image

Staatssecretaris moet opheldering geven over mogelijk datalek bij NS

woensdag 29 maart 2023, 14:06 door Redactie, 4 reacties

Staatssecretarissen Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat en Van Huffelen van Digitalisering moeten opheldering geven over het mogelijke datalek bij de NS, waar mogelijk de gegevens van 780.000 reizigers op straat zijn beland, en of er wel voldoende regels zijn over de veiligheid van klantgegevens van bedrijven en publieke instellingen die met externe partijen werken.

Gisteren maakte de NS bekend dat door een datalek bij marktonderzoeksbureau Blauw mogelijk ook de gegevens van treinreizigers in handen van derden zijn gekomen. VVD-Kamerleden Minhas en Rajkowski hebben de staatssecretarissen nu om opheldering gevraagd. Zo willen ze weten op welke wijze de gegevens op straat zijn beland. "Komt dit door een hack bij de softwareleverancier of door onzorgvuldige beveiliging van de persoonsgegevens?" Heijnen en Van Huffelen moeten ook duidelijk maken welke afspraken er zijn gemaakt tussen de NS en externe partijen over de veiligheid van klantgegevens.

"Vindt u dat er voldoende regels zijn omtrent de veiligheid van klantdata van publieke instellingen en bedrijven die met externe partijen werken en hun klantdata met deze partijen delen?", vragen de VVD-Kamerleden verder. Die willen daarnaast weten wat de staatssecretarissen gaan doen om te voorkomen dat klantgegevens in de toekomst zonder strenge regels door externe partijen worden gebruikt. De Kamervragen dienen binnen drie weken te zijn beantwoord.

Reacties (4)
29-03-2023, 14:25 door Anoniem
Goed zo grote bedrijfjes !!! lekker veel marktonderzoek doen via externe bureautjes (omdat je zelf niks kan), lekker veel data uitwisselen, lekker veel op internet en zo.

Ga zo door !!! Misschien kun je even bellen met Vodafone-Ziggo voor morele steun

Ow en bij Blauw hoef je niet aan te kloppen want die geven natuurlijk hun IT leverancier de schuld. Outsourcen is immers niets anders dan verantwoordelijkheid afschuiven omdat je zelf niks kan.
29-03-2023, 15:27 door Anoniem
Ik vraag mij inmiddels af wat nu erger is al die datalekken die elke maand weer gebeuren of de totale lak van de politiek die er TOTAAL niets mee doet.
Even een tikje op de vinger van AP en we gaan weer door waar we gebleven waren, wachten op de volgende lek.
data / persoonsgegevens zijn in nederland dus niets waard.
Misschien wordt het tijd dat we in Nederland, net zo als in Amerika, class action lawsuits gaan beginnen tegen dit soort onverantwoordelijke en lakse bedrijven die hun zaakjes niet op orde hebben.
29-03-2023, 16:36 door Anoniem
Door Anoniem: Goed zo grote bedrijfjes !!! lekker veel marktonderzoek doen via externe bureautjes (omdat je zelf niks kan), lekker veel data uitwisselen, lekker veel op internet en zo.

Ga zo door !!! Misschien kun je even bellen met Vodafone-Ziggo voor morele steun

Ow en bij Blauw hoef je niet aan te kloppen want die geven natuurlijk hun IT leverancier de schuld. Outsourcen is immers niets anders dan verantwoordelijkheid afschuiven omdat je zelf niks kan.
Dat je niet weet hoe je een bedrijf moet leiden kun je niets aan doen. Dat je hier onzin loopt te vekondigen wel. Hou er gewoon mee op.
Als de politie alle fysieke diefstallen zou moeten publiceren, ga je dan ook bij elke diefstal verkondigen dat bij degene die bestolen is de boel weer niet op orde heeft?

Ik weet wel dat het vergelijk niet helemaal op gaat, maar altijd die onzinnige reacties hier. Zolang (nog) niet bekend is wat er precies aan de hand is, kun je geen conclusies trekken. En ja het blijkt vaak mis te gaan door triviale fouten van beheerders veroorzaakt door management.
30-03-2023, 08:49 door Anoniem
Mm kamervragen over gevolgen van datahonger en inbraak bij een derde partij data pakhuis, maar ook zelf van alles via marketing bureaus ( google, meta, microsoft, twitter etc.) verplichte winkelnering afdwingen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.