image

Politie: online tool Check Je Hack al ruim 1,8 miljoen keer gebruikt

donderdag 6 april 2023, 15:13 door Redactie, 8 reacties

De politietool Check Je Hack op politie.nl is sinds gisteren al ruim 1,8 miljoen keer gebruikt door mensen die willen weten of ze slachtoffer zijn geworden van de Genesis Market. Bijna vijfduizend mensen ontvingen bericht dat dit ook daadwerkelijk het geval is. Allerlei internationale politiediensten wijzen naar de tool van de Nederlandse politie.

Via de Genesis Market werden inloggegevens, cookies en andere data van besmette computers aangeboden. Die werden gestolen door malware op het systeem van slachtoffers. Deze malware werd onder andere via malafide websites verspreid, die zogenaamd legitieme software leken aan te bieden. Door middel van een aparte browser en browserplug-in die de Genesis Market had ontwikkeld was het voor afnemers mogelijk om met gestolen inloggegevens op allerlei diensten in te loggen.

Tijdens een gezamenlijke operatie tussen de FBI, Europol, de Nederlandse politie en andere politiediensten werd de marktplaats offline gehaald. Dit was mogelijk nadat de FBI de servers van Genesis Market had geïdentificeerd en gelokaliseerd. Volgens de FBI bood Genesis Market toegang tot de gegevens afkomstig van meer dan 1,5 miljoen besmette computers wereldwijd met daarop de inloggegevens voor meer dan tachtig miljoen accounts.

De FBI wist een kopie van de servers te krijgen, waarop ook de gegevens van slachtoffers stonden. Deze e-mailadressen zijn toegevoegd aan Check Je Hack van de Nederlandse politie. Zo kunnen mensen controleren of ze slachtoffer zijn geworden. "Als jouw e-mailadres is aangeboden op de Genesis Market, krijg je binnen enkele minuten een mail van de politie. Deze e-mail krijg je alleen als je bent besmet", aldus de politie. Sinds de tool gisteren werd aangekondigd is die al ruim 1,8 miljoen keer gebruikt is net via Twitter bekendgemaakt. De politie stuurde naar bijna vijfduizend slachtoffers een e-mail.

Reacties (8)
06-04-2023, 15:57 door Anoniem
Volgens mij heeft iemand uitgevonden dat je de API direct kan aanroepen ;)
Hoeveel unieke IP's waren het?
06-04-2023, 17:34 door Anoniem
Ik vind het eigenlijk een beetje onhandig dat je alleen bericht krijgt als je e-mailadres wél bekend is. Je typt het maar één keer in, dus niet ter verificatie twee keer. Één typefoutje op een adres dat bekend is en je krijgt de indruk dat het niet bekend is. Een expliciet bericht dat je e-mailadres niet bekend is had ik daarom beter gevonden.
06-04-2023, 18:18 door Nescio
Kunnen we niet een soort weerbericht instellen wat lekken aan gaat want het is dagelijkse kost.
07-04-2023, 00:41 door Anoniem
Door Nescio: Kunnen we niet een soort weerbericht instellen wat lekken aan gaat want het is dagelijkse kost.
https://isc.sans.edu/
08-04-2023, 13:35 door Anoniem
Je emailadres aan de politie geven, briljant idee.

Deze "takedown" is voornamelijk een fishing expedition.
08-04-2023, 22:17 door Japie Apie
Door Anoniem: Je emailadres aan de politie geven, briljant idee.

Deze "takedown" is voornamelijk een fishing expedition.
Daar heb je natuurlijk een linkje voor. Anders gewoon een complottheorie.
11-04-2023, 21:14 door Anoniem
Ik klik de link aan maar doet het niet dus kan niet checken of ik gehackt bent.
13-04-2023, 10:25 door Anoniem
Door Nescio: Kunnen we niet een soort weerbericht instellen wat lekken aan gaat want het is dagelijkse kost.
Ja! En dan vooral de "weersverwachting", die er voor datalekken vermoedelijk nog somberder uitziet dan voor klimaatverandering (misschien dat dat de bevolking kan helpen om haar zaken ietsje meer analoog te regelen).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.