image

Overheid verzoekt Microsoft opnieuw veiligheidsregels voor e-mail toe te passen

donderdag 29 december 2022, 10:08 door Redactie, 35 reacties

De overheid heeft Microsoft opnieuw verzocht veiligheidsregels toe te passen voor de e-maildiensten waarvan de overheid gebruikmaakt. Volgens staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering is het onacceptabel dat een groot deel van de overheidssites afgesproken beveiligingsstandaarden niet naleeft. Dit komt mede door een tekort aan ict'ers, verkeerde configuraties en de leveranciers waarvan gebruik wordt gemaakt, aldus de staatssecretaris.

Uit onderzoek van het Forum Standaardisatie blijkt dat 56 procent van de onderzochte overheidsdomeinen de verplichte e-mailstandaarden niet goed geïmplementeerd heeft. Het correct toepassen van websitestandaarden had 47 procent niet op orde, zo meldde Security.NL afgelopen september. Binnen de overheid zijn afspraken gemaakt om verschillende beveiligingsstandaarden voor mail- en webverkeer uit te rollen, de zogeheten streefbeeldafspraken.

"Zeven jaar na het maken van de eerste streefbeeldafspraak, en ruim twee jaar na het maken van de laatste, is geen van de streefbeelden voor de overheid als geheel gehaald. Het ontbreekt aan effectieve sturingsmechanismen om overheidsbrede afspraken eenduidig te laten landen en nageleefd te krijgen binnen individuele overheidsorganisaties", aldus het Forum Standaardisatie.

De cijfers waren aanleiding voor D66-Kamerlid Van Ginneken om Kamervragen te stellen. "Hoe verklaart u het niet voldoen aan deze minimale verplichtingen gezien dit al in 2019 en 2021 had moeten plaatsvinden? Mede omdat het hier vaak om niet hele ingewikkelde technische ingrepen gaat die belangrijk zijn voor onze digitale veiligheid?", zo wilde ze van Van Huffelen weten.

"Of de adoptie van de standaarden ingewikkeld is, verschilt per standaard, maar ook per wijze waarop ict bij een organisatie is ingeregeld. Zo is bijvoorbeeld de adoptie (en 'strenge' configuratie) van de anti-email-phishing standaard DMARC ingewikkelder, wanneer meerdere externe partijen namens die organisatie mail versturen. Ook zijn veel organisaties afhankelijk van hun externe leverancier", reageert de staatssecretaris. Die vindt het onacceptabel dat overheden dit niet op orde hebben en zal alle overheden per brief oproepen zo snel mogelijk de standaarden te implementeren.

Volgens Van Huffelen biedt de meestgebruikte e-mailprovider van de overheid geen ondersteuning van de DANE-standaard en IPv6. "De implementatie van deze standaarden is door Microsoft steeds in tijd opgeschoven. SLM en Forum Standaardisatie hebben Microsoft opnieuw gewezen op de verplichting voor de Nederlandse Overheid deze standaard toe te passen en hebben Microsoft gevraagd de huidige ultieme invoerdatum van juli 2023 hoe dan ook te garanderen", voegt ze toe.

De staatssecretaris merkt op dat het belangrijk blijft dat overheden hun leverancier aanspreken op tekortkomingen en zo nodig overstappen naar een leverancier die de standaard wel goed ondersteunt. "Maar ook bij ingewikkelder implementatie is adoptie zeker mogelijk, getuige het groot aantal organisaties dat hun internetdomeinen wel binnen het afgesproken tijdspad op orde heeft gebracht. Ik verwacht dan ook van alle organisaties dat ze alsnog aan de regels gaan voldoen."

Naast leveranciers die de standaarden niet ondersteunen speelt ook het tekort aan ict'ers bij de overheid in zekere zin een rol waarom er niet wordt voldaan aan de afspraken. "Ook het Rijk heeft namelijk te maken met een tekort aan it'ers en dat draagt bij aan het tijdig handelen", stelt Van Huffelen. Ze voegt toe dat er niet causaal kan worden vastgesteld dat het tekort aan it'ers bijdraagt aan het niet voldoen aan de gemaakte afspraken. "Zoals toegelicht, kunnen andere oorzaken ook bijdragen aan een onvoldoende toepassing van de standaarden zoals afhankelijkheid van externe leveranciers en/of een gebrekkig domeinbeleid."

Reacties (35)
29-12-2022, 10:34 door Anoniem
Je hoort dit ook niet bij een Amerikaans bedrijf te doen.
Kritieke infra hoort lokaal.

Nu ontbreekt het digitale soevereiniteit compleet en zijn we bijna een virtuele kolonie.
29-12-2022, 10:35 door Open source gebruiker
De overheid zou Microsoft gewoon buiten moeten gooien, ze blijven de randen maar opzoeken tot hoe ver ze kunnen gaan.
Er zijn prima alternatieven voor e-mail, heeft men Microsoft niet voor nodig.
29-12-2022, 10:47 door Anoniem
Door Open source gebruiker:
Er zijn prima alternatieven voor e-mail, heeft men Microsoft niet voor nodig.
Wel maar IT'ers die iets anders snappen dan Microsoft.
29-12-2022, 10:56 door Anoniem
> tekort aan ict'ers
Misschien moet de overheid dan eens markconform gaan betalen. Er is geen tekort aan mensen, maar een tekort aan redenen om voor de overheid te willen werken.
29-12-2022, 11:05 door Anoniem
Door Open source gebruiker: De overheid zou Microsoft gewoon buiten moeten gooien, ze blijven de randen maar opzoeken tot hoe ver ze kunnen gaan.
Er zijn prima alternatieven voor e-mail, heeft men Microsoft niet voor nodig.

Microsoft levert wel iets meer dan enkel e-mail. Maar zelfs voor e-mail is er geen werkbaar zakelijk alternatief buiten Google/Gmail, laat staan voor de groupware die menig bedrijf gebruikt.

Ik zou wensen dat er een alternatief was, ik zou 1 van de eerste klanten zijn. Helaas zijn zo ongeveer alle pogingen in de wereld mislukt op een alternatief. Elke keer was er wel weer iets waardoor het niet geschikt was. Google met Gmail en Zoho wellicht daargelaten, die lijken als enigen nog enige weerstand te kunnen bieden aan het geweld van Microsoft. Maar je moet je afvragen of je daar zaken mee wil doen als bedrijf of overheid.
29-12-2022, 11:06 door Erik van Straten
[...] /of een gebrekkig domeinbeleid."
Zou ze daar domeinnaambeleid mee bedoelen?
29-12-2022, 11:33 door Anoniem
Dreigen “…zo nodig overstappen naar een leverancier die de standaard wel goed ondersteunt” zal zeker werken, denk dat Microsoft nu echt bang gaat worden… deze truuk is nog nooit eerder gebruikt en heeft in het verleden ook zo goed gewerkt:> Zie hier het resultaat van langdurig wegkijken, niet aan standaarden voldoen die wel worden voorgeschreven (ODF is ook zo’n mooi voorbeeld) en allemaal dezelfde leverancier kiezen omdat de buurman dat ook doet…
29-12-2022, 11:47 door Anoniem
ha ha ha good luck sewing MS komende zomer! gaat em niet worden hoor...

"Van Huffelen biedt de meestgebruikte e-mailprovider van de overheid geen ondersteuning van de DANE-standaard en IPv6. "De implementatie van deze standaarden is door Microsoft steeds in tijd opgeschoven. SLM en Forum Standaardisatie hebben Microsoft opnieuw gewezen op de verplichting voor de Nederlandse Overheid deze standaard toe te passen en hebben Microsoft gevraagd de huidige ultieme invoerdatum van juli 2023 hoe dan ook te garanderen""

en als je mensen te kort komt, moet je maar weer beginnen met mensen intern opleiden want klaarblijkelijk is dat eeuwen oude 'de markt lost het wel op' en 'het is niet onze core business dus uitbesteden' toch niet zo duurzaam als de inmiddels vertrokken proponent managers destijds met veel hosanna gejuich bedachten.
29-12-2022, 12:12 door Tintin and Milou - Bijgewerkt: 29-12-2022, 12:12
Door Anoniem: Je hoort dit ook niet bij een Amerikaans bedrijf te doen.
Kritieke infra hoort lokaal.

Nu ontbreekt het digitale soevereiniteit compleet en zijn we bijna een virtuele kolonie.
Data staat ook gewoon in NL/EU.

Maar wat is je alternatief?
29-12-2022, 12:12 door Tintin and Milou
Door Open source gebruiker: De overheid zou Microsoft gewoon buiten moeten gooien, ze blijven de randen maar opzoeken tot hoe ver ze kunnen gaan.
Er zijn prima alternatieven voor e-mail, heeft men Microsoft niet voor nodig.
Microsoft is veel meer dan mail Maar zelfs voor mail is er eigenlijk geen alternatief wat de mogelijkheden en ondersteuning biedt zoals MS Exchange (online).

Maar welk alternatief is er dan? Die iets kunnen leveren zoals Microsoft... Azure AD, Azure, intune, Windows, Office, Teams, Exchange, MFA inclusief reporting mogelijkheden?
29-12-2022, 12:15 door Anoniem
ipv6 wat maakt dat uit.
29-12-2022, 12:24 door Anoniem

Maar welk alternatief is er dan? Die iets kunnen leveren zoals Microsoft...
Azure AD,

ldap container

Azure,

kubernetes/mesos etc

intune,

wtf is dat, kan me niet voorstellen dat het iets bijzonders is, want ms core business is kopieren wat anderen doen en er meer geld tegen aan gooien om op die manier te concureren.

Windows,

Office,

Libre office, 100x beter voor het millieu

Teams,

Ouderwets, je kunt tegenwoordig gewoon met je browser video conferencing doen.

Exchange,

Kan je niet continu syncen, want kan je niet direct aan het internet hangen.

MFA inclusief reporting mogelijkheden?

MFA heb je alleen nodig als je zo dom bent als je gebruik maakt van een standaard om met je email adres in te loggen.
29-12-2022, 12:36 door Anoniem
Er werkt bij overheden maar 1 ding... Je hebt over 6 maanden de standaard of je hebt over 18 maanden geen verbinding meer. En leg het dan maar uit aan je baas dat jouw departement, ministerie van internet geschopt is.

Het zou zowiezo de standaard moeten zijn (pun intended) dat je niets aan internet hangt wat niet aan de standaard voldoet, tenzij het beter is dan de standaard.
Want straks is het weer huilie huilie dat een of andere kneus een reply-to-all doet en informatie lekt of dat er weer een ransomware aanval is.
Niet dat zoiets te voorkomen valt voor 100% maar je kunt het wel makkelijk 99% moeilijker maken om die fouten te maken.
29-12-2022, 13:39 door Anoniem
Door Anoniem: ipv6 wat maakt dat uit.
De ipv4 adressen zijn op! (allemaal uitgedeeld.) Er zijn meer mensen en computers dan beschikbare ipv4 adressen, als je de smartphones bij computers meerekent.
29-12-2022, 13:40 door Open source gebruiker
Door Anoniem:
Door Open source gebruiker: De overheid zou Microsoft gewoon buiten moeten gooien, ze blijven de randen maar opzoeken tot hoe ver ze kunnen gaan.
Er zijn prima alternatieven voor e-mail, heeft men Microsoft niet voor nodig.

Microsoft levert wel iets meer dan enkel e-mail. Maar zelfs voor e-mail is er geen werkbaar zakelijk alternatief buiten Google/Gmail, laat staan voor de groupware die menig bedrijf gebruikt.

Ik zou wensen dat er een alternatief was, ik zou 1 van de eerste klanten zijn. Helaas zijn zo ongeveer alle pogingen in de wereld mislukt op een alternatief. Elke keer was er wel weer iets waardoor het niet geschikt was. Google met Gmail en Zoho wellicht daargelaten, die lijken als enigen nog enige weerstand te kunnen bieden aan het geweld van Microsoft. Maar je moet je afvragen of je daar zaken mee wil doen als bedrijf of overheid.

Dat Microsoft wel meer levert dan enkel weet de hele wereld ook, het artikel gaat over e-mail waar de overheid een probleem mee heeft.
Daar gaat mijn eerste reactie over.

Veel mensen uit mijn omgeving gebruiken Thunderbird, geen idee of deze in complexe omgevingen gebruikt wordt.
In deze lijst bedrijven, onderwijs, overheden die geheel of gedeeltelijk Microsoft verlaten hebben, hoe zouden die hun e-mail verkeer beheren.
Je moet misschien eens verder kijken naar de mogelijkheden die er zijn, ze zijn er.
https://nl.frwiki.wiki/wiki/Liste_des_adoptants_de_GNU%2FLinux
29-12-2022, 14:22 door Tintin and Milou
Door Anoniem:

Maar welk alternatief is er dan? Die iets kunnen leveren zoals Microsoft...
Azure AD,

ldap container
Dan begrijp je nog niet wat AzureAD is als je hiermee komt.

Azure,

kubernetes/mesos etc
Ook dan begrijp je niet wat Azure is en kan.

intune,

wtf is dat, kan me niet voorstellen dat het iets bijzonders is, want ms core business is kopieren wat anderen doen en er meer geld tegen aan gooien om op die manier te concureren.
Goede onderbouwing.

Kom terug als je begrijpt wat Intune in is en doet.

Office,

Libre office, 100x beter voor het millieu
Ook goede onderbouwing.

Afgezien updates nog steeds slecht te regelen zijn. Veel minder samen werkt met andere software producten.
Geen out of the box ondersteuning voor onedrive of Integratie cloud diensten werkt net allemaal wat minder mooi.

Teams,

Ouderwets, je kunt tegenwoordig gewoon met je browser video conferencing doen.
Teams is meer, en Teams kan ook veel meer. Als dit je onderbouwing is, tja.....
Teams is trouwens wel een bagger product. Maar dat is een hele andere discussie.

Exchange,

Kan je niet continu syncen, want kan je niet direct aan het internet hangen.
?

Exchange kan je gewoon direct aan het Internet hangen. Hoe denk dat de zo'n beetje de complete wereld dit doet?

MFA inclusief reporting mogelijkheden?

MFA heb je alleen nodig als je zo dom bent als je gebruik maakt van een standaard om met je email adres in te loggen.
[/quote]Onzin. MFA kan je intern ook gewoon gebruiken, voor bijvoorbeeld admin rechten te verkrijgen icm conditional access, untrusted devices, High risk logins. Of gewoon standaard security. UserID/Password is eigenlijk voor geen enkele dienst meer gewenst.

En bij Azure AD hoeft je e-mail adres ook helemaal niet je inlog te zijn.


Sorry, maar wel een hele slechte onderbouwde post.
29-12-2022, 15:24 door Anoniem
De VVD heeft toendertijd alle open source initiatieven bij de NL overheid, mede door het gelobby van Microsoft en Oracle, de nek om gedraaid. Tjsa, nu zijn ze afhankelijk van BigTech en zitten ze met de gebakken peren...
29-12-2022, 15:59 door Anoniem
IPv6 kan wel hoor. En forum standaardisatie heeft er ook een instructie voor:
https://forumstandaardisatie.nl/stappenplan-activering-ipv6-op-microsoft-office-365-exchange-online-email
29-12-2022, 16:53 door Anoniem
Kan nederland niet zelf creatief en slim zijn
i.p.v alles maar te laten creeren en bouwen door andere landen
of gebruik te blijven maken van de software van anderen.

Nederland klaagt
maar iets doen,made in holland ofzo waar we dan trots op mogen zijn mag dat ook,
oh wacht nee dat mag niet want het is de open markt vrije concurrentie en je
moet een mindset hebben als europiaan en wereldburger,dus
daar spreekt men niet over een nederland die trots kan zijn
op het eigen produkt en in dit geval een veilige door nederlands ontwikkelde en bedachte webbased email/software.

NLNU2022
29-12-2022, 18:27 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: ipv6 wat maakt dat uit.
De ipv4 adressen zijn op! (allemaal uitgedeeld.) Er zijn meer mensen en computers dan beschikbare ipv4 adressen, als je de smartphones bij computers meerekent.
Ja maar dat heeft NUL invloed op de veiligheid en beschikbaarheid van je mail! Zelfs al ZOU je bij een provider zitten die aan de klanten alleen IPv6 levert (die zijn er in Nederland helemaal niet), dan nog zou de SMTP smarthost van die provider een extern IPv4 adres hebben en dus gewoon mail kunnen afleveren bij IPv4-only mailservers.

Dit item geeft goed weer waar het op neer komt: er is een checklijstje gemaakt met "welke standaards moet je aan voldoen" en als je daar niet aan voldoet ben je "slecht bezig", terwijl het doel van die standaards allang uit het oog verloren is. Het gaat alleen nog om een "uitsluitend groene vinkjes" score, nut en noodzaak zijn totaal uit de picture.

Dat is het grote gevaar van sites zoals internet.nl
29-12-2022, 19:37 door Anoniem
Leveranciers die namens een gemeente mail versturen (vanuit hun eigen domein) moet goed ingeregeld worden vanuit de gemeente (en daar heb je de ict-ers voor nodig).
Het blijft een schande dat een gemeente-bedrijf dit niet op orde heeft. En zo kunnen anderen (lees spam/phishers) hier nu nog steeds misbruik van maken.
Microsoft kan hier helemaal niets in betekenen
29-12-2022, 20:57 door Anoniem
Door Tintin and Milou:
Maar welk alternatief is er dan? Die iets kunnen leveren zoals Microsoft... intune
Hoe mensen warm kunnen lopen voor een product als intune dat snap ik nooit zo goed.
Wat een TOTALE BAGGER is dat zeg! Het lijkt wel alsof er halfweg de ontwikkeling de steker uit getrokken is, alles
is half-af en voor allerlei al jaren bekende problemen moet je nog steeds workarounds toepassen. Plus dat het verkocht
wordt als een GUI tool terwijl je voor vanalles en nogwat perse scripts moet schrijven. Als je daar toch mee bezig bent
kun je net zo goed het hele uitrolproces scripten (unattended windows install en first-run+login script).
29-12-2022, 23:15 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Open source gebruiker:
Er zijn prima alternatieven voor e-mail, heeft men Microsoft niet voor nodig.
Wel maar IT'ers die iets anders snappen dan Microsoft.
Uit het verhaal begrijp ik, dat die IT'ers de boel niet goed configureren, heeft dus niet met Windows te maken.
29-12-2022, 23:33 door Anoniem
Door Anoniem: Leveranciers die namens een gemeente mail versturen (vanuit hun eigen domein) moet goed ingeregeld worden vanuit de gemeente (en daar heb je de ict-ers voor nodig).
Het blijft een schande dat een gemeente-bedrijf dit niet op orde heeft. En zo kunnen anderen (lees spam/phishers) hier nu nog steeds misbruik van maken.
Microsoft kan hier helemaal niets in betekenen

ja hier aan de uni hebben we het zelfde probleem. plenty [matige] windows /exchange beheerders maar dit krijgen ze niet voor elkaar. de echte goede beheerders zijn weg to pastures green en dat terwijl mij in het verleden altijd is 'verteld' dat het eenvoudiger is windows / exchange beheerders te vinden die goedkoper zijn dan bijv linux beheerders [die overigens zo in een jiffy een postfix+dovecot+bind+spf+dkim opzetten]...

k denk dat we langzaam aan de rekening gaan krijgen van short-term-el-cheapo-beheer-keuzen-maken gaan krijgen. alle interne kennis is weg [de markt in geïnverteerd aka het wordt nu drie dubbel betalen voor een matige vent] en MS gaat het niet voor je doen allemaal want het levert MS gene ene cent op: je krijgt de std config voor M365 en zoek het daarna maar lekker zelf uit met je dmarc, dkim, spf etc. en je externe parijen die voor je mailen want de marketing en communicatie afdeling gebruikt toch zo graag mailchimp etc.
30-12-2022, 09:22 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Open source gebruiker:
Er zijn prima alternatieven voor e-mail, heeft men Microsoft niet voor nodig.
Wel maar IT'ers die iets anders snappen dan Microsoft.
Uit het verhaal begrijp ik, dat die IT'ers de boel niet goed configureren, heeft dus niet met Windows te maken.

Nederland kent nauwelijks echte IT'ers, de meesten hebben zich geschoold tot microsoft product generalisten, webshop knutselaars en vloggers. Tsja, daar ga je geen software innovaties mee tot stand brengen.
30-12-2022, 09:32 door Open source gebruiker
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Open source gebruiker:
Er zijn prima alternatieven voor e-mail, heeft men Microsoft niet voor nodig.
Wel maar IT'ers die iets anders snappen dan Microsoft.
Uit het verhaal begrijp ik, dat die IT'ers de boel niet goed configureren, heeft dus niet met Windows te maken.
Inderdaad, je begrijpt het niet.
ik schreef "Er zijn prima alternatieven voor e-mail, heeft men Microsoft niet nodig."

Een andere forum deelnemer schreef "Wel IT'ers die iets anders snappen dan Microsoft"

Er zijn veel e-mail programma's, installeren en proberen.
30-12-2022, 10:06 door Anoniem
Microsoft is uberhaupr incompetent m.b.t. email en amail standaards.
Tijd voor een andere toeleverancier voor de overheid lijkt me.
30-12-2022, 13:51 door Anoniem
De wens: Microsoft dwingen of Microsoft verlaten. De realiteitswaarde hiervan: nul. De toekomst: Microsoft, Microsoft of Microsoft.
30-12-2022, 14:46 door Tasclinx
Als de muis en de olifant gedoe krijgen, dan maak je borst maar nat. Ik zou het nog een keer proberen met een streefbeeldafspraak.
31-12-2022, 22:06 door Anoniem
Door Anoniem: > tekort aan ict'ers
Misschien moet de overheid dan eens markconform gaan betalen. Er is geen tekort aan mensen, maar een tekort aan redenen om voor de overheid te willen werken.
Zo jij slaat de spijker op zijn kop zeg!
31-12-2022, 22:29 door Anoniem
Door Anoniem:

Maar welk alternatief is er dan? Die iets kunnen leveren zoals Microsoft...
Azure AD,

ldap container

Azure,

kubernetes/mesos etc

intune,

wtf is dat, kan me niet voorstellen dat het iets bijzonders is, want ms core business is kopieren wat anderen doen en er meer geld tegen aan gooien om op die manier te concureren.

Windows,

Office,

Libre office, 100x beter voor het millieu

Teams,

Ouderwets, je kunt tegenwoordig gewoon met je browser video conferencing doen.

Exchange,

Kan je niet continu syncen, want kan je niet direct aan het internet hangen.

MFA inclusief reporting mogelijkheden?

MFA heb je alleen nodig als je zo dom bent als je gebruik maakt van een standaard om met je email adres in te loggen.
Je bent er een paar vergeten. Bv FreeiPA voor AD en Linux+Chromebook+Mac voor windows. Openshift voor virtualisatie/containers en Satellite voor iets wat MS helemaal niet heeft. Intune heb je niet nodig. Linux != Windows. Er zijn wel veel betere monitoring tools zoals CheckMK. Het is een wereld met mogelijkheden versus een wereld met ingebouwde beperkingen en dat ook nog een gratis als je geen support nodig hebt. Rechtstreeks contact met een ontwikkelaar ipv de helpdesk van MS als je die al aan de lijn krijgt. Kortom een onnoemelijk groeipad naar de toekomst waar jij control over hebt en niet de leverancier! Het leven zit alleen vol met dombo's en dealers die je verslaafd proberen te houden. Het probleem is dat er nog nooit een manager ontslagen is voor het gebruik van windows ook als je hele toko is versleuteld, de beheerder krijgt namelijk altijd de schuld. Je zult een rechte rug moeten hebben want 1 fout kan fataal zijn als je een andere richting op gaat. Ze zitten er dan boven op. Daarnaast krijg je ook de software politie op bezoek want MS gelooft je niet.
31-12-2022, 22:37 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Tintin and Milou:
Maar welk alternatief is er dan? Die iets kunnen leveren zoals Microsoft... intune
Hoe mensen warm kunnen lopen voor een product als intune dat snap ik nooit zo goed.
Wat een TOTALE BAGGER is dat zeg! Het lijkt wel alsof er halfweg de ontwikkeling de steker uit getrokken is, alles
is half-af en voor allerlei al jaren bekende problemen moet je nog steeds workarounds toepassen. Plus dat het verkocht
wordt als een GUI tool terwijl je voor vanalles en nogwat perse scripts moet schrijven. Als je daar toch mee bezig bent
kun je net zo goed het hele uitrolproces scripten (unattended windows install en first-run+login script).
Redhat Satellite/IPA met insight is veel beter. Werkt ook met Ansible (superieur aan windows scripting)
31-12-2022, 22:44 door Anoniem
Door Open source gebruiker:
Door Anoniem:
Door Open source gebruiker: De overheid zou Microsoft gewoon buiten moeten gooien, ze blijven de randen maar opzoeken tot hoe ver ze kunnen gaan.
Er zijn prima alternatieven voor e-mail, heeft men Microsoft niet voor nodig.

Microsoft levert wel iets meer dan enkel e-mail. Maar zelfs voor e-mail is er geen werkbaar zakelijk alternatief buiten Google/Gmail, laat staan voor de groupware die menig bedrijf gebruikt.

Ik zou wensen dat er een alternatief was, ik zou 1 van de eerste klanten zijn. Helaas zijn zo ongeveer alle pogingen in de wereld mislukt op een alternatief. Elke keer was er wel weer iets waardoor het niet geschikt was. Google met Gmail en Zoho wellicht daargelaten, die lijken als enigen nog enige weerstand te kunnen bieden aan het geweld van Microsoft. Maar je moet je afvragen of je daar zaken mee wil doen als bedrijf of overheid.

Dat Microsoft wel meer levert dan enkel weet de hele wereld ook, het artikel gaat over e-mail waar de overheid een probleem mee heeft.
Daar gaat mijn eerste reactie over.

Veel mensen uit mijn omgeving gebruiken Thunderbird, geen idee of deze in complexe omgevingen gebruikt wordt.
In deze lijst bedrijven, onderwijs, overheden die geheel of gedeeltelijk Microsoft verlaten hebben, hoe zouden die hun e-mail verkeer beheren.
Je moet misschien eens verder kijken naar de mogelijkheden die er zijn, ze zijn er.
https://nl.frwiki.wiki/wiki/Liste_des_adoptants_de_GNU%2FLinux
Wij gebruiken allemaal Thunderbird met carddav en caldav en een enkeling evolution. Mail service staat in een Zwitserse berg.
Niks Microsoft. Teams is typisch ongestructureerde data (met bak met files). Jaren 90 technologie. Een goede intranet applicatie levert alle functionaliteit gestructureerd en doorzoekbaar. Dan is offic ook niet nodig. Editor zit ingebouwd als python webapp. Alleen browser nodig, dus ook veel minder onderhoud dan zo'n jaren 90 Microsoft omgeving.
31-12-2022, 22:49 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Leveranciers die namens een gemeente mail versturen (vanuit hun eigen domein) moet goed ingeregeld worden vanuit de gemeente (en daar heb je de ict-ers voor nodig).
Het blijft een schande dat een gemeente-bedrijf dit niet op orde heeft. En zo kunnen anderen (lees spam/phishers) hier nu nog steeds misbruik van maken.
Microsoft kan hier helemaal niets in betekenen

ja hier aan de uni hebben we het zelfde probleem. plenty [matige] windows /exchange beheerders maar dit krijgen ze niet voor elkaar. de echte goede beheerders zijn weg to pastures green en dat terwijl mij in het verleden altijd is 'verteld' dat het eenvoudiger is windows / exchange beheerders te vinden die goedkoper zijn dan bijv linux beheerders [die overigens zo in een jiffy een postfix+dovecot+bind+spf+dkim opzetten]...

k denk dat we langzaam aan de rekening gaan krijgen van short-term-el-cheapo-beheer-keuzen-maken gaan krijgen. alle interne kennis is weg [de markt in geïnverteerd aka het wordt nu drie dubbel betalen voor een matige vent] en MS gaat het niet voor je doen allemaal want het levert MS gene ene cent op: je krijgt de std config voor M365 en zoek het daarna maar lekker zelf uit met je dmarc, dkim, spf etc. en je externe parijen die voor je mailen want de marketing en communicatie afdeling gebruikt toch zo graag mailchimp etc.
Universiteiten deden het vroeger met https://www.cyrusimap.org/ maar ja geen Microsoft he. Managers zijn overgehaald met leugens (de belofte van windows werd ook nooit waargemaakt) of omgekocht en nu zitten ze met de gebakken peren.
02-01-2023, 08:15 door Xavier Ohole - Bijgewerkt: 02-01-2023, 08:18
As a clickable link: https://nl.frwiki.wiki/wiki/Liste_des_adoptants_de_GNU%2FLinux

Verder draait hier het hele bedrijf op Linux dus houd toch op met gezeur dat bedrijven alleen met Microsoft software kunnen werken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.