image

Hoofdagent die voor vriend in politiesystemen zocht veroordeeld tot taakstraf

woensdag 8 februari 2023, 15:51 door Redactie, 9 reacties

Een hoofdagent die voor een vriend en familielid in gesloten politiesystemen naar informatie zocht is wegens computervredebreuk en schending van zijn ambtsgeheim veroordeeld tot een taakstraf van veertig uur. De vriend had onenigheid met een leerkracht van zijn zoon en wilde diens privéadres via verschillende gefotografeerde kentekens achterhalen. Het familielid had een aanrijding gehad, maar kreeg geen gehoor bij de tegenpartij en vroeg aan de hoofdagent het opgegeven telefoonnummer te controleren.

Volgens de rechter had het zoeken naar deze informatie niets te maken met zijn werk als agent, waardoor de man onrechtmatig gebruikmaakte van zijn inloggegevens en de informatiesystemen van de politie. "Verdachte heeft niet alleen de privacy van burgers geschaad, maar heeft ook afbreuk gedaan aan het vertrouwen van burgers in de politie", zo oordeelde de rechter.

De hoofdagent kreeg vanwege de overtredingen, na veertig jaar in dienst te zijn geweest, strafontslag. Volgens de rechter is niet gebleken dat de man criminele intenties had met de bevragingen of dat hij hier zelf enig voordeel uit heeft gehaald. "Het lijkt er eerder op dat sprake is geweest van sluipende normvervaging en van (ook strafrechtelijk) ontoelaatbare vermenging van het werkdomein met de privésfeer", aldus de rechter.

Bij het opleggen van de strafmaat hield de rechtbank rekening met de gevolgen die de man van zijn daden ondervindt. Zo komt hij als gevolg van het strafontslag en strafvervolging vooralsnog niet in aanmerking voor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) wat het lastig maakt om een nieuwe baan te vinden. Ook zegt de verdachte dat hij door het strafrechtelijk onderzoek gebukt is gegaan. Verder had de man geen eerder strafblad en vonden de feiten al langere tijd geleden plaats. De officier van justitie had een taakstraf van honderdtwintig uur geëist.

Reacties (9)
08-02-2023, 16:19 door Anoniem
dit gebeurt meerdere malen bij politie gelijk de zak hoop ik
08-02-2023, 16:32 door Anoniem
Lijkt alsof deze politie agent eerder zijn werk vorr een deel deed. Ik heb het gevoel dat als je met de informatie van de "vriend" naar de politie stapt, ze niet veel moeite doen op het op te lossen. Heb het nog niet meegemaakt maar ik begrijp dat je hiervoor via een persoonlijke politie agent zou gaan.
08-02-2023, 17:03 door Anoniem
Door Anoniem: dit gebeurt meerdere malen bij politie gelijk de zak hoop ik

Tip: lees het hele artikel, dan weet je dat je wens verhoord is .

De hoofdagent kreeg vanwege de overtredingen, na veertig jaar in dienst te zijn geweest, strafontslag.
08-02-2023, 19:21 door Anoniem
Na veertig jaar dienst krijgt een ambtenaar toch pensioen of niet?
Veertig jaar is ook lang zat.
Maar uh, in een beroemd interview van Nieuwsuur met Zelensky werd Oekraïne fijntjes van corruptie beschuldigd maar in Nederland kunnen we er ook wat van.
Slecht interview trouwens.
08-02-2023, 23:41 door Anoniem
Door Anoniem:
Maar uh, in een beroemd interview van Nieuwsuur met Zelensky werd Oekraïne fijntjes van corruptie beschuldigd maar in Nederland kunnen we er ook wat van.
Ja, maar wij kunnen het beter verbergen dan de Oekraïners.
09-02-2023, 09:16 door Anoniem
Door Anoniem: Lijkt alsof deze politie agent eerder zijn werk vorr een deel deed. Ik heb het gevoel dat als je met de informatie van de "vriend" naar de politie stapt, ze niet veel moeite doen op het op te lossen. Heb het nog niet meegemaakt maar ik begrijp dat je hiervoor via een persoonlijke politie agent zou gaan.
Wat hij voor die mensen deed was privé, het was geen politiewerk. Dat staat ook in het artikel: het had niets te maken met zijn werk als agent. Dus nee, het lijkt er helemaal niet op dat die agent daar zijn werk voor een deel deed.
09-02-2023, 10:33 door Anoniem
" Ook zegt de verdachte dat hij door het strafrechtelijk onderzoek gebukt is gegaan." Haha, platte pet zonder zelfreflectie: Nota bene een hoofdagent. Nee, gezellig was het vast niet. Stond dus mooi voor l*l bij zijn collega's.
09-02-2023, 13:40 door Anoniem
Door Anoniem: Na veertig jaar dienst krijgt een ambtenaar toch pensioen of niet?
Veertig jaar is ook lang zat.
Maar uh, in een beroemd interview van Nieuwsuur met Zelensky werd Oekraïne fijntjes van corruptie beschuldigd maar in Nederland kunnen we er ook wat van.
Slecht interview trouwens.


Nee hoor, kan tegenwoordig zomaar oplopen tot 50 jaar of meer.
21-02-2023, 21:24 door Anoniem
Tsja, helaas wordt het voor prive-doelen gebruiken van politie-informatie door politiepersoneel meer als een verworven recht gezien. En toezicht is uiterst minimaal.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.