image

Apple maakt Emergency SOS via satelliet beschikbaar in VS en Canada

dinsdag 15 november 2022, 16:38 door Redactie, 2 reacties

Apple heeft vandaag Emergency SOS via satelliet beschikbaar gemaakt in de Verenigde Staten en Canada. Volgende maand volgen Frankrijk, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Via de feature kunnen eigenaren van een iPhone 14 via satelliet verbinding met hulpdiensten maken wanneer een mobiele of wifi-verbinding niet beschikbaar is. Ook kunnen gebruikers in de Find My-app hun locatie via satelliet delen.

Emergency SOS laat gebruikers niet met hulpdiensten praten, alleen het versturen van berichten is mogelijk. Wanneer hulpdiensten niet in staat zijn om de berichten ontvangen gaan die eerst naar een relay center dat vervolgens contact met de hulpdiensten opneemt. Voordat Emergency SOS is te gebruiken moeten gebruikers eerst een aantal vragen beantwoorden. Deze antwoorden worden samen met de locatie, batterijniveau en eventueel medisch ID automatisch naar de hulpdienst gestuurd.

Apple claimt dat het zelf de vereiste onderdelen heeft ontwikkeld en gebouwd waardoor de iPhone 14 verbinding met satellieten kan maken, zonder dat hiervoor een grote antenne is vereist. Door middel van tekstcompressie is de gemiddelde grootte van een bericht met driehonderd procent verkleind. In ideale omstandigheden zouden gebruikers binnen vijftien seconden berichten moeten kunnen versturen en ontvangen. Emergency SOS biedt ook een demonstratiemodus, zodat gebruikers met de werking bekend kunnen raken.

Reacties (2)
15-11-2022, 19:10 door Anoniem
Dit is een van de mogelijke oplossingen. Het werkt met een specifieke aparte zend/ontvanger in de telefoon die praat met min of meer standaard "noodsatellieten".

Een andere oplossingsrichting is wat Starlink in combinatie met T-Mobile gaat doen: standaard 4G/5G mogelijkheid inbouwen in de satelliet, waardoor je met een ongemodificeerde telefoon (buiten de software dan) hetzelfde kunt doen: tekstberichten versturen en als het meezit misschien een slechte kwaliteit spraakverbinding maken.

Overigens is dit toekomstmuziek: het is wel aangekondigd maar het gaat zeker nog een jaar duren voor de eerste versie ervan uitkomt, dat zit niet in de huidige Starlink satellieten maar alleen in de volgende generatie, die in principe met Starship gelanceerd moet worden. En die heeft nog geen enkele vlucht gemaakt tot nu toe. Plus dat het dan eerst alleen in de ontoegankelijke gebieden van de VS beschikbaar komt.
16-11-2022, 20:21 door Anoniem
Dit zal Judith Sargentini heeeeeeerlijk vinden. Bij de Friday Move een aantal jaar geleden zei ze dat waar haar betreft auto's ook met een eigen gps en telecom signaal worden uitgerust. Dit was volgens haar vooral handig voor als iemand (een oudere in haar voorbeeld) met een hartaanval de bocht uitvliegt en onvindbaar in een vallei beland.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.