image

VVD wil weten wanneer oude ict-systemen Belastingdienst zijn vervangen

donderdag 2 februari 2023, 16:46 door Redactie, 16 reacties

De VVD heeft staatssecretaris Van Rij van Financiën om opheldering gevraagd over de oude ict-systemen van de Belastingdienst, die de fiscus honderden miljoenen per jaar kosten. Zo wil de partij onder andere weten wanneer de systemen, waarvan sommige uit de jaren 70 van de vorige eeuw stammen, zijn vervangen. Vorige maand meldde NRC dat de Belastingdienst jaarlijks honderden miljoen euro's aan verouderde ict-systemen kwijt is.

Een deel van de gebruikte systemen dateert van de jaren zeventig. Het draaiende houden van deze systemen wordt steeds duurder, maar het overstappen op modernere systemen is al jaren een probleem. Bijna alle tijd, geld en mankracht gaan op aan het in de lucht houden van oude systemen en invoeren van nieuw belastingbeleid, waardoor er te weinig ruimte is voor vernieuwing. Een probleem dat elk jaar groter wordt.

VVD-Kamerleden Idsinga en Rahimi hebben Van Rij om een overzicht gevraagd van de verhouding tussen uitgaven aan onderhoud van bestaande systemen en de modernisering daarvan. "Per wanneer kunnen de ict-systemen uit bijvoorbeeld de jaren 70, of waarvoor geen expertise meer in huis is, worden omgezet in moderne ict-systemen met moderne programmeerta(a)l(en)?", vragen ze verder.

De staatssecretaris moet tevens duidelijk maken waarom de aanbesteding voor het moderniseren van het nieuwe systeem voor de omzetbelasting nog niet is uitgeschreven en wat er wordt gedaan om deze en andere aanbestedingen te versnellen. Verder willen Idsinga en Rahimi een overzicht van de kosten die de Belastingdienst sinds 2010 aan ict heeft uitgegeven, uitgesplitst in interne en externe inhuur. Van Rij heeft drie weken om de vragen te beantwoorden.

Reacties (16)
02-02-2023, 16:56 door Anoniem
Tsja, een van de voordelen van 'digidrammen'.
Voor het geval de VVD het nog niet door heeft: tegen de tijd dat die systemen vervangen zijn, zijn de huidige systemen zwaar verouderd. Ofwel: de situatie blijft voortbestaan. Welkom in het digitale tijdperk!
02-02-2023, 19:33 door Anoniem
Nooit denk ik
02-02-2023, 19:38 door Anoniem
Wanneer: zoals het nu gaat met St. Juttemis.

Huiswerk voor de politiek:
Bedenk een nieuw simpel(er) belastingstelsel en begin helemaal opnieuw met de belasting-software en infrastructuur.
En neem ook het beslis-proces voor aanpassingen aan de belastingwet eens goed onder handen.
bv door niet zo vaak de wetgeving te willen veranderen. Van al de aanpassingen en uitzonderingen krijg je al die spaghetti software.
03-02-2023, 05:11 door Anoniem
Dat het geld kost is vervelend. Maar dat kosten kamerleden zelf ook. Vragen waarom het nog niet vervangen is lijkt me veel constructiever. Alleen dan begrijpen kamerleden het antwoord dat binnen drie weken komt vermoedelijk niet.
03-02-2023, 08:17 door Anoniem
Maak er een museum van over hoe mensen vroeger werkten met de eerste pc's in de vorige eeuw.
03-02-2023, 10:03 door DBB-Belastingproblemen2023
Wat de staatssecretaris betreft, zie: https://www.linkedin.com/posts/marnixvanrij_ict-belastingdienst-modernisering-activity-7023941424010166272-aC4I?utm_source=share&utm_medium=member_desktop
03-02-2023, 13:57 door PjgV
Tjonge wat assertief toch?
Maar vanaf 1994 zijn er VVD-ers en/of een regering met VVD-meerderheid verantwoordelijk geweest.
De VVD had dus alle mogelijkheid om de ICT te upgraden, maar dat is niet gedaan. Laat staan dat de VVD kamerleden er vragen over hebben gesteld.
Terwijl er toen ook al vele malen problemen zijn gerezen vanwege de ICT-omgeving.
Kennen we de Walvis-affaire nog? Dat viel onder een VVD-staatssecretaris.
Uit 2008: https://www.agconnect.nl/artikel/is-de-it-van-de-belastingdienst-nog-betrouwbaar

NB Interessant is natuurlijk ook dat de Belastingdienst ICT-omgeving juist zo complex is geworden dankzij alle specifieke eisen van diezelfde Kamer(leden). <zucht>
03-02-2023, 17:20 door Anoniem
Door PjgV: Tjonge wat assertief toch?
Maar vanaf 1994 zijn er VVD-ers en/of een regering met VVD-meerderheid verantwoordelijk geweest.
De VVD had dus alle mogelijkheid om de ICT te upgraden, maar dat is niet gedaan. Laat staan dat de VVD kamerleden er vragen over hebben gesteld.
Terwijl er toen ook al vele malen problemen zijn gerezen vanwege de ICT-omgeving.
Kennen we de Walvis-affaire nog? Dat viel onder een VVD-staatssecretaris.
Uit 2008: https://www.agconnect.nl/artikel/is-de-it-van-de-belastingdienst-nog-betrouwbaar

NB Interessant is natuurlijk ook dat de Belastingdienst ICT-omgeving juist zo complex is geworden dankzij alle specifieke eisen van diezelfde Kamer(leden). <zucht>
Ik kan mij herinneren dat ene Edith Schippers alle (opensource) vernieuwingen afwees. In die tijd was er ook een ambtenaar die had uitgezocht dat er 16 miljard kon worden bezuinigd op IT door opensource toe te passen. Zijn minister Donner heeft dat rapport in een la gestopt en wilde er niet over praten. Nu weten we dat de overheid niet eens weet wat er allemaal aan Microsoft of Oracle licenties wordt uitgegeven.
03-02-2023, 20:04 door Anoniem
Ik dacht dat er geen ponskaarten meer te koop zijn. Wacht, de ponsgaten worden met de snippers en plakband dichtgemaakt.
04-02-2023, 02:38 door MJ de Vries
Tja, kan de politiek wel zaken oplossen ? De lijst met problemen lijkt steeds langer te worden. Of ben ik nou gek aan het worden ...
04-02-2023, 12:26 door Anoniem
Door MJ de Vries: Tja, kan de politiek wel zaken oplossen ? De lijst met problemen lijkt steeds langer te worden. Of ben ik nou gek aan het worden ...

Dat is het effect van 30 jaar marktwerking-mantra en laissez-faire.
De huidige en vorige regeringen hebben zoveel beknibbeld en uitgekleed dat alles op instorten staat. ("Lean, mean, and totally broken.")
De politiek kan alleen nog maar (te laat) reageren, niet meer regeren. Want dat vergt vooruitzien, en dat kunnen ze niet.
05-02-2023, 21:18 door Anoniem
heeft natuurlijk niets te maken met het feit dat de overheid als een kruising tussen een baron van munchhausen, sinterklaas en ophrah winfrey de ene na de andere belasting verzint waardoor er mensen buiten de boot vallen die dan weer geconpenseerd moeten worden met subsidie, heffingkorting , bijslag, premie of andere belastingmaatregel om een oversturende en overcorrigerende megalomane overheid te maken met zoveel regels en uitzonderingen dat er een rekencentrum ingericht moet worden voor 1 wet, de afwinkingen en de afhandeling daarvan...
oja, en welke partij was daar koploper in?
06-02-2023, 13:37 door Anoniem
Zou het misschien ook te maken kunnen hebben met het feit dat de belastingdienst (en ook andere overheidsinstanties) voor vele jaren historie moeten kunnen reproduceren ( zie bv Wet Openbaar Bestuur) en dat deze gegevens ooit op deze oudere systemen zijn verwerkt?
De oudere systemen zijn dus nog nodig om de gegevens te kunnen reproduceren aangezien deze niet compatibel zijn met de dataopmaak van de huidige systemen.

Dezelfde mensen die nu klagen over verouderde systemen, die tijdens de jaren dat de VVD in de regering zat uit kosten overwegingen niet vervangen mochten worden, ook gaan klagen als deze systemen vervangen worden en de oude gegevens niet meer kunnen worden gereproduceerd.

M.a.w. wat de belastingdienst ook doet, ze doen het in de ogen van die mensen (die in pricipe verantwoordelijk zijn voor deze situatie) nooit goed
06-02-2023, 16:48 door Anoniem
Ik heb 10-15 jaar gelden bij de Belastingdienst gewerkt, in die tijd werden nog COBOL programma's gebouwd, die de hele complexe belastingwetten konden verwerken, die modulair opgezet waren, zodat die programma's met elk van de meerdere (soms wel zeven) wettelijk vereiste jaren konden verwerken. Voordat er ook maar een regel geprogrammeerd werd, gingen eerst een Functioneel Ontwerper en ook een technisch Ontwerper ontwerper aan de slag, om een goede opzet van het betreffende programma te garanderen en te voorzien van bijbehorende duidelijke Ontwerpen. Daarna mocht de programmeur pas, aan de hand van strikt voorgeschreven methoden en technieken, het programma gaan bouwen en testen, en gaan bewijzen dat het programma uiteindelijk aan alle specificaties voldeed. Dit heette dan de "Waterval methode".

Deze methode was te duur en te traag, alles moest Agile en Lean Die dure ontwerpers zijn niet neer nodig, de "moderne software ontwikkelaar" kan alles beter en sneller. In een of meerdere ' Sprints' komt er uiteindelijk een steeds beter werkend programma uit, en als het niet helemaal werkt, dan wordt het heel Agile weer snel aangepast en "in Productie" gegooid.

Dat zou allemaal prima werken, mits die vervelende belastingwetten zo enorm complex zijn geworden, met meer uitzonderingen op regels, en ook al regelmatige aanpassingen tijdens de bouw. Opeens werd dan het hele complex van al die losse Functions om de vele uitzonderingen van de belastingwetten te kunnen verwerken, wel heel erg complex.,. Geen probleem toch?
06-02-2023, 22:47 door Anoniem
Door Anoniem: Tsja, een van de voordelen van 'digidrammen'.
Voor het geval de VVD het nog niet door heeft: tegen de tijd dat die systemen vervangen zijn, zijn de huidige systemen zwaar verouderd. Ofwel: de situatie blijft voortbestaan. Welkom in het digitale tijdperk!
Voordat deze systemen vervangen zijn, is het kabinet gevallen....
06-02-2023, 22:55 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb 10-15 jaar gelden bij de Belastingdienst gewerkt, in die tijd werden nog COBOL programma's gebouwd, die de hele complexe belastingwetten konden verwerken, die modulair opgezet waren, zodat die programma's met elk van de meerdere (soms wel zeven) wettelijk vereiste jaren konden verwerken. Voordat er ook maar een regel geprogrammeerd werd, gingen eerst een Functioneel Ontwerper en ook een technisch Ontwerper ontwerper aan de slag, om een goede opzet van het betreffende programma te garanderen en te voorzien van bijbehorende duidelijke Ontwerpen. Daarna mocht de programmeur pas, aan de hand van strikt voorgeschreven methoden en technieken, het programma gaan bouwen en testen, en gaan bewijzen dat het programma uiteindelijk aan alle specificaties voldeed. Dit heette dan de "Waterval methode".

Deze methode was te duur en te traag, alles moest Agile en Lean Die dure ontwerpers zijn niet neer nodig, de "moderne software ontwikkelaar" kan alles beter en sneller. In een of meerdere ' Sprints' komt er uiteindelijk een steeds beter werkend programma uit, en als het niet helemaal werkt, dan wordt het heel Agile weer snel aangepast en "in Productie" gegooid.

Agile is een hippe benaming voor: "We kijken wel waar het schip strandt..."



Dat zou allemaal prima werken, mits die vervelende belastingwetten zo enorm complex zijn geworden, met meer uitzonderingen op regels, en ook al regelmatige aanpassingen tijdens de bouw. Opeens werd dan het hele complex van al die losse Functions om de vele uitzonderingen van de belastingwetten te kunnen verwerken, wel heel erg complex.,. Geen probleem toch?

Agile gaat nooit werken voor het implementeren van wetgeving in IT-systemen. Agile is gebaseerd op kleine stapjes en wordt daarnaast vaak met DevOps gecombineerd waarbij het geaccepteerd is dat er fouten in de productieomgeving ontstaan met het idee dat je dan snel zo'n fout herstelt.
Ik denk dat het land op zijn kop staat als de Belastingdienst 100.000+ burgers een aanslag van bijvoorbeeld EUR 1.000,- stuurt om er later achter te komen dat het een teruggave van EUR 1.000,- had moeten zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.