een bak werk en het dan wél netjes laten werken moeten zijn.

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (29)
26-10-2022, 10:40 door Anoniem
He, gelukkig, een juridisch onderbouwd antwoord ipv. technische antwoorden die beschrijven hoe moeilijk het wel niet is :-)
26-10-2022, 11:51 door Anoniem
- een 'meisjesnaam' is anno tegenwoordig sowieso al een paar decennia genderneutraal; heterosexuele mannen mogen de naam van hun vrouw aannemen. Signaalwoord gaf het al aan: dat recht stamt uit de periode van de invoering van het homohuwelijk, waar mannen de naam van hun echtgenoot mogen aannemen en vrouwen de naam van hun echtgenote.

- trouwen/scheiden is niet de enige oorzaak van een naamswijziging, ook als weduwe of weduwnaar kan je een dubbele achternaam willen hebben.
En, is er sedert dit jaar de mogelijkheid om van naam te veranderen als die familienaam een slavenverleden draagt.
Voor zover bekend heeft tot nu toe slechts 1 persoon in Utrecht daar gebruik van gemaakt. Dus niet bijster veel.
En tot slot kun je ook gewoon een normale naamswijziging aanvragen.

- Naast een normale achternaam bestaat er in zowel de Wet basisadministraties persoonsgegevens BES als de Paspoortwet de mogenlijkheid om een pseudoniem te voeren.

- Behalve 'Microsoft' wordt er in de praktijk ook 'automatisering van pensioenafdracht' als argument opgevoerd.
Regelrechte onzin; als er 1 proces is waar naamswijzigingen gedurende een levensloop niet vreemd zijn, dan is het bij pensioen. Temeer omdat er partnerpensioen bestaat. Wat voor normale stervelingen niet te wijzigen valt is een BSN, dus zou je dat als key moeten gebruiken, wat ook ongetwijfeld al het geval zal zijn.
26-10-2022, 12:04 door Anoniem
Voor het nieuwe mailadres een alias aanmaken op Exchange, 30 seconden werk.
26-10-2022, 12:25 door Anoniem
Ik heb weleens het email adres moeten wijzigen na een scheiding. Dat doe je met twee vingers in je neus. Dus dat het te maken zou hebben met veel gedoe is niet waar. Deze werkgever zit gewoon onnodig irritant te doen. Ik gebruik mijn tweede naam ook als mijn roepnaam. Als mijn werkgever mijn voornaam zou gebruiken dan zou ik hierover ook moeilijk gaan doen, want ik heb mij immers voorgesteld tijdens de sollicitatie en in mijn CV met mijn roepnaam.
26-10-2022, 12:30 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb weleens het email adres moeten wijzigen na een scheiding. Dat doe je met twee vingers in je neus. Dus dat het te maken zou hebben met veel gedoe is niet waar. Deze werkgever zit gewoon onnodig irritant te doen. Ik gebruik mijn tweede naam ook als mijn roepnaam. Als mijn werkgever mijn voornaam zou gebruiken dan zou ik hierover ook moeilijk gaan doen, want ik heb mij immers voorgesteld tijdens de sollicitatie en in mijn CV met mijn roepnaam.

Sommige applicaties kunnen wel moeilijk doen, maar ook dat is gewoon een kwestie van willen. Dat is heus geen migratietraject van meerdere weken. De onwillige houding van een nieuwe werkgever geeft wel te denken.
26-10-2022, 12:33 door Anoniem
Door Anoniem: Voor het nieuwe mailadres een alias aanmaken op Exchange, 30 seconden werk.
en het global adresbook aanpassen en de automatische mail handtekening en de reply-to en de naam op je kerstkaart enzovoort. Het is veel meer werk, zeker als je je IT niet goed beheerst.

Als ik mijn naam formeel laat wijzigen op het gemeentehuis, bijvoorbeeld omdat ik een hekel heb aan mijn geboortenaam en daar niet mee geassocieerd wil worden, kan het dan ook niet? of als ik na een genderwijziging nu geen Rene, maar Irene heet, kan het dan niet?
26-10-2022, 12:36 door Anoniem
Door Anoniem: He, gelukkig, een juridisch onderbouwd antwoord ipv. technische antwoorden die beschrijven hoe moeilijk het wel niet is :-)

Onderstaand de aanleiding -- met het niet juridisch onderlegde geleuter, plus de nodige technische antwoorden :-)

Verplicht geboortenaam/ meisjesnaam in mailadres - mag dat?
17-10-2022, 14:40 door Anoniem

https://www.security.nl/posting/771297/Verplicht+geboortenaam_+meisjesnaam+in+mailadres+-+mag+dat%3F
26-10-2022, 13:13 door PjgV - Bijgewerkt: 26-10-2022, 13:15
@ Arnoud:
>>Alleen in officiële overheidscommunicatie gebruikt men altijd de geboortenaam.
Dat zit zo.

In de Gemeentelijke Basisadministratie (GBa) staat iedereen met zijn of haar geboortenaam geregistreerd (in principe de naam van je vader dus).
Dat is ook wel logisch, want zo is elk kind ook bij de Burgerlijke Stand ooit aangegeven.

In Nederland hebben getrouwde vrouwen het wettelijke recht om (ook) de naam van hun man te voeren (let op: andersom is dus niet mogelijk....). Het mag, maar het hoeft dus niet.
Zodra je trouwt komt er in de GBa slechts een aanvullende vermelding: "echtgenoot/echtgenote van" met de naam van je partner. Dat zie je ook elke vier jaar op je stemkaart: dat is de exacte vermelding zoals in de GBa.

NB Dat alles staat natuurlijk los van het uitermate vreemde gebruik voor emailnaam van de werkgever van de vraagsteller. Wie verzint zoiets...
26-10-2022, 13:53 door Anoniem
Door PjgV: @ Arnoud:
>>Alleen in officiële overheidscommunicatie gebruikt men altijd de geboortenaam.
Dat zit zo.

In de Gemeentelijke Basisadministratie (GBa) staat iedereen met zijn of haar geboortenaam geregistreerd (in principe de naam van je vader dus).
Dat is ook wel logisch, want zo is elk kind ook bij de Burgerlijke Stand ooit aangegeven.

In Nederland hebben getrouwde vrouwen het wettelijke recht om (ook) de naam van hun man te voeren (let op: andersom is dus niet mogelijk....). Het mag, maar het hoeft dus niet.
Zodra je trouwt komt er in de GBa slechts een aanvullende vermelding: "echtgenoot/echtgenote van" met de naam van je partner. Dat zie je ook elke vier jaar op je stemkaart: dat is de exacte vermelding zoals in de GBa.

NB Dat alles staat natuurlijk los van het uitermate vreemde gebruik voor emailnaam van de werkgever van de vraagsteller. Wie verzint zoiets...

Maak bij het BGa wel even wat onderscheid tussen de Burgerlijke Stand en de PL.

Het GBa kent namelijk ook (in ieder geval bij haar uitvoer) nog zoiets als Naamsgebruik, waarmee je kunt aansturen hoe iemand aangeschreven wordt.
Met haar geboortenaam, een combinatie met de partner-naam, of alleen de partner naam.
Dus ook bij Burgerzaken is e.e.a. mogelijk.
26-10-2022, 14:21 door Anoniem
Dit wordt al jaren opgelost door een mail adres toe te voegen als tweede mail adres met de naam die de gebruiker wilt hebben
26-10-2022, 14:22 door Arnoud Engelfriet
@PjgV: Ik begrijp dat dat is hoe het werkt. Maar wat rechtvaardigt de ontwerpkeuze dat je met je geboortenaam wordt aangesproken terwijl het een recht is je partners naam te voeren én dit vastgelegd is in dit informatiesysteem? Welke noodzaak heeft de overheid om levenslang de geboortenaam te gebruiken, en waarom geldt die noodzaak niet voor private partijen?
26-10-2022, 15:20 door -Peter-
Door PjgV: @ Arnoud:
>>Alleen in officiële overheidscommunicatie gebruikt men altijd de geboortenaam.
In Nederland hebben getrouwde vrouwen het wettelijke recht om (ook) de naam van hun man te voeren (let op: andersom is dus niet mogelijk....). Het mag, maar het hoeft dus niet.

Dan ben ik om nog een reden blij dat ik mijn partnerschap heb geregistreerd en niet ben getrouwd. Daar werd mij ook gevraagd of ik officieel mijn eigen naam wilde houden, die van mijn partner ervoor wilde zetten of er achter.

Peter
26-10-2022, 20:04 door Anoniem
Door PjgV:
In de Gemeentelijke Basisadministratie (GBa) staat iedereen met zijn of haar geboortenaam geregistreerd (in principe de naam van je vader dus).
Dat is ook wel logisch, want zo is elk kind ook bij de Burgerlijke Stand ooit aangegeven.

In Nederland hebben getrouwde vrouwen het wettelijke recht om (ook) de naam van hun man te voeren (let op: andersom is dus niet mogelijk....).

Je loopt nogal wat jaartjes achter!
Tegenwoordig kunnen kinderen ook de achternaam van de moeder hebben, dit mag bij het eerste kind uit dezelfde relatie
gekozen worden (alle kinderen hebben dus wel dezelfde achternaam, je kunt er niet een met de naam van de vader en
een met de naam van de moeder hebben).

Ook kunnen getrouwde mannen tegenwoordig de naam van de vrouw aannemen. Of alle andere partner situaties.
26-10-2022, 20:13 door Anoniem
Door Arnoud Engelfriet:Welke noodzaak heeft de overheid om levenslang de geboortenaam te gebruiken, en waarom geldt die noodzaak niet voor private partijen?
Ik denk dat de overheid ook dacht: veel te lastig om een aangenomen naam te gebruiken, die kan veranderen en dan moeten we dat overal aanpassen. De overheid kan vrij makkelijk bepalen hoe zij het doet en hoeft niet uit te leggen waarom, dus kan men besluiten "we doen gewoon de geboortenaam" en dat is het dan.
Dat heeft in dit geval dat bedrijf ook gedaan, alleen dan komt er discussie en wellicht problemen. Dat ga je met een gemeente niet hebben.

Overigens kan een BEETJE personeelsadministratie systeem hier goed mee omgaan. Van een medewerker wordt niet alleen de geboortenaam vastgelegd, maar ook de naam partner (als dat van belang is) en de "gewenste naam" wat dan een keuze is tussen geboortenaam, naam partner, naam partner-geboortenaam, geboortenaam-naam partner.
Dan wordt verderop in het systeem de juiste naam gepakt voor het onderhavige geval.

Die denkbeeldige koppeling met het IT systeem die zou dan op basis van de gewenste naam moeten (ik heb nooit gezien dat dit een harde koppeling is, bij ons komt er wel een standaard bericht uit het personeelssysteem met de gegevens voor een account, maar dat maakt een wijzigings ticket aan waar dan de naam in staat, echter een belletje erachteraan om daar nog aan te sleutelen is altijd mogelijk).
Als je omgeving het mogelijk maakt (en je gebruikers het snappen) dat je inlognaam anders is dan je mailadres, dan zou het nog wel te verdedigen zijn dat de inlognaam op basis van de geboortenaam wordt aangemaakt en het mailadres en de displaynaam op basis van de gewenste naam.
Als er iets wijzigt (de methode van de gewenste naam verandert of de partner vervalt) dan hoef je alleen het mailadres en de displaynaam aan te passen wat veel minder werk is dan het aanpassen van de inlognaam.
27-10-2022, 00:10 door _R0N_
Door Anoniem: Voor het nieuwe mailadres een alias aanmaken op Exchange, 30 seconden werk.
Inderdaad, en als je ff het vinkje zet dat het ook het default adres is zie je de "oude naam" ook niet meer.
27-10-2022, 00:12 door _R0N_
Door Anoniem:
Door PjgV:
In de Gemeentelijke Basisadministratie (GBa) staat iedereen met zijn of haar geboortenaam geregistreerd (in principe de naam van je vader dus).
Dat is ook wel logisch, want zo is elk kind ook bij de Burgerlijke Stand ooit aangegeven.

In Nederland hebben getrouwde vrouwen het wettelijke recht om (ook) de naam van hun man te voeren (let op: andersom is dus niet mogelijk....).

Je loopt nogal wat jaartjes achter!
Tegenwoordig kunnen kinderen ook de achternaam van de moeder hebben, dit mag bij het eerste kind uit dezelfde relatie
gekozen worden (alle kinderen hebben dus wel dezelfde achternaam, je kunt er niet een met de naam van de vader en
een met de naam van de moeder hebben).

Ook kunnen getrouwde mannen tegenwoordig de naam van de vrouw aannemen. Of alle andere partner situaties.

Je mag zelfs kiezen of je de naam van je partner voor je eigen achternaam wilt of er achter.
27-10-2022, 10:02 door Anoniem
Door _R0N_:
Door Anoniem:
Door PjgV:
In de Gemeentelijke Basisadministratie (GBa) staat iedereen met zijn of haar geboortenaam geregistreerd (in principe de naam van je vader dus).
Dat is ook wel logisch, want zo is elk kind ook bij de Burgerlijke Stand ooit aangegeven.

In Nederland hebben getrouwde vrouwen het wettelijke recht om (ook) de naam van hun man te voeren (let op: andersom is dus niet mogelijk....).

Je loopt nogal wat jaartjes achter!
Tegenwoordig kunnen kinderen ook de achternaam van de moeder hebben, dit mag bij het eerste kind uit dezelfde relatie
gekozen worden (alle kinderen hebben dus wel dezelfde achternaam, je kunt er niet een met de naam van de vader en
een met de naam van de moeder hebben).

Ook kunnen getrouwde mannen tegenwoordig de naam van de vrouw aannemen. Of alle andere partner situaties.

Je mag zelfs kiezen of je de naam van je partner voor je eigen achternaam wilt of er achter.

En dat al sinds 1998 (vorige eeuw dus). Vandaar dat mijn vrouw mijn achternaam achter haar naam heeft staan en ik haar achternaam achter mijn naam heb staan. Zorgt wel eens voor grappige verwarring.
27-10-2022, 11:29 door Anoniem
Ik mis in de discussie de organisatorische consequenties van e.e.a.
In geval van een grotere (landelijke) organisatie heeft tussentijdse naamswijziging tot gevolg dat de betrokkene van de een op de andere dag welhaast 'onvindbaar' is voor de collega's.
Meegemaakt praktijkvoorbeeld: een jeugdige werknemer wordt binnen de hele organisatie vindbaar en bekend onder de geboortenaam, gaat vervolgens trouwen en wil dan heel graag de naam van de partner gaan voeren. Na enige jaren loopt de relatie op de klippen waarna de betrokkene per direct terug wil naar de geboortenaam. Na een periode van single zijn volgt wederom een relatie waarna de wens tot naamswijziging wederom wordt geuit.
Voor de collega's die niet bekend zijn met het privéleven van zo'n werknemer wordt het een ware zoektocht om in contact te komen.
27-10-2022, 12:39 door Anoniem
Door Anoniem: He, gelukkig, een juridisch onderbouwd antwoord ipv. technische antwoorden die beschrijven hoe moeilijk het wel niet is :-)
Gelukkig zijn beide wel correct.

Door Anoniem: Voor het nieuwe mailadres een alias aanmaken op Exchange, 30 seconden werk.
En wat als je infrastructuur hierna het aangepaste account als een nieuwe gebruiker ziet en bijvoorbeeld inloggen niet meer werkt?
CMDB update bijvoorbeeld is ook noodzakelijk, want de laptop stond eerst op een andere naam.

Door Anoniem: Ik heb weleens het email adres moeten wijzigen na een scheiding. Dat doe je met twee vingers in je neus. Dus dat het te maken zou hebben met veel gedoe is niet waar. Deze werkgever zit gewoon onnodig irritant te doen. Ik gebruik mijn tweede naam ook als mijn roepnaam. Als mijn werkgever mijn voornaam zou gebruiken dan zou ik hierover ook moeilijk gaan doen, want ik heb mij immers voorgesteld tijdens de sollicitatie en in mijn CV met mijn roepnaam.
Waarbij bij ons in SAP bijvoorbeeld alles verkeert zou gaan, omdat je een niet bestaande gebruiker bent.
VPN die username niet meer goed herkend ivm CN op je User Certificaat is niet correct meer aan je gebruikers naam.
\\servername\home$\%username% folder die in eens niet meer bestaat en de gebruikers inlog problemen of data mist.

Ik heb ze ook wel eens gewoon gerenamed, maar ik heb ook de nodige problemen uit dit soort acties zien voorbij komen.
Blijkbaar begrijp jij niet hoe een enterprise IT landschap in elkaar zit, omdat jij dit wel eens een keer gedaan hebt?

Is het mogelijk, natuurlijk, je moet hiervoor gewoon over nadenken als bedrijf.

Hier is het gewoon een nieuw account en mag je even langs komen bij IT, om je laptop opnieuw in te spoelen icm een nieuw user account. Probleem opgelost.

Een bedrijf moet nadenken over dit soort mogelijkheden en wat de impact is voor dit soort wijzingen en daarop de procedures voor gereed hebben.

Kan jij gewoon een rename doen vanuit AD, perfect maar het kan vaak ook een stuk complexer zijn. Bijvoorbeeld IAM of 3de partij koppelingen die hiervan afhankelijk zijn.
27-10-2022, 17:36 door karma4
Alleen in officiële overheidscommunicatie gebruikt men altijd de geboortenaam.
Een koppeling met BSN is wegens privacy al lang niet meer wettelijk toegestaan. Voor Sofi wat het niet eens mogelijk.
Met het activisme van anoniem willen zijn komt de weerslag van de wettelijk geboortenaam terug. Dat was vroeger de nige opties met weliswaar vele fouten.

Bij goed werkgeverschap zal de werknemer voor zijn activiteiten herleidbaar moeten zijn. Deze eis is een wonderlijke consequentie van het consumentenrecht de GDPR en meer..

{quote] ...niet triviaal om eens gegeven namen aan te passen, dit vereist een accountmigratie en dat is meer dan enkel het veld "Achternaam" laten bewerken. Maar in principe .... [/quote]Jurist en techniek is duidelijk geen goede combinatie.
LDAP waar AD een van de invullingen van is heeft een scheiding met vele velden. Een BSN of SSN hanteren in LDAP naat mail en account is technisch niet moeilijk. Je krijgt meteen alle juristen over je heen dat het niet mag.

Unix werkt met gid-jes en uid-jes dat zijn gewoon nummertjes.
Windows werkt met SID-jes De guid is uniek en zou je aan een bsn kunnen koppelen. https://learn.microsoft.com/en-us/azure/active-directory-domain-services/synchronization De naam wordt bij migratie gelijk gehouden terwijl er nieuwe sid's in een domein gemaakt worden. de historie van Sid's gaat mee zodat dat blijft werken.
27-10-2022, 17:39 door karma4 - Bijgewerkt: 27-10-2022, 17:40
Door Anoniem: ....Kan jij gewoon een rename doen vanuit AD, perfect maar het kan vaak ook een stuk complexer zijn. Bijvoorbeeld IAM of 3de partij koppelingen die hiervan afhankelijk zijn.

Werkt prima met verander van een mail adres als je de key's (meerdere zijn mogelijk) naar dezelfde identifier laat wijzen. Recent is dat voor mij uitgevoerd..
27-10-2022, 20:36 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: ....Kan jij gewoon een rename doen vanuit AD, perfect maar het kan vaak ook een stuk complexer zijn. Bijvoorbeeld IAM of 3de partij koppelingen die hiervan afhankelijk zijn.

Werkt prima met verander van een mail adres als je de key's (meerdere zijn mogelijk) naar dezelfde identifier laat wijzen. Recent is dat voor mij uitgevoerd..
Mail is vaak gelijk aan UPN.
Mail adres vs display naam.
27-10-2022, 20:57 door Anoniem
Met alle echt-scheidingen en hertrouwen van tegenwoordig is dat echt een hoop gedoe in (alleen al) een IT omgeving. Daar gaat genoeg tijd in zitten dan even alleen maar een e-mail alias toevoegen.

Het heeft gewoon geen nut om in een organisatie de (vaak tijdelijke) achternaam aan te nemen van je partner.

Als BOFH kun je het ook zo brengen: het is of je oorspronkelijke naam of je krijgt een willekeurig gegenereerde bestaande uit nummers en letters hehehe...
28-10-2022, 08:12 door Anoniem
Ik snap de hele discussie niet. Het gaat hier om het mail-adres. Dat mag toch alles zijn wat je maar wilt. Dit staat toch helemaal los van je eigen naam. Er zijn zelf bedrijven die alleen met nummers voor de @ werken ivm privacy en eenvoudige uitwisseling van adressen bij misbruik.

Voor je naam, handtekening etc. moet je idd bij je werkgever een aanvraag kunnen indienen.
29-10-2022, 11:08 door karma4
Door Anoniem: Mail is vaak gelijk aan UPN. Mail adres vs display naam.
Nou nee, zie de eerder link.
Sid en guid zijn vergelijkbaar met surrogate foreign keys.
Het is het LDAP ontwerp https://www.openldap.org/doc/admin24/intro.html https://www.ietf.org/rfc/rfc3377.txt
01-11-2022, 16:09 door Anoniem
Als ik echt eerlijk moet zijn - wie aan de andere kant zit als IT-er haat dit soort gebruikers.
Dat zorgt enkel voor last. Gebruik de naam zoals die op uw paspoort staat.
En dan zwaait men nog 's met de wetgeving op de privacy en de GDPR om de IT-er nog wat extra te koeioneren... Dermate dat zo'n grapjassen echt voor serieus tijdsverlies en productiviteitsverlies zorgen.
Prettig om schrijven is het niet - en het is niet omdat iets een recht is - dat het gratis is... Denk toch maar 's goed na hoeveel ellende je kan veroorzaken. Hou alles mooi zoals op uw paspoort - voor u uw pensioen, verzekeringen of andere zaken ziet verdampen...
02-11-2022, 12:41 door Anoniem
Toch is het een ontwerpfout. Een persoon is niet zijn naam. Dezelfde persoon kan met een andere naam in een andere rol voorkomen.
Kroonprins WillemAlexander is niet anoniem, elfstedenrijder W.A. van Buren is wel anoniem. Koning Willem is weer een andere naam, wel steeds dezelfde persoon.

Een userid zou een betekenisvrije sleutel moeten zijn, zonder relatie met een naam. (Zoals test-id's dat vaak hebben)
En de "roepnaam" van een userid zou makkelijk te wijzigen moeten zijn, net als het emailadres.

IT-ers die daar "last" van hebben, doen er goed aan met hun IT-architect te praten. En niet de gebruiker de schuld geven van foute premisses in de architectuur. (imho)
04-11-2022, 12:31 door Anoniem
Door Anoniem: Als ik echt eerlijk moet zijn - wie aan de andere kant zit als IT-er haat dit soort gebruikers.
Dat zorgt enkel voor last. Gebruik de naam zoals die op uw paspoort staat.
En dan zwaait men nog 's met de wetgeving op de privacy en de GDPR om de IT-er nog wat extra te koeioneren... Dermate dat zo'n grapjassen echt voor serieus tijdsverlies en productiviteitsverlies zorgen.
Prettig om schrijven is het niet - en het is niet omdat iets een recht is - dat het gratis is... Denk toch maar 's goed na hoeveel ellende je kan veroorzaken. Hou alles mooi zoals op uw paspoort - voor u uw pensioen, verzekeringen of andere zaken ziet verdampen...

IT heeft weinig te willen, maar moet faciliteren ;)
Zeker als iets een recht is, dan kan je er donder op zeggen dat er een use case is, en dus kan je maar beter daarop voorsorteren bij je inrichting. Of accepteren dat het omslachtig is voor je IT personeel, maar dat is naar mijn mening nooit een goed idee.
08-11-2022, 14:14 door Anoniem
Aannemende dat je achternaam niet allerlei vreemde tekens bevat die in email-adressen niet zijn toegestaan, zou het natuurlijk gewoon je eigen keuze moeten zijn onder welke naam je wilt communiceren. Dat geldt uiteraard ook voor je signature: wel/geen vermelding van je voornaam, al je voorletters of alleen je eerste voorletter, wel/geen behaalde titels en gradaties, aanduiding van geslacht / aanhef, etc. etc. Blijkbaar zijn we als bedrijfsleven nog niet zo ver.

Dat een organisatie je hier een beperkte keuzevrijheid in geeft vind ik logisch, om eigen verzinsels als j.mailmijnniet@...... of trudy1973@....... te voorkomen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.