image

Braziliaanse overheid neemt zendingen hacktool Flipper Zero in beslag

zondag 12 maart 2023, 16:32 door Redactie, 6 reacties

De Braziliaanse overheid neemt zendingen van de hacktool Flipper Zero in beslag omdat het apparaatje voor malafide doeleinden zou kunnen worden gebruikt, waarmee het onderzoekers en penetratietesters op achterstand zet, zo meldt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF. De Flipper Zero wordt door de ontwikkelaars omschreven als een multitool voor penetratietesters en geeks. Het apparaat ondersteunt verschillende radioprotocollen, NFC, RFID, Bluetooth en infrarood en kan voor allerlei tests en onderzoeken worden gebruikt.

De Braziliaanse telecomtoezichthouder Anatel heeft de Flipper Zero als een apparaat bestempeld dat een illegaal doel dient of het plegen van misdrijven faciliteert. Zodra de hacktool naar Brazilië wordt verscheept zal de nationale post die onderscheppen en doorsturen naar Anatel voor certificering. Anatel certificeert de apparatuur niet en neemt die vervolgens in beslag, zo stelt de EFF.

Volgens de burgerrechtenbeweging zijn er soortgelijke tools gewoon te koop in Brazilië. Ondanks de legitieme toepassingen van de Flipper Zero heeft Anatel besloten om alleen naar het mogelijk illegale gebruik van het apparaat te kijken en het gewoon te verbieden, zo stelt de EFF. "Dit zal merkbare gevolgen hebben. De toegang van professionals tot de tools die ze voor hun werk nodig hebben wordt willekeurig beperkt, waardoor ze geen technieken kunnen ontwikkelen om de mogelijke schade veroorzaakt door hackers met hetzelfde apparaat tegen te gaan."

De EFF stelt dat het maken, ontwikkelen en verspreiden van tools bedoeld voor beveiligingsonderzoek niet strafbaar moet worden gesteld of op andere wijze worden beperkt. De Braziliaanse overheid wordt dan ook door de burgerrechtenbeweging opgeroepen om de beslissing te herzien en tools zoals Flipper Zero toe te staan.

Reacties (6)
12-03-2023, 18:07 door Anoniem
Leuk speelgoed. Beetje duur ($ 169) en uitverkocht. Dat laatste vast vanwege alle mooie gratis publiciteit.

Ik had lang geleden een sleutelhanger waarmee je 200 verschillende merken televisie uit kon zetten. En dan een tent in met tien schermen waar de voetbal op stond. Eens gezien dat de baas al met een woest rood hoofd aan kwam zetten met de doos van het laatste enorme scherm om die terug naar de winkel te brengen. In een winkel met een hele muur nieuwe televisies trouwens ook hele dikke pret mee gehad.

Nog langer geleden, met de echt oude televisies die nog vol gevoelige speoelen zaten. Met een dipmeter door de straat lopen, draaien tot in de huiskamer het scherm scheef ging of helemaal op zwart. En dan om het hoekie lachen hoe de heer des huizen op de kast van zijn dure TV ging staan beuken. En dan natuurlijk weer een beetje draaien op de dipmeter, dat het leek of dat zin had.

Evenwel ook een aardig PR tooltje om indruk mee te maken op een klant, die flipper. De meesten snappen hun eigen security amper, maar dan ben je gelijk die gozer "die alles kan". Dus dan kan gelijk je uurtarief omhoog en heb je die $ 169 er zo uit.
12-03-2023, 19:21 door Anoniem
Tja als je zo'n dikke plak boter op je hoofd hebt dat je claimt dat dit soort dingen "voor allerlei tests en onderzoeken worden gebruikt" en dat "tools bedoeld voor beveiligingsonderzoek" beschikbaar moeten zijn voor iedereen, dan heb je het toch niet helemaal door.
Dit is van het kaliber "DDoS services zijn bedoeld om te testen of je website het wel aan kan" en zo.
Iedereen weet dat 99.9% van de kopers helemaal niks "onderzoekt" maar de onderzoeksresultaten van anderen gebruikt om er rottigheid mee uit te halen.
12-03-2023, 21:05 door Anoniem
Zullen we dan gelijk alles maar in beslag nemen. Stle je voor iemand zou iets gebruiken! Heel erg eng hoor.
12-03-2023, 23:46 door Anoniem
Als je interface een aanval via een dergelijk apparaat niet aankan dan heb je als leveracier grotere problemen... oh die zijn er ook, auto api's zonder bescherming, makkelijk om ze even te lenen.
13-03-2023, 16:44 door Anoniem
Door Anoniem: Zullen we dan gelijk alles maar in beslag nemen. Stle je voor iemand zou iets gebruiken! Heel erg eng hoor.
Coca cola flessen zijn ook levensgevaarlijk, als je ze doorknipt kun je een fysiek slot open flipperen.
16-03-2023, 10:08 door Anoniem
heeft Anatel besloten om alleen naar het mogelijk illegale gebruik van het apparaat te kijken en het gewoon te verbieden,
En dan ook maar gelijk de Hamers van timmer werklieden verbieden, ook die kunnen Illegaal gebruikt worden om een ruit in te tikken of nog erger.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.