image

Treinen Deense spoorwegen tot stilstand na cyberaanval op it-leverancier

vrijdag 4 november 2022, 14:06 door Redactie, 4 reacties

Alle treinen in Denemarken kwamen afgelopen zaterdag stil te staan na een cyberaanval op een leverancier van de Deense Staatsspoorwegen (DSB). De softwaretestomgeving van de it-leverancier was gecompromitteerd. Volgens het hoofd beveiliging van DSB hadden de aanvallers economische motieven.

De aanval was niet direct tegen DSB gericht. Leverancier Supeo besloot vanwege de aanval de eigen servers uit te schakelen. Dit had weer invloed op de mogelijkheid van machinisten om hun treinen te bedienen. Supeo levert een applicaties waarmee machinisten belangrijke informatie over situaties op het spoor ontvangen. Door het uitschakelen van de servers was de app niet meer te gebruiken. DSB besloot daarop dat het niet veilig was om de treinen te laten rijden.

Het hoofd beveiliging van DSB laat tegenover de Deense publieke omroep DR weten dat de spoorwegen over een noodprocedure beschikken. Daardoor zouden machinisten ook in noodgevallen de spoorinformatie tot zich moeten kunnen nemen. Door een softwarefout was het materiaal echter niet offline toegankelijk. In Denemarken is dan ook kritiek op het feit dat de spoorwegen van één applicatie afhankelijk lijken te zijn. De uitval kon na een aantal uur worden verholpen. De dienstregeling was zondag weer helemaal hersteld.

Reacties (4)
04-11-2022, 18:09 door Anoniem
ja, outsourcing... altijd handig..
05-11-2022, 12:41 door karma4
Door Anoniem: ja, outsourcing... altijd handig..
Afhankelijkheid van één enkel systeem en nooit eerder getest wat te doen als deze wegvalt. Altijd goedkoop
07-11-2022, 17:12 door Anoniem
Door Anoniem: ja, outsourcing... altijd handig..
Inderdaad en mono cultuur ook erg handig.
10-11-2022, 14:05 door Anoniem
We gaan nog veel "vruchten" plukken van digitalisering van vitale diensten, zoals openbaar vervoer met treinen.

Treinmachinisten en treinreizigers genieten nu ook van "digitale inclusie", d.w.z. hun treinen komen stil te staan als er iets misgaat ergens ver weg op een server...
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.