image

UWV: risicoscans steeds belangrijker onderdeel van toezicht en handhaving

donderdag 12 januari 2023, 15:45 door Redactie, 10 reacties

De inzet van risicoscans, waarbij naar mogelijke fraudesignalen wordt gekeken, vormt een steeds belangrijker onderdeel van de toezichts- en handhavingsstrategie van het UWV, zo laat de instantie in het Informatieplan voor de jaren 2023 - 2027 weten. Via de risicoscans wil het UWV situaties vinden waarbij iemand onrechtmatig een uitkering heeft gekregen.

"We verwachten dat de implementatie van de door ons ontwikkelde risicoscans voor ‘Verblijf buitenland’, ‘Verwijtbare werkloosheid’ en ‘Sollicitaties’ een belangrijke bijdrage zal leveren aan het verminderen van de risico’s op oneigenlijk gebruik of misbruik op die gebieden", aldus het UWV. De risicoscan Verblijf buitenland is inmiddels operationeel. In deze scan worden rond de honderdvijftig signalen per maand aangeleverd, die worden beoordeeld op aanpakwaardigheid en onderzoekswaardigheid.

Verder laat het UWV weten dat de risicoscan Verwijtbare werkloosheid verder is ontwikkeld. "Uit validatie blijkt dat de voorspellingskracht verder is toegenomen." Het UWV zegt zich ervan bewust te zijn dat het werken met risicoscans maatschappelijk gezien vragen kan oproepen. "We zijn er tegelijkertijd van overtuigd dat risicoscans een goed en effectief middel zijn."

Volgens het UWV leiden risicoscans nooit tot een automatisch besluit. "Onze medewerkers zullen de signalen altijd verder onderzoeken voordat zij een beslissing nemen." Eind vorig jaar zou de risicoscan Verwijtbare werkloosheid in gebruik moeten zijn genomen. Daarnaast zijn de voorbereidingen voor de landelijke implementatie van de risicoscan Sollicitaties gestart.

Het Informatieplan van het UWV werd gepubliceerd door ministers Van Gennip van Sociale Zaken en Schouten voor Armoedebeleid als onderdeel van de Stand van de uitvoering sociale zekerheid.

Image

Reacties (10)
12-01-2023, 15:56 door Anoniem
Terwijl een privacy vriendelijke oplossing zo simpel is: basis-inkomen!
12-01-2023, 16:03 door Anoniem
Op zich is met een risico scan niks mis. De mensen die zich met 'fraude opsporing' bezig houden worden zo een stuk succesvoller. Voorwaarde blijft dat het onderzoek naar fraude gedegen plaats vindt. En niet 'computer says' gespeeld wordt zoals bij de toeslagen affaire.

Als een eenstreper een alcoholcontrole doet, dan zal iemand die zwalkend over de weg gaat een aanzienlijk hogere kans hebben om een 'hit' te zijn dan iemand die mooi rechtuit rijdt. Niks mis mee om de 'zwalker' als eerste te controleren. Let wel: te controleren. Dat is wat anders dan bij voorbaat tot alcomobilist verklaren.
12-01-2023, 16:07 door Anoniem
Dus zometeen een nieuw gevalletje zoals de toeslagen affaire.
Want dat handmatig verifieren moesten ze natuurlijk ook bij de belastingdienst maar zoals alles omtrent ambtenaarschap daar gaat dat het ene oor in en andere meteen weer uit.

Waar kunnen we het berekeningsmodel inzien?
https://algoritmes.overheid.nl/algoritme/risicoscan-verblijf-buitenland-uitvoeringsinstituut-werknemersverzekeringen-uwv
Proportionaliteit en process nog niet eens ingevuld maar wel al in gebruik genomen.

Geen wettelijke grondslag geen Impact Assessment Mensenrechten en Algoritme (IAMA)

Kortom dit is momenteel niet wettelijk toegestaan onder de door de overheid zelf gemaakte afspraken en internationale wetgeving. Enige advocaat kan zich in de handjes knijpen bij een rechtzaak.
12-01-2023, 21:32 door Anoniem
De UWV bewaart veel te lang teveel gegevens van personen, daar moeten ze mee ophouden. Als iemand geen uitkering meer heeft van het UWV moeten alle gegevens (bijvoorbeeld sollicitatiegegevens), worden vernietigd. Momenteel bewaren ze onnodige gegevens eindeloos en die staan ook nog eens online. Het risico van die langdurige online opslag is veel te groot.
12-01-2023, 22:54 door Anoniem
Door Anoniem: Op zich is met een risico scan niks mis. De mensen die zich met 'fraude opsporing' bezig houden worden zo een stuk succesvoller. Voorwaarde blijft dat het onderzoek naar fraude gedegen plaats vindt. En niet 'computer says' gespeeld wordt zoals bij de toeslagen affaire.

Als een eenstreper een alcoholcontrole doet, dan zal iemand die zwalkend over de weg gaat een aanzienlijk hogere kans hebben om een 'hit' te zijn dan iemand die mooi rechtuit rijdt. Niks mis mee om de 'zwalker' als eerste te controleren. Let wel: te controleren. Dat is wat anders dan bij voorbaat tot alcomobilist verklaren.

Dat is zo. Als er ergens een overval gepleegd is en de politie komt aanrijden dan gaan ze ook meer kans hebben als
ze die veel te snel rijdende scooter met 2 donkergeklede jongeren aanhouden dan wanneer ze oma met haar rollator
gaan controleren.
Maar dan gaan donkergeklede jongeren op een scooter roepen dat zij altijd het slachtoffer zijn van controles, en dat
dit racisme is. En zij vinden gehoor bij de gemeenteraad dus moet dat dan stoppen. Profileren, dat mag niet.

Ik denk dat dat hier ook het probleem gaat worden. Een risicoscan op "Verblijf buitenland" begint ongetwijfeld met
de vraag "welk land?". Nou dan heb je het al weer.
13-01-2023, 03:01 door Anoniem
Door Anoniem: Terwijl een privacy vriendelijke oplossing zo simpel is: basis-inkomen!

Ook daar heeft niet iedereen recht op.
13-01-2023, 10:12 door Anoniem
Volgens het UWV leiden risicoscans nooit tot een automatisch besluit. "Onze medewerkers zullen de signalen altijd verder onderzoeken voordat zij een beslissing nemen."
Yep en "Onze medewerkers" zijn helemaal niet beïnvloed met de gegevens die uit de risicoscan aangeleverd worden en zal zeker geen tunnelvisie veroorzaken of kafkaiaanse toestanden.
13-01-2023, 11:12 door Anoniem
ik zie een gevalletje SysRI 2.0 aankomen.
13-01-2023, 11:14 door Anoniem
Het UWV beschrijft hier grofweg de werkwijze van de belastingdienst ten tijde van SysRi....
13-01-2023, 11:14 door Anoniem
Door Anoniem: Dus zometeen een nieuw gevalletje zoals de toeslagen affaire.

SyRI-coalitie: datakoppelwet blauwdruk voor meer toeslagenaffaires
maandag 11 januari 2021, 16:20 door Redactie

https://www.security.nl/posting/685506/SyRI-coalitie%3A+datakoppelwet+blauwdruk+voor+meer+toeslagenaffaires


Door Anoniem: Het risico van die langdurige online opslag is veel te groot.

UWV meldde duizend datalekken bij Autoriteit Persoonsgegevens in 2021
dinsdag 17 mei 2022, 17:12 door Redactie

https://www.security.nl/posting/753871/UWV+meldde+duizend+datalekken+bij+Autoriteit+Persoonsgegevens+in+2021

In de voorgaande jaren werden door het UWV zelf ook al honderden tot wel duizend datalekken aan de AP gemeld.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.