image

TikTok geeft personeel buiten Europa toegang tot data Nederlandse gebruikers

donderdag 3 november 2022, 12:02 door Redactie, 4 reacties

De populaire video-app TikTok heeft het privacybeleid aangepast en laat daarin weten dat personeel buiten Europa toegang tot data van Nederlandse en andere Europese gebruikers kunnen krijgen. Data van Europese gebruikers wordt op dit moment in de Verenigde Staten en Singapore opgeslagen.

Die gegevens zijn op afstand toegankelijk voor medewerkers in Brazilië, Canada, China, Israel, Japan, Maleisië, Filipijnen, Singapore, Zuid-Korea en de Verenigde Staten, zo laat de video-app in het aangepaste beleid weten. Volgens TikTok is toegang tot deze gegevens nodig om ervoor te zorgen dat gebruikers een "consistente, plezierige en veilige" ervaring op het platform hebben.

Verder bevat het aangepaste privacybeleid informatie over de verschillende manieren waarop TikTok locatiegegevens over Europese gebruikers kan verzamelen. De video-app doet dit onder andere op basis van simkaart, ip-adres en gps-data. The Guardian meldt dat het nieuwe privacybeleid op 2 december in gaat.

Eerder dit jaar liet Brendan Carr, commissaris bij de Amerikaanse toezichthouder FCC, weten dat TikTok een ernstige dreiging voor nationale veiligheid is. Carr had Apple en Google in juni gevraagd om TikTok uit hun appstores te verwijderen en deze week verklaarde hij tegenover Axios dat de Amerikaanse overheid de video-app zou moeten verbieden. Dit vanwege de manier waarop de Chinese eigenaar met de gegevens van Amerikaanse gebruikers omgaat, aldus de commissaris.

Afgelopen september kreeg TikTok nog een boete van 405 miljoen euro wegens het overtreden van de AVG. E-mailadressen en telefoonnummers van mogelijk miljoenen kinderen waren afhankelijk van het gekozen account voor derden zichtbaar.

Reacties (4)
03-11-2022, 12:29 door Anoniem
Sociale media hebben tot doel zoveel mogelijk informatie te verzamelen over zoveel mogelijk mensen.
Gebruikers geven zelf toestemming maar niemand weet wat er precies met al die data gebeurt en wie allemaal, legaal of illegaal, toegang tot die data heeft.
Ik blijf er van weg. Mijn leven is zo al sociaal genoeg.
03-11-2022, 12:49 door Anoniem
Burgers blijven het gebruiken

Verslavings gevolgen

Roken X Drank X Social media X

Facebook,whatsapp,tiktok,messenger etc

EU,nl 2022
04-11-2022, 22:19 door Anoniem
Eerst is social media gepromoot vanuit ons belastinggeld. Ik doel op de NOS die jaren geleden Twitter promootte. Toen kwam de hype en tegenwoordig volgt sociale buitensluiting als je er niet aan mee doet. De meeste mensen gaan er dus in mee. Ook omdat ze vele kwalijke gevolgen nooit zullen vermoeden omdat ze zelf niet zo in elkaar zitten.
Beschouw het als interessante tijden. Net als televisie zal ook social media zichzelf grotendeels overbodig maken.
Je wilt mensen ook niet het recht ontzeggen om het zelf te ontdekken. We zullen er op moeten vertrouwen dat het goede behouden zal blijven.
06-11-2022, 23:49 door Anoniem
Gewoon radicaal afblokken - dns-filtering, firewalling e.v.a. maatregelen. En als dat niet volstaat - aanvallen met het cyberleger (wat China doet - mogen wij ook).
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.