image

Man die via systemen T-Mobile simkaarten swapte veroordeeld tot 4 jaar cel

maandag 5 december 2022, 09:07 door Redactie, 4 reacties

Een twintigjarige man uit Eelderwolde die op systemen van T-Mobile wist in te breken om vervolgens sims te swappen is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan twee voorwaardelijk. Daarnaast maakte de man zich schuldig aan phishing, bankhelpdeskfraude en wapenbezit.

Via sim-swapping weten criminelen het telefoonnummer van een slachtoffer over te zetten op een simkaart waarover zij beschikken. De oorspronkelijke simkaart heeft daardoor geen toegang meer tot het netwerk, waardoor slachtoffers niet meer kunnen bellen, berichten versturen of mobiel internetten.

Via het overgenomen telefoonnummer kunnen vervolgens accounts van het slachtoffer worden overgenomen, bijvoorbeeld door het opvragen van 2FA-codes en het uitvoeren van wachtwoordresets. Intern onderzoek bij T-Mobile leidde naar een ip-adres dat te herleiden is naar het ouderlijk huis van de verdachte, die op dat moment achttien jaar was.

De verdachte werd vorig jaar in juni in een blokhut in het Stadspark in Groningen aangehouden. De man was op dat moment bezig met bankhelpdeskfraude, waarbij hij zich voordeed als helpdeskmedewerker van een bank en inloggegevens van slachtoffers probeerde te ontfutselen. Volgens het Openbaar Minister heeft de verdachte met zijn activiteiten tientallen mensen voor ruim 100.000 euro opgelicht.

Bij zijn daden kreeg hij hulp van een toen 17-jarige Groninger. Die werd veroordeeld tot negentig dagen jeugddetentie, waarvan 44 dagen voorwaardelijk. De tiener moet zich laten begeleiden door de jeugdreclassering en zorgen voor een goede dagbesteding. Tegen de twintigjarige verdachte was vijf jaar cel geëist. De rechtbank vindt het belangrijker dat de man de komende jaren een baan heeft of een studie volgt en wordt begeleid, zo meldt RTV Drenthe.

Reacties (4)
05-12-2022, 11:21 door Anoniem
Goh, dan heb je de skills om:
- in te breken bij T-Mobile,
- in de T-Mobile systemen kun je je weg vinden om SIM swaps uit te voeren,
- met die geswapte SIMs accounts te resetten en over te nemen,
- je als bank medewerker uit te geven om inlog gegeven te ontfutselen
- met verkregen gegevens geld over te maken, waarschijnlijk via een katvanger

maar een VPN gebruiken is te moeilijk?!? rare jongens die criminelen. Of zou dit de katvanger zijn dat de echt boef buiten schot blijft?
05-12-2022, 12:15 door Anoniem
ja of een goede browser duckduckgo zit vpn in standaard.......
05-12-2022, 13:06 door Anoniem
Een op dat moment 18-jarige man uit Eelderwolde werd vorig jaar op heterdaad betrapt toen hij zich in een blokhut in het Stadspark van Groningen aan de telefoon voordeed als een medewerker van de Rabobank. De actie was onderdeel van grootschalige cybercrime. Tegen de jongeman was vijf jaar celstraf geëist.

https://dvhn.nl/drenthe/Jongeman-18-uit-Eelderwolde-brak-in-in-banksystemen-en-harkte-100.000-euro-bij-elkaar-met-cybercrime-28041558.html


Ten tijde van het plegen van de ten laste gelegde strafbare feiten zat de dader in de zesde klas van het VWO.
05-12-2022, 13:33 door Anoniem
Door Anoniem: ja of een goede browser duckduckgo zit vpn in standaard.......
Slaat als een tang op een varken!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.