image

Meta krijgt AVG-boete van 265 miljoen euro wegens groot datalek Facebook

maandag 28 november 2022, 15:49 door Redactie, 7 reacties

De Ierse privacytoezichthouder DPC heeft Meta een AVG-boete van 265 miljoen euro opgelegd wegens een groot datalek bij Facebook waardoor de data van 533 miljoen gebruikers op straat kwam te liggen. Vorig jaar startte de Ierse databeschermingsautoriteit een onderzoek nadat media berichtte over een dataset van 533 miljoen Facebook-gebruikers die op internet werd aangeboden.

Het ging om Facebook ID, volledige naam, telefoonnummer, geslacht, locatie, vorige locatie, geboortedatum, in sommige gevallen e-mailadres, relatiestatus en andere informatie. De data was door middel van scraping verzamelt, waarbij er misbruik was gemaakt van een feature van het platform. Uit interne communicatie bleek dat Facebook datalekken door middel van scraping vervolgens als een industriebreed probleem wilde framen.

In april 2021 had de DPC al op basis van gegevens van Facebook aangegeven dat het techbedrijf mogelijk één of meerdere onderdelen van de AVG heeft overtreden of nog altijd overtreedt. Vandaag meldt de DPC dat Facebook artikel 25 (1 en 2) heeft overtreden. Het artikel gaat over gegevensbescherming 'by default en design' en stelt dat verwerkers passende technische en organisatorische maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat in beginsel alleen persoonsgegevens worden verwerkt die noodzakelijk zijn voor elk specifiek doel van de verwerking, maar ook minimale gegevensverwerking. Naast de boete van 265 miljoen euro moet Meta verder binnen een bepaalde tijd corrigerende maatregelen doorvoeren.

Reacties (7)
28-11-2022, 17:03 door Anoniem
Dat is nog geen € 0,50 per gebruiker.....Een lachertje zo'n boete.
28-11-2022, 17:37 door Anoniem
256 / 533 ~ € 0,5 per gelekte dataset.

Pffft, tis niet heel erg veel waard blijkbaar onze privacy...

Het zal eens tijd worden dat onze toezichthouders echte tanden krijgen om die (a-)sociale media boevenbendes aan te kunnen pakken.
28-11-2022, 18:09 door Anoniem
50ct / gebruiker. Dat is vrij ver van 4% vd omzet verwijderd.
28-11-2022, 18:21 door Anoniem
En het gaat al zo 'goed' met ze. Mijn droom komt uit. Facebook graaft z'n eigen graf met een bulldozer.
28-11-2022, 21:29 door Anoniem
Nauwwwww, ik heb zelf een bereik van zo een 2 miljoen mensen. Als ik daar de mist mee inga, en ik krijg 50 cent boete, dan kunnen ze bij de schuldsanering nog lachen! Want dan trekt de boekhouding wel heel erg vreselijk scheef.

Het is gelukkig mijn core business niet, rotzooien met privacy, zoals het bij bijvoorbeeld Facebook wel is. Gewoon omdat ik dat zelf niet vind kunnen. De wat gij niet wil dat u geschied gedachte. Plus dat het heel gezond is niet alles te willen weten. Je slaapt er ook beter van.

Grote verliezer is natuurlijk het verdienmodel van de speculanten die dachten dat rotzooien met privacy het nieuwe normaal was geworden. Waar je je dan weer van af kunt vragen hoeveel van die beleggers weer doodleuk in Europa zelf wonen. Maar dat kom je niet aan de weet..... want privacy.
29-11-2022, 08:56 door Anoniem
Lijkt net alsof ze die boetes opleggen om geld rond te pompen naar dit soort organisaties en dat ze elkaar allemaal de pet boven houden. Althans dat gevoel krijg ik erbij.
29-11-2022, 10:25 door Anoniem
Ik vraag me af of Apple straks een boete krijgt voor het lek met hun iCloud..
Zal wel niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.