image

Ierse privacytoezichthouder aangeklaagd over beslissing datalek Facebook

dinsdag 10 januari 2023, 12:01 door Redactie, 7 reacties

De Ierse privacytoezichthouder DPC is aangeklaagd over de beslissing dat het lekken van de gegevens van 110 miljoen Europese Facebook-gebruikers geen datalek is dat Meta verplicht om gedupeerden te informeren. Vorig jaar april startte de Data Protection Commission (DPC) een onderzoek naar een datalek bij Facebook waardoor de persoonsgegevens van 533 miljoen gebruikers op straat kwamen te liggen.

Facebook stelde dat de gegevens door middel van scraping waren verzameld en dat het getroffen gebruikers niet ging inlichten. Uiteindelijk kreeg Meta vanwege het datalek een boete van 265 miljoen euro opgelegd. De Ierse privacytoezichthouder stelde dat Facebook door toe te staan dat de scraping van gegevens kon plaatsvinden verschillende bepalingen van de AVG heeft overtreden, maar stelde dat het hier niet om een datalek ging waar getroffen gebruikers over moeten worden ingelicht.

Volgens Digital Rights Ireland heeft de DPC een oneerlijke procedure gevolgd in het voordeel van Facebook. De DPC ligt al jaren onder vuur omdat het op de hand van grote techbedrijven zou zijn die hun hoofdkantoor in Ierland hebben. De Ierse privacytoezichthouder ontkent dit, maar het is een feit dat de DPC meerdere malen door Europese privacytoezichthouders is teruggefloten omdat aan Amerikaanse techbedrijven opgelegde boetes te laag waren. Na ingrijpen van Europese privacytoezichthouders legde de DPC uiteindelijk veel hogere boetes op.

"De beslissing van de Data Protection Commission is onhoudbaar", zegt TJ McIntyre van Digital Rights Ireland. "De data van meer dan honderd miljoen Europeanen is nog steeds via internet te downloaden omdat Facebook privégegevens lekte: echte namen, telefoonnummers, geboortedata en e-mailadressen, een potentiële goudmijn voor fraudeurs. Dat is onder de AVG persoonlijke data, verkregen door misstanden bij Facebook, dat de getroffen gebruikers nog steeds blootstelt aan allerlei risico's."

Reacties (7)
10-01-2023, 12:27 door Anoniem
de positie van de medewerkers van DPC is onhoudbaar..
ze verzaken hun taak keer op keer, dus zijn ze zo corrupt als de nete.
10-01-2023, 14:00 door Anoniem
Tja, Ierland probeert het voor de grote tech-bedrijven zo aantrekkelijk mogelijk te maken om zich daar te vestigen, wat ook goed lukt. Vandaar dat de Ierse toezichthouder Facebook met met fluwelen handschoenen aanpakt.
10-01-2023, 15:24 door Anoniem
Door Anoniem: de positie van de medewerkers van DPC is onhoudbaar..
ze verzaken hun taak keer op keer, dus zijn ze zo corrupt als de nete.
Zoals de waard is, vertrouwd bij zijn gasten!
10-01-2023, 16:04 door Anoniem
Hou het wel een beetje lief voor de Ieren. Door onze "King Billy" is destijds een hele hap van hun eiland afgepakt. Wat tot één van de onmogelijkste grenzen in de EU heeft geleid. Nog voordat de EU een feit was hebben alle landen een kadootje gekregen. Nederland net zo goed, met alle brievenbus firma's aan de Zuidas. Maar heel de rest van de landen in de club ook. Elk land had zo zijn voordeelpuntje. Met als doel meer economie te maken. Dat is inmiddels gelukt. Maar niet wijzen met zelf boter op je hoofd.

Ik ken niet één Ier die boos is op ons. Ook niet eens over King Billy en die onmogelijke grens. En ik ken aardig wat Ieren.

Dat Facebook dat is net als een dief die een aanklacht indient dat je te aggressief was toen die in je huis gewoon zijn werk stond te doen. Dus hopelijk is dat gelijk al kansloos. De Ieren zijn, voor zover ik ze ken, veel liever dan Engelsen, Fransen of Duitsers. Je kunt er zelfs een vingertje naar wijzen. Maar wel eerlijk blijven over je eigen brievenbusroute graag. Ze vragen er niet eens om maar je zou het gewoon uit jezelf kunnen doen. Voor mij zijn de Ieren die ik ken als broertjes.
10-01-2023, 19:56 door Anoniem
Door Anoniem: de positie van de medewerkers van DPC is onhoudbaar..
ze verzaken hun taak keer op keer, dus zijn ze zo corrupt als de nete.
Het is onzin om daar individuele medewerkers op aan te spreken, dit gaat aanzienlijk dieper.

Het begint ermee dat Ierland een Britse kolonie is geweest. Jawel, een kolonie binnen Europa. Toen in de 19e eeuw de industriële revolutie de wereld veranderde hebben de Britten doelbewust de industrialisatie van Ierland tegengehouden. Toen Ierland, ongeveer een eeuw geleden, onafhankelijk werd had het geen industrie, en dat was een handicap in een al geïndustrialiseerde wereld. Ierland is daardoor lang een straatarm land gebleven. Op een gegeven moment heeft men daar bedacht dat ze Amerikaanse industrie konden binnenhalen door met belastingvrije zones en dat soort lokkertjes een ideale vestigingsplaats voor Europese vestigingen van Amerikaanse bedrijven te worden. Dat slaagde, Ierland heeft er economisch een serieuze inhaalslag mee weten te maken. En dat wil Ierland niet kapot maken door onaantrekkelijk te worden voor Amerikaanse bedrijven.

DPC, de Ierse privacytoezichthouder, was lange tijd gevestigd in een kantoortje boven een buurtsupermarkt in een afgelegen dorp. Letterlijk. Ze waren klein, hadden nauwelijks mensen, konden weinig uitrichten. Dat op zich laat al zien dat het probleem niet binnen DPC zelf begint maar op hoger niveau in Ierland speelt. Onder druk van de andere EU-landen is DPC een aantal jaar geleden flink uitgebreid en beter en centraler gehuisvest, maar het is duidelijk dat daarmee de Ierse weerstand tegen het aanpakken van Amerikaanse techbedrijven niet achter de rug is.

Al ben ik absoluut niet blij met hoe het daar gaat, ik heb er wel begrip voor. Ierland heeft door de Britse koloniale uitbuiting de industriële boot gemist. Ze hebben daar een oplossing voor weten te bedenken, een die goed bleek te werken, en daar gaan ze echt niet zomaar afstand van nemen.Ze willen de industrie die ze binnen hebben gehaald niet weer kwijtraken.

Het komt erop neer dat het probleem dat we nu hebben met de aanpak van grootschalige privacyschendingen door grote Amerikaanse techbedrijven een nawee is van het kolonialisme. Het laat zien hoe lang de effecten daarvan door blijven werken.

Door Anoniem: Tja, Ierland probeert het voor de grote tech-bedrijven zo aantrekkelijk mogelijk te maken om zich daar te vestigen, wat ook goed lukt. Vandaar dat de Ierse toezichthouder Facebook met met fluwelen handschoenen aanpakt.
Inderdaad, maar sla de redenen ervoor, die ik net heb uitgelegd, niet over.
10-01-2023, 21:24 door Anoniem
Ierland en Suid-Afrika: 'om die rooinek te verslaan'.

Ierse oma's huisden voor 1928 soms in een kippenhok.
Daarom rekenden die Ieren altijd al op de Jan-Keesies.

Of je nou door de hond of de kat gebeten wil worden.

#webproxy
10-01-2023, 21:48 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: de positie van de medewerkers van DPC is onhoudbaar..
ze verzaken hun taak keer op keer, dus zijn ze zo corrupt als de nete.
Zoals de waard is, vertrouwd bij zijn gasten!
Of misschien: "Door ervaring wijs geworden."
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.