image

Duitsland start boeteprocedure tegen Twitter over niet verwijderen content

dinsdag 4 april 2023, 16:21 door Redactie, 12 reacties

Het Duitse ministerie van Justitie is een boeteprocedure tegen Twitter gestart omdat het platform klachten over illegale content niet of niet tijdig zou hebben behandeld. Dat heeft Marco Buschmann, de Duitse minister van Justitie, vandaag via Twitter en de eigen website bekendgemaakt.

"Het ministerie heeft voldoende bewijs dat Twitter de wettelijke verplichting heeft geschonden om klachten over illegale inhoud te behandelen. Internet is geen juridisch vacuüm. Platforms mogen het niet zomaar accepteren als hun diensten worden misbruikt om criminele content te verspreiden", stelt Buschmann. Volgens de klacht heeft Twitter vermeende illegale content niet binnen de gestelde wettelijke termijnen geblokkeerd of verwijderd.

Daarbij zou er geen sprake van uitzonderingen zijn, maar "systematisch falen van het klachtenbeheer". Twitter is nu in de gelegenheid gesteld om op de aantijgingen te reageren. Uiteindelijk zal de rechter bepalen of er inderdaad sprake van illegale content is, waarna het ministerie Twitter een boete kan opleggen.

Reacties (12)
04-04-2023, 17:49 door johanw
De Duitse censuur in actie.
04-04-2023, 18:18 door Anoniem
Door johanw: De Duitse censuur in actie.

Wat is dit nou voor opmerking?
Toch goed at men actie onderneemt?
04-04-2023, 18:19 door Anoniem
Deze minister snapt niets van de beginselen der Internet
04-04-2023, 18:21 door Anoniem
Paternalisme versus vertrouwen op leervrrnogen en relativeringvermogen. De laatste zijn een stuk verstandiger.
04-04-2023, 18:51 door Anoniem
Tja en dan werkt Twitter nog met een traditionele database waarin je gewoon records kunt verwijderen of als verwijderd markeren...
Je ziet nu al de eerste tekenen can in bijvoorbeeld ChatGPT helemaal niks verwijderd kan worden "omdat je in een neuraal netwerk niet zomaar dingen kunt verwijderen".
Ik ben benieuwd hoe lang dat in de lucht blijft. Er komt vast al snel een zaak waarin door ChatGPT geproduceerde output op de een of andere manier juridisch onrechtmatig is en verwijderd moet worden, en als je dan komt met "dat kan technisch niet" dan is het afgelopen met je systeem...
04-04-2023, 21:36 door Anoniem
Door johanw: De Duitse censuur in actie.

De democratische rechtsstaat komt in het geweer tegen big tech.
04-04-2023, 21:54 door Anoniem
wettelijke verplichting heeft geschonden om klachten over illegale inhoud te behandelen

Dus Twitter heeft verzuimd iets met de klachten te doen. Dat is niet heel vreemd omdat Musk de mensen die dat werk doen heeft massaal heeft ontslagen.

Zouden ze dit in de VS accepteren? Ik denk het niet.
04-04-2023, 22:10 door John777
Ik ben wel benieuwd wat die illegale content dan inhoudt.
04-04-2023, 22:17 door johanw
Door Anoniem:
Door johanw: De Duitse censuur in actie.

Wat is dit nou voor opmerking?
Toch goed at men actie onderneemt?

Nee, niet als je ziet welke opvattingen in Duitsland allemaal verboden worden. En dat wil men exporteren naar de rest van de EU ook nog.
05-04-2023, 09:09 door Anoniem
Leuk dat sommigen hier denken dat het internet een vrijplaats moet zijn voor allerlei illegale zaakjes. We weten niet eens wat voor soort content het betreft, wie weet is het wel wraakporno, smadelijke of lasterlijke uitingen, pinderkorno, advertenties voor drugs. De wet is niet opeens niet langer geldig omdat het over TCP/IP gaat.
05-04-2023, 10:21 door Anoniem
Door Anoniem: Paternalisme versus vertrouwen op leervrrnogen en relativeringvermogen. De laatste zijn een stuk verstandiger.
Wat mij altijd maar weer verbaast bij argumenten als het jouwe is dat de mensen die ze gebruiken kennelijk stekeblind zijn voor de mate waarin de "sociale" mediabedrijven mensen beïnvloeden.

Het gaat om doelbewuste beïnvloeding die niet is gericht op de ene of de andere politieke agenda, maar op de commerciële agenda om zo veel mogelijk van de aandacht van gebruikers op te slokken zodat er zo veel mogelijk advertenties aan al hun interacties kunnen worden gekoppeld. Daartoe worden gebruikers suggesties voorgeschoteld waarvan de algoritmes van die bedrijven constateren dat ze zo veel mogelijk activiteit triggeren. En dat is in de praktijk: opwinding, verontwaardiging, dat soort werk. Het gaat om dingen die in de hand werken dat mensen snel, impulsief, onnadenkend gaan reageren. Daardoor komt dit neer op het beïnvloeden van menselijk gedrag richting impulsiviteit en onnadenkendheid en weg van rustig en goed nadenken.

Voor leer- en relativeringsvermogen heb je juist rustig en goed nadenken nodig, en niet dat impulsieve gedoe dat platforms als Twitter aanzwengelen. En denk niet dat het er niet toe doet omdat mensen er wel tegen opgewassen zijn. Die bedrijven gooien al jaren gigantische kapitalen en ontwikkelvermogen ertegenaan om te zorgen dat ze het spelletje winnen van de meeste mensen. En of Elon Musk daar verbetering in brengt valt ernstig te betwijfelen. Hij beweerde dat hij vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft maar begon snel met het van Twitter bannen van mensen die kritiek op hem hebben.

Ik heb de indruk dat er mensen zijn die alles wat bedrijven doen aan meningen en gedrag sturen positief beoordelen en als het bij een overheid vandaan komt wordt het negatief beoordeeld. Dan gaat het je kennelijk niet om het zorgwekkende gedrag zelf maar over wie het doet.

Ben je inderdaad stekeblind voor hoe indringend beïnvloeding door dit soort bedrijven is, of zie je het wel maar vind je het oké als een bedrijf het doet, of is het iets waar je ook bezwaar tegen hebt?

Ik heb er bezwaar tegen. Overheden zijn duidelijk nog niet zo ver dat ze de juiste maatregelen nemen, de Duitse boetes zijn gerommel in de marge. Wat hier misgaat is een verdienmodel dat onvermijdelijk leidt tot het sturen van menselijk gedrag naar ondoordachte impulsiviteit. Als je wilt dat mensen vrij zijn in hun meningsvorming dan is dat een schadelijke stoorzender. Dat verdienmodel moet dus op de schop, mensen moeten kunnen communiceren met elkaar zonder dat soort beïnvloeding.
06-04-2023, 06:06 door Anoniem
De andere kant op kan ook nog gelukkig, zoals bij deze provider in Idaho (USA)::
https://pjmedia.com/news-and-politics/tyler-o-neil/2021/01/11/idaho-internet-provider-blocks-access-to-facebook-and-twitter-after-customers-decry-censorship-n1332028

Het geluid van het 'normale' conservatieve normaal tegenover het zogeheten 'nieuwe' (abnormale) normaal.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.