image

Meta betaalde jarenlang voor het scrapen van gegevens van andere websites

donderdag 2 februari 2023, 11:57 door Redactie, 6 reacties

Meta heeft jarenlang betaald voor het scrapen van gegevens van andere websites die het vervolgens gebruikte, terwijl het tegelijkertijd rechtszaken voerde tegen bedrijven die op deze manier data van Facebook en Instagram verzamelden. Dat blijkt uit documenten die in een rechtszaak tussen Meta en dataverzamelingsbedrijf Bright Data zijn ingediend. Meta beschuldigt Bright Data van het scrapen en verkopen van informatie afkomstig van Facebook en Instagram.

Meta blijkt echter ook jarenlang klant van Bright Data te zijn geweest. Het bedrijf biedt allerlei diensten, waaronder het verzamelen van berichten, reacties en gebruikersgegevens van sociamediaplatforms zoals TikTok en Twitter, en webwinkels zoals Amazon, eBay en Walmart. Meta heeft tegenover Bloomberg bevestigd dat het Bright Data betaalde om data van webwinkels te verzamelen, om naar eigen zeggen merkprofielen op Meta's eigen platformen te ontwikkelen. Van welke websites de informatie werd gescrapet wil Meta niet zeggen. Het techbedrijf eindigde de relatie met Bright Data nadat het ontdekte dat het data van de eigen socialmediaplatforms scrapete.

De Ierse privacytoezichthouder DPC legde Meta vorig jaar een AVG-boete van 265 miljoen euro op wegens een groot datalek bij Facebook waardoor de data van 533 miljoen gebruikers op straat kwam te liggen. De data was door middel van scraping verzameld, waarbij er misbruik was gemaakt van een feature van het platform. Uit interne communicatie bleek dat Facebook datalekken door middel van scraping vervolgens als een industriebreed probleem wilde framen.

Reacties (6)
02-02-2023, 12:08 door Anoniem
Waarom is ook deze boete weer een factor 10 tot 100 te laag?
02-02-2023, 12:32 door Anoniem
Eigenlijk zijn ze zo brutaal als de beul daar bij Meta.
Schijt aan alles en iedereen.
Wetten en regels negeren en de boetes deert ze ook niet.
Wat me nog het meest verbaasd is dat veel publieke- en overheidsinstanties gebruik maken van media als Facebook, Instagram en Whatsapp.
Dat is toch puur armoedig?
02-02-2023, 13:04 door Anoniem
" Wat me nog het meest verbaasd is dat veel publieke- en overheidsinstanties gebruik maken van media als Facebook, Instagram en Whatsapp. "

Omdat al die gasten die in dit soort instanties werken waarschijnlijk zelf allemaal facebook en dergelijke media sites junkies zijn die er zelf geen dag buiten kunnen om hun doen en laten op kwijt te kunnen om te delen met de wereld.
En dus net zo als de gemiddelde sociale media junks daar geen enkel kwaad in zien.

Inderdaad, puur armoedig en zeer triest.
02-02-2023, 18:31 door Anoniem
Daarom blokkeren die hap. Des te meer mensen dit doen des te beter.
02-02-2023, 23:19 door Anoniem
tja, van onze vrienden NSA uit amerika moet je het hebben..
04-02-2023, 11:57 door Anoniem
boete ?
blokkeren ?

Opheffen, 't mag nou toch wel duidelijk zijn dat dit een criminele organisatie is die al meerdere malen laat zien schijt te hebben aan de wet.
Doet google met moeder aphabet ook maar gelijk opdoeken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.