image

AIVD: Nederland nog steeds doelwit van landen met offensief cyberprogramma

maandag 28 november 2022, 15:24 door Redactie, 10 reacties

Nederland is nog steeds het doelwit van landen met een offensief cyberprogramma, waardoor de digitale integriteit onder druk blijft staan, zo stellen de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in het tweede gezamenlijke Dreigingsbeeld Statelijke Actoren (DBSA 2). Veel concrete voorbeelden van waargenomen aanvallen worden echter niet gegeven.

De grootste digitale dreiging gaat volgens de inlichtingendiensten uit van China, Rusland en in mindere mate van Iran en Noord-Korea. "Zo zet China zijn cybercapaciteiten onder andere in om hoogwaardige technologie te bemachtigen, richt Rusland zich onder meer op prepositie voor sabotage tegen cruciale infrastructuur, onderneemt Iran bijvoorbeeld digitale spionageactiviteiten tegen universiteiten en is van Noord-Korea bekend dat het inzet op diefstal van digitale valuta ter financiering van zijn staatskas", zo laat de DBSA 2 weten.

Verder stellen de inlichtingendiensten dat het voor veel statelijke actoren, ook opkomende cyberactoren zoals bijvoorbeeld Turkije, aantrekkelijk blijft om misbruik te maken van Nederlandse ict-infrastructuur, omdat deze van hoge kwaliteit is en ict-capaciteit redelijk simpel is te huren. Zo zijn meerdere keren Nederlandse servers gebruikt bij internationale cyberaanvallen. "Nederland fungeert hierbij als springplank voor statelijke aanvallen die schade kunnen toebrengen aan derde landen, waaronder mogelijk bondgenoten", aldus de DBSA 2.

Reacties (10)
28-11-2022, 15:48 door -Peter-
Valt Belarus onder Rusland of denken we dat ze zelfstandig opereren?

Peter
28-11-2022, 15:55 door Anoniem
Ze luisteren schijnbaar nog steeds naar onze " bondgenoot" , de VS. Totaal onbetrouwbaar dus!
28-11-2022, 16:04 door Bitje-scheef
Door -Peter-: Valt Belarus onder Rusland of denken we dat ze zelfstandig opereren?

Peter

Die doen mee op commando. De politiek gelinieerde groepen worden op de achtergrond aangestuurd.
Belurus zal op dit moment misschien alleen faciliteren.
28-11-2022, 18:27 door Anoniem
Heel erg hoog tijd dus dat abuse van in Nederland geplaatste servers, hosters door de branche acuut sterk wordt tegen gegaan en de paar rotte appeltjes van het Internet worden geschopt.
Mogelijk ook wetgeving voor nodig als stok schter de deur als de branche zichzelf niet in de hand kan houden.
Mhm, valt nctv niet onder j&v die dat soort regels,wetten normaliter opstelt?
28-11-2022, 21:04 door Anoniem
Tja, dat krijg je ervan als je je in een strijd mengt die niet de jouwe is. En het dan gek vinden als ze je weten te vinden. Valt me nog mee dat we nog geen raketten deze kant op hebben gehad. De VS ligt al op apengapen en nog heel even en dan volgt de rest van het westen. Maar vooral spierballen taal blijven gebruiken jongens, het volk betaald de rekening ervoor wel weer.
28-11-2022, 21:38 door Anoniem
Ik heb een briefje bij de deur:

8x nummer 6 (Loempia)
5x nummer 73 (Peking eend met extra Hoisin saus)
4x nummer 61 (Gebakkenrijst met ei)
2x nummer 43 (Gebakken vlees met ui)
3x nummer 53 (Kip met nootjes)
en 10 koffie toe met een likeurtje

Als ze wat aan je kunnen verdienen breken ze minder snel in namelijk. Al moet je natuurlijk wel altijd op je quivieve blijven natuurlijk.
29-11-2022, 07:02 door Anoniem
...het doelwit van landen met een offensief cyberprogramma, waardoor de digitale integriteit onder druk blijft staan,

Als een huis zo goed is beveiligd als bijvoorbeeld fortnox, dan maakt het niet uit hoeveel dieven er proberen in te breken, de betrouwbaarheid van de beveiliging (die dus op en top is) wordt daardoor niet bedreigd of zoals zij dat uiteenzetten, onder druk komt te staan. Pas als de beveiliging niet op orde is, is er een integriteitsprobleem.
Nou is dat als analoog voorbeeld mss beter te beveiligen en is het mss een utopie om iets digitaal integer te kunnen beveiligen...,

zeg dan dat een digitale omgeving nooit helemaal integer ingericht kan worden en dat we daar dus nooit 100% op kunnen vertrouwen en neem als conclusie dat er altijd een analoge backup moet zijn waar we op terug kunnen vallen (en houd op met digidrammen, x66).
29-11-2022, 16:41 door Anoniem
Door -Peter-: Valt Belarus onder Rusland of denken we dat ze zelfstandig opereren?

Peter

Tsja, maakt dat ergens voor uit ?

Inlichtingenwerk is (ook) handel , meestal met verwante landen.

Toen de AIVD een mooi succes had met het meekijken bij één van de Russische diensten, werkten ze toen 'zelfstandig' of moet het gezien worden als een NSA actie ?

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hackers-aivd-leverden-cruciaal-bewijs-over-russische-inmenging-in-amerikaanse-verkiezingen~b32c6077/

FWIW, ik denk (zonder deep throat kennis) dat de AIVD dit zelf bereikte (en niet volledig gestuurd werd door de NSA) - en het succes met de VS gedeeld heeft, hopelijk/waarschijnlijk voor vergelijkbare tegenprestaties .

Ik speculeer dat Belarus ook eigen capaciteit heeft (en niet in alle opzichten "gestuurd wordt" door Moskou ) - maar bereikte resultaten tegen "het Westen" met Moskou zal delen - in ruil voor 'iets' - andere inlichtingen, politieke concessies,whatever.
30-11-2022, 12:33 door Anoniem
Met het ondernemingsgevoel onder de ex-leden van IDF-unit-8200 zit het wel goed.
Waar zouden we zijn zonder hen, the brains?

Ze hoeven niet eens "met belletjes te lopen".

#obserwator
09-02-2023, 12:40 door Anoniem
Net zoals de Russen, zo besteden ook de Chinezen spionage uit aan criminelen. In schimmige gokhallen in Zuidoost-Azië dwingen Chinese criminelen buitenlanders te werken in grote callcenters van online oplichters. Wie probeert te ontsnappen riskeert marteling of het verlies van een nier. Het gaat om tienduizenden slachtoffers, schatten waarnemers.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/chinese-criminelen-veranderen-verlaten-casino-s-in-gevangenis-achtige-callcenters-voor-massa-oplichting~b031b4be/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.