image

CDA wil client-side scanning voor chatapps wettelijk verplichten

woensdag 17 mei 2023, 10:12 door Redactie, 48 reacties

Chatapps moeten wettelijk worden verplicht om de inhoud van de berichten die gebruikers versturen te controleren, ook als dit inhoudt dat de apps Nederland verlaten, zo vindt het CDA. Volgens de partij weegt client-side scanning zwaarder dan het recht op het aanbieden van end-to-end encryptie. Dat blijkt uit Kamervragen van CDA-Kamerleden Kuik en Slootweg naar aanleiding van berichtgeving dat chatapps Signal en WhatsApp het Verenigd Koninkrijk verlaten als ze worden gedwongen om client-side scanning te implementeren.

Hierbij kunnen de chatapps op het toestel van gebruikers controleren wat die willen versturen. Daarmee wordt end-to-end encryptie ongedaan gemaakt, aangezien daarbij alleen de afzender en ontvanger de inhoud van een bericht kunnen lezen, zo stellen tegenstanders. "Ziet u het nut van de mogelijkheid om chatapps te kunnen scannen op materiaal van kindermisbruik om makers en verspreiders daarvan te kunnen opsporen, vervolgen en te bestraffen?", vragen de CDA-Kamerleden aan minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering.

Die moeten ook laten weten wat het kabinet ervan vindt dat encryptie wordt gebruikt om materiaal van kindermisbruik te kunnen delen en te verspreiden. "Deelt u de mening dat de mogelijkheid om berichtendiensten te kunnen scannen op materiaal van kindermisbruik zwaarder moet wegen dan het recht van aanbieders om volledige encryptie aan te bieden aan gebruikers?"

De Britse regering wil client-side scanning via een nieuwe wet invoeren en het CDA wil weten of het kabinet dit "voorbeeld" zal volgen door met een Nederlandse versie van de Online Safety Bill te komen. "Is het kabinet van mening dat de mogelijkheid om berichtendiensten te scannen op materiaal van kindermisbruik zwaarder moet wegen dan een dreigend vertrek van WhatsApp en Signal uit Nederland, wanneer blijkt dat het breken van encryptie een effectieve manier is om online kindermisbruik tegen te gaan?", vragen Kuik en Slootweg als laatste.

Yesilgöz en Van Huffelen hebben drie weken om met een reactie op de Kamervragen te komen. Onlangs vroeg het CDA ook al naar de rol die end-to-end encryptie speelt bij de verspreiding van kindermisbruikmateriaal en welke mogelijkheden Nederlandse opsporingsdiensten hebben om dit te stoppen.

Reacties (48)
17-05-2023, 10:36 door Anoniem
Als je encryptie wil gaan breken, breek je die maar een keer. Het is als de doos van Pandora, maar dat beseft men niet.

Enigma hoefde men ook maar een keer te ontcijferen. Briefgeheim kun je ook maar een keer opheffen. Met de bekende stempeltjes van het Berde Rijk en het 'rozmowa kontrolowana' over de telefoon uit het Centraal Europa van voor de Wende.
Dat kon toen nog want er was maar 1 telefooncentrale in Warschau. Niets van geleerd, hier aan deze zijde van het vroegere Ijzeren Gordijn nog eens herhalen, de seculiere idee van Herzl?

Eigenlijk willen de burgers liever government side control scanning om van al dit soort plannetjes op tijd op de hoogte te zijn.

1984 was een waarchuwing en geen handleiding. Client-side-scanning maakt geen einde aan analoog misbruik, ook niet bij het CDA.

Men denkt zeker dat overal en altijd kunnen meelezen (cyber)criminaliteit de wereld uit helpt. Het helpt zeker niet tegen totalitair denken, dat zich afhankelijk heeft verklaard van multinationale organisaties (zoals de EU).
17-05-2023, 10:40 door Anoniem
CDA staat toch voor Child Detection Agency (referentie: Monsters & Co)? ;-)
17-05-2023, 10:42 door Anoniem
Wacht, wie moesten we nou ook alweer beschermen?
Oh ja, de kinderen.
Maar daar gaat dit niet bij helpen...

Verspreiding en consumptie houd je toch niet tegen, net zoals je met drugs ziet gebeuren.
Desnoods gaat het via versleutelde zip over het internet, of fysiek via USB-stick of DVD.

Als je echt onze kinderen veilig wilt houden, moet je ervoor zorgen dat je de lokale producenten op en aanpakt.
Lokale productie van CSAM heel hard afstraffen, met verplichte therapie, gevangenisstraf, of indien niet de eerste keer, misschien wel de doodstraf.
Zorg ervoor dat iedereen weet dat we in Nederland onze kinderen goed beschermen.
Laat ze denken "dat kunnen we beter niet hier doen".
Zo houd je onze kinderen nog (relatief) veilig.
17-05-2023, 10:43 door Anoniem
Waarom niet het briefgeheim ook meteen op de schop?
Dat is toch ook een act van naastenliefde?
17-05-2023, 10:44 door Anoniem
Landen waar WhatsApp verboden is: China, Noord Korea, Syrië, Qatar, en de Verenigde Arabische Emiraten.

Landen waar Signal verboden is: China, Iran, Cuba, en Oezbekistan.

Nederland hoort hier niet tussen, kom op CDA...
17-05-2023, 11:12 door Anoniem
WTF:

Client-side-scanning?
Van wat? Alleen het specifieke bericht of de hele harde schijf? (of anders kan dat zo de volgende stap worden)
En hoe hou je hier dan grip op als gebruiker?
Enige privacy wordt met het badwater weg gegooid door het CDA. Om over zakelijk verkeer maar te zwijgen.

Het is wel weer duidelijk op welke partij je niet moet gaan stemmen als het om je eigen persoonlijke veiligheid gaat.


Tijd voor een sandbox of VM met daarin alleen de app en verbonden met de buitenwereld via een VPN, langs een niet-Europees landje.

eens kijken hoe makkelijk dit te omzeilen is.


En de (professionele) KPers, die hebben allang een eigen appje en dark net server in gebruik. Die vang je hier niet mee.
17-05-2023, 11:17 door Anoniem
Door Anoniem: Als je encryptie wil gaan breken, breek je die maar een keer. Het is als de doos van Pandora, maar dat beseft men niet.
Ze willen geen encryptie breken, ze willen dat het device waar het bericht gedecrypt wordt aan surveillance gaat doen. Uiteraard is dat net zo'n slecht plan, maar wel iets anders dan encryptie breken.
17-05-2023, 11:26 door Anoniem
Maar als ze encryptie willen aanpakken hoe ga je dan ooit nog bankzaken doen, of inloggen op mijnoverheid.nl?
17-05-2023, 11:27 door Anoniem
Als dit doorgaat, dan hebben we toch ook gelijk alle communicatie van alle ministers? Dan was dat mondkapjesdeal nu wel duidelijk geweest ;P Of dan hadden we nu ALLE Sms'jes van Rutte gehad.

Dus, als de overheid dit wil, dan zullen zij toch eerst het goede voorbeeld moeten geven. Laat de overheid eens een pilot doen waarbij het zakelijk toestel van top tot teen 24/7 wordt door gescand en mee gelezen met alle vormen van berichten versturen. Deze worden dan netjes en realtime gearchiveerd en dan mag er in gezocht worden. Eens zien wat je allemaal voor corruptie tegen komt.

En oh ja, gebruik van prive toestel verboden voor zakelijke berichten ( He Hugo en Rutte!!). En als dit wel wordt gedaan, zware straf. Want dat willen we nu eenmaal in NL.

Ik wil nog wel eens zien hoe de overheid dan hier naar kijkt... Beseffen zij wel, dat zij niet boven de wet staan, en dus ook zij al hun berichten moeten prijs geven? Ik denk het niet...

TheYOSH
17-05-2023, 11:40 door Anoniem

"Ziet u het nut van de mogelijkheid om chatapps te kunnen scannen op materiaal van kindermisbruik om makers en verspreiders daarvan te kunnen opsporen, vervolgen en te bestraffen?"

Ja, op zich wel. Maar de crux zit hem in het woordje "kunnen".
Als men een verdachte op het oog heeft kan de telefoon van deze verdachte al bekeken worden, en dus is het overbodig om dit client-side te scannen.
Op de manier hoe de CDA het voorstelt is eenieder dus verdacht van het verspreiden, maken of anderzins in het bezit hebben van KP, oftewel schuldig totdat het tegendeel wordt bewezen. Complete waanzin.


"Deelt u de mening dat de mogelijkheid om berichtendiensten te kunnen scannen op materiaal van kindermisbruik zwaarder moet wegen dan het recht van aanbieders om volledige encryptie aan te bieden aan gebruikers?"

Nee. De privacy van zo'n 17 miljoen Nederlanders weegt zwaarder dan het vinden van enkele individuen die op een andere wijze ook opgespoord kunnen worden.
Daarbij, wat is "volledige encryptie"? Je hebt encryptie of je hebt geen encryptie. Halve encryptie bestaat niet. De wetten van de wiskunde gelden ook voor het CDA.


"Is het kabinet van mening dat de mogelijkheid om berichtendiensten te scannen op materiaal van kindermisbruik zwaarder moet wegen dan een dreigend vertrek van WhatsApp en Signal uit Nederland, wanneer blijkt dat het breken van encryptie een effectieve manier is om online kindermisbruik tegen te gaan?"

Nee, zoals hiervoor ook aangegeven: De privacy van ongeveer 17 miljoen Nederlanders weegt zwaarder dan het pakken van een aantal individuen.

Het is wel duidelijk dat bij de volgende verkiezingen het CDA geen goede keuze is.
17-05-2023, 11:44 door Anoniem
@ anoniem van 11:17,

Bedankt voor je technische preciisering. Het euvel komt echter uit dezelfde hoed.
Ze willen een panopticum inrichten, waar zij gluren en jij bang in een hoekje moet blijven zitten.

Zelfde probleem speelt steeds opnieuw.

Mozes kreeg ook spijt dat ie de Medianieten op sleeptouw had genomen
en door de Schelfzee heengeloodst. De Eeuwige had hem nog zo gewaarschouwd dit niet te doen.

Ze hadden zojuist het vermalen goudenkalf als drekgod-kost mogen verteren,
maar daar niets van geleerd, want de Moloch aanbidden, daar gingen ze later vrolijk mee door.

Dus mensen, die ergens niet van willen leren, leren niets (bij of af).

luntrus
17-05-2023, 11:47 door Anoniem
Typisch CDA, buitenproportionele en niet noodzakelijk voorstellen om toch maar te kunnen blijven spioneren onder het mom van kindermisbruik/terrorisme.

Ondertussen steunt het CDA wel de vleesindustrie en andere weinig duurzame sectoren om de toekomst voor die kinderen te verpesten...
17-05-2023, 11:56 door Anoniem
Bij het CDA zijn ze goed gek geworden want dit is echt een heel slecht idee, gelukkig is de partij niet langer relevant.
17-05-2023, 11:57 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Als je encryptie wil gaan breken, breek je die maar een keer. Het is als de doos van Pandora, maar dat beseft men niet.
Ze willen geen encryptie breken, ze willen dat het device waar het bericht gedecrypt wordt aan surveillance gaat doen. Uiteraard is dat net zo'n slecht plan, maar wel iets anders dan encryptie breken.

Klopt, maar daarmee is het idee van E2E encryptie natuurlijk 'gebroken', want de berichten blijven niet langer alleen zichtbaar voor verzender en ontvanger.

Overigens: het gaat het CDA niks aan wat ik communiceer naar anderen. Ga je schamen CDA! Een stel oude mensen die geen idee hebben waar ze over praten.
17-05-2023, 12:01 door majortom - Bijgewerkt: 17-05-2023, 12:02
Linksom of rechtsom wordt dit er doorgedrukt door de EU. Gewoon tegenmaatregelen nemen:
- open source OS gebruiken
- open source chat app gebruiken, eventueel client side sanning eruit slopen
- eigen chat server hosten
- firewall om te verhinderen dat een "rapporteer-service" wordt bereikt (en deze ook in DNS blokkeren).
17-05-2023, 12:04 door Anoniem
Door majortom: Linksom of rechtsom wordt dit er doorgedrukt door de EU. Gewoon tegenmaatregelen nemen:
- open source OS gebruiken
- open source chat app gebruiken, eventueel client side sanning eruit slopen
- eigen chat server hosten
- firewall om te verhinderen dat een "rapporteer-service" wordt bereikt (en deze ook in DNS blokkeren).

Darknet servertje met open source besloten chat website.
Tor app is voldoende, want daar komt geen scantroep in.
17-05-2023, 12:33 door Anoniem
Ik gebruik alleen sms en e-mail omdat ik die chatapps sowieso niet op mijn telefoon wil hebben.
Er hangt een waas van schimmigheid rond die apps vind ik.
En verder, het CDA, wat zal ik daar van zeggen?
17-05-2023, 12:58 door Anoniem
Door Anoniem: Ik gebruik alleen sms en e-mail omdat ik die chatapps sowieso niet op mijn telefoon wil hebben.
Er hangt een waas van schimmigheid rond die apps vind ik.
En verder, het CDA, wat zal ik daar van zeggen?
Bijvoorbeeld dat zij corrupt zijn e.d. en hetzelfde geld ook voor de andere partijen die op het moment regeren.
Snap niet dat mensen op deze stemmen.
17-05-2023, 13:02 door Anoniem
Het probleem met dit soort kort-door-de-bocht oplossingen die het bij de achterban van het CDA blijkbaar goed doen, is dat het niets oplost, en creeert alleen maar andere problemen.


KP wordt gemaakt met kinderen.
Daarbij worden fototoestellen, camera's, etc gebruikt.
Gaat het CDA die, in de strijd tegen KP, dan ook allemaal verbieden?

Waarom dan niet een voorstel om kinderen 24/7 te volgen. (of zwangerschappen te verbieden)
Dan kan er ook niets met ze gebeuren. Toch?
Dan los je het KP probleem op, ontvoeringen, vermissingen, etc.
Win-win-win.


Of is een volgende stap dat straks het leger ad-hoc huiszoekingen moet doen, en apparatuur in beslag kan nemen ter controle?
Je weet maar nooit wat er achter een huisdeur allemaal kan gebeuren. En dat wil het CDA zo graag weten.


In een maatschappij waar personen (ook kinderen) tot product verworden zijn, is het toch niet verbazingwekkend dat de KP-markt ook weelig tiert.
Handel en geld verdienen is de afgod van het moment. (zie bv ook de mondkapjesdeal)
In woorden die het CDA snapt: Het Gouden Kalf wordt aanbeden. (die uit de Bijbel)

Laat mensen niet langer als product behandeld worden, maar als mensen.
Maak daar maar wetgeving voor. (Het is blijkbaar nodig)
17-05-2023, 13:22 door Anoniem
Ken je het CDA-standpunt, dan ken je het kartel-standpunt ook. Identico.
17-05-2023, 13:24 door Anoniem
Door majortom: Linksom of rechtsom wordt dit er doorgedrukt door de EU. Gewoon tegenmaatregelen nemen:

- een rechtszaak uitlokken: de chatserver binnen de muren van je eigen advocatenbureau hosten

https://www.security.nl/posting/795793/EU-advocaten+waarschuwen+dat+scanplan+Brussel+onrechtmatig+is
17-05-2023, 14:25 door Anoniem
De reden dat ik niet biecht, waar ik zelf op zich geen problemen mee zou hebben, is dat die CDA priester zich dan gratis aan de andere kant zit op te winden. En ik nog op mijn donder krijg aan het einde ook. Dat CDA kan me wat. Al die viespeuken. De gezellige viespeukjes op mijn chatsites zullen altijd op de beschetming van hun privacybescherming kunnen blijven rekenen.

Dat CDA kan mooi de pot op.
17-05-2023, 14:30 door [Account Verwijderd]
Zelden heb ik zo een gevaarlijke en domme zet van ons Parlement gezien.

Ten eerste komen deze parlementariers niet met bewijs aanzetten dat er kinderporno wordt uitgewisseld via chat-apps. Hoe kan dat immers ook, aangzien alles end-to-end encrypted is en niemand dit bewijs kan leveren. Het is gewoon een slag in de lucht om encryptie voor de burger onmogelijk te maken, bang als men voor die burger is (zie de opkomst van BBB). En dan hebben we het nog niet over de juridische gevolgen van een dergelijke wet. Nu al zeggen advocaten dat zoiets onrechtmatig is.

Een ding is wel zeker: het laatste woord is er nog niet over gezegd.
17-05-2023, 14:59 door Anoniem
Zie Brian Green met een lang verhaal over de technieken die hier bij gebruikt kunnen worden en de problemen: https://blog.cryptographyengineering.com
17-05-2023, 15:02 door Anoniem
Door Anoniem: CDA staat toch voor Child Detection Agency (referentie: Monsters & Co)? ;-)


De enige kinderen die misbruikt worden zijn de "kinderen" van god.... En wel door het CDA en aanhang.

Je zou je kunnen afvragen hoeveel verwarde personen niet toch stiekem van de psychotropische Gifbeker hebben gedronken. Corruptie is globaal en wie denkt dat dit soort praktijken niet in Nederland gebeuren is gewoon nog niet wakker.


John
17-05-2023, 15:30 door Anoniem
Door Anoniem: Wacht, wie moesten we nou ook alweer beschermen?
Oh ja, de kinderen.
Maar daar gaat dit niet bij helpen...

Verspreiding en consumptie houd je toch niet tegen, net zoals je met drugs ziet gebeuren.
Desnoods gaat het via versleutelde zip over het internet, of fysiek via USB-stick of DVD.

Als je echt onze kinderen veilig wilt houden, moet je ervoor zorgen dat je de lokale producenten op en aanpakt.
Lokale productie van CSAM heel hard afstraffen, met verplichte therapie, gevangenisstraf, of indien niet de eerste keer, misschien wel de doodstraf.
Zorg ervoor dat iedereen weet dat we in Nederland onze kinderen goed beschermen.
Laat ze denken "dat kunnen we beter niet hier doen".
Zo houd je onze kinderen nog (relatief) veilig.

Heel juiste reactie!
Atje is zo dom als een kuiken, maar ja , ze heeft al meer van dit soort stompzinnige uitlatingen gedaan bijvoorbeeld over artsen die tegen vaccineren waren uit hun ambt te zetten.
17-05-2023, 15:32 door Anoniem
Het is gewoon weer z'on politiek luchtballontje.
CDA weet ook wel dat dit niet gaat gebeuren.
Nee, het is bedoeld om iets anders voor elkaar te krijgen.
Of als afleiding terwijl er iets anders even snel "wordt geregeld"
Nu maar afwachten totdat de echte aap uit de mouw komt, blijven opletten is het devies.
17-05-2023, 16:06 door Anoniem
Door majortom: Gewoon tegenmaatregelen nemen:

End-to-End Encryption was yesterday. Oversec introduces "Eye-to-Eye" encryption overlay.

https://f-droid.org/en/packages/io.oversec.one/
17-05-2023, 16:22 door Password1234
Waar gaat het nu om: Criminelen gebruiken geen Apps die dit soort scanning ingebouwd hebben.
Dus, waarom moet dit dan zonodig ingevoerd worden?
17-05-2023, 16:41 door majortom - Bijgewerkt: 17-05-2023, 16:41
Door Password1234: Waar gaat het nu om: Criminelen gebruiken geen Apps die dit soort scanning ingebouwd hebben.
Dus, waarom moet dit dan zonodig ingevoerd worden?
Klopt. Dit zou hooguit aan de ontvangende kant kunnen werken om door de ontvanger aan te kunnen geven/te rapporteren dat er ongewenste content is binnengekomen. Op bijvoorbeeld een zelfde manier waarop je spam/malware kunt melden.
17-05-2023, 16:48 door Anoniem
Door Password1234: Waar gaat het nu om: Criminelen gebruiken geen Apps die dit soort scanning ingebouwd hebben.
Dus, waarom moet dit dan zonodig ingevoerd worden?

Controle.

Een demoon in een vleespak zich voordoent als persoon achter een BV of politieke partij wil zijn vriendjes beschermen.

De enige functie die ik kan bedenken is dat dit systeem gebruikt kan worden door de mensen achter de schermen, die bijvoorbeeld een gevoelig document met een bepaalde md5 hash willen traceren, vernietigen of de spreiding willen achterhalen.

Dan is het voorwendsel KP maar het gaat dan in dit geval om iets heel anders, misschien zelfs om corruptie/geheimen. Een md5 hash maakt geen onderscheid tussen KP en bijv. spionage data.

Zo wordt het nobele "strijd tegen kindermisbruik" net zoals "strijd tegen terrorisme" weer opnieuw gebruikt om de eigen sporen te traceren en te wissen. Het maakt het gebruik van smartphones en apps nog onveiliger, omdat niemand weet waar echt op gescanned zal worden op jouw apple of samsung!

Mensen moeten eens wakker worden, want deze figuren zeggen altijd precies het tegenovergestelde van wat echt de bedoeling is. Het is wat je kunt zeggen , 'de tegenstander'. In het Hebreews is dit "satana" .

En satana is overal om u heen voor wie geen oogkleppen op heeft.


Joost L.
17-05-2023, 16:59 door Anoniem
Door majortom: [...] Dit zou hooguit aan de ontvangende kant kunnen werken om door de ontvanger aan te kunnen geven/te rapporteren dat er ongewenste content is binnengekomen.

WhatsApp heeft reeds een functie om ongewenste contacten en/of misbruik binnen groepen te kunnen melden.

About blocking and reporting contacts
https://faq.whatsapp.com/414631957536067
17-05-2023, 18:31 door Anoniem
Ik vraag me af hoe dit samen gaat met https://www.security.nl/posting/794751/Europese+wet+die+verplicht+dat+chatdiensten+interoperabel+zijn+gaat+morgen+in

Chatdiensten moeten dus interoperabel zijn/worden. Dan maakt iemand toch gewoon een eigen app zonder client-side scanning die dan toch berichten naar WhatsApp/Signal/etc kan sturen?
17-05-2023, 19:28 door Anoniem
Als het CDA graag kinderen wil afluisteren, laat ze dat dan zeggen. Draai er niet omheen. Of wil het CDA ook weten of een gebruiker van een chatapp minder- of meerderjarig is? Wat willen ze daar dan weer voor gedrocht voor optuigen? Een internetrijbewijs met IRMA?
17-05-2023, 19:35 door Anoniem
Het CDA is een neo-Stasi partij. Eng. Ver van weg blijven en zeker niet op stemmen.
17-05-2023, 21:25 door Anoniem
Door Anoniem:
Door majortom: Gewoon tegenmaatregelen nemen:

End-to-End Encryption was yesterday. Oversec introduces "Eye-to-Eye" encryption overlay.

https://f-droid.org/en/packages/io.oversec.one/

Die app is al 6 jaar niet geupdate.

Wat is er met de dev gebeurd?
18-05-2023, 01:45 door Anoniem
Ik voorspel dat er in no time alternatieven opduiken van versleutelde chat programma's o.i.d.
Niemand heeft er iets mee te maken wat ik met anderen bespreek. Ik zorg wel dat mijn communicatie versleuteld word,
18-05-2023, 02:25 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Als je encryptie wil gaan breken, breek je die maar een keer. Het is als de doos van Pandora, maar dat beseft men niet.
Ze willen geen encryptie breken, ze willen dat het device waar het bericht gedecrypt wordt aan surveillance gaat doen. Uiteraard is dat net zo'n slecht plan, maar wel iets anders dan encryptie breken.
Plain text en encrypted te tesamen vergelijken is wel degelijk een aanval op encryptie
18-05-2023, 06:22 door Anoniem
Ik denk zelf dat deze clientside scanning niks te maken heeft met opsporen van kindermisbruik.
En alles met het beter in kaart kunnen brengen van iedereen die kritiek heeft op het overheidsbeleid en het sociale netwerk van deze mensen.
Met totaal inzicht in het chatverkeer van iedereen kan de overheid gewoon heel veel data analyse en ongein uithalen.
Clientside scanning van chatapps gaat veel verder dan wat de stasi in de DDR ooit voor elkaar gekregen heeft.
18-05-2023, 07:16 door Anoniem
Dan weten we dus wederom op welke partij we niet moeten stemmen. Maar ja, de meerderheid van de stemgerechtigden snapt er niks van en stemt op de partij waar papa vroeger ook op stemde. Dus ze zullen wel weer een paar faal-ministers mogen leveren.
Ohja, doe gelijk ff de scanning op woorden die 'desinformatie' aanduiden ook ff. Da's makkelijker om het Chinese model te introduceren.
18-05-2023, 09:50 door Anoniem
De Britse regering wil client-side scanning via een nieuwe wet invoeren en het CDA wil weten of het kabinet dit "voorbeeld" zal volgen door met een Nederlandse versie van de Online Safety Bill te komen. "Is het kabinet van mening dat de mogelijkheid om berichtendiensten te scannen op materiaal van kindermisbruik zwaarder moet wegen dan een dreigend vertrek van WhatsApp en Signal uit Nederland, wanneer blijkt dat het breken van encryptie een effectieve manier is om online kindermisbruik tegen te gaan?", vragen Kuik en Slootweg als laatste.

Hoe willen deze CDA-ers (en de Britten) dit technisch dicht timmeren?

Niemand kan of mag tegen KP zijn. Protesteert iemand daar tegen, dan zal hij/zij wel iets te verbergen hebben. Waar rook is is vuur. En die personen komen dus ergens op een of andere lijst te staan. (Iedereen hier zal daar ondertussen ook wel op staan).
Zie ook de no-lfy list en de nog vagere grotere lijst die daar achter zit, en waar iemand zomaar op terecht kan komen. Eraf komen is een stuk lastiger. Je weet maar nooit.


Dan komen we bij de technische implementatie.

Probleem 1: Hoe voorkomen deze politici dat gebruikers niet zelf hun verkeer gaan encrypten. (do it yourself)

Probleem 2: De controlelijst zal ergens ge-managed moeten worden. Wie houdt er toezicht op dat alleen KP materiaal (of de hash daarvan) daarop staat. En ook echt ALLEEN MAAR dat materiaal bevat.
Hoe makkelijk is het niet om op een later moment extra ongerelateerd materiaal toe te voegen? Dat hebben we ook met andere filterlijsten in het verleden kunnen zien.
Zo zou bv religieus getint materiaal, de regenboogvlag, linkse of rechtse politieke uitlatingen uitegfiletrd kunnen worden. Of Pro-Trump/Anti-Trump uitlatingen. etc.
Who watches the watchmen?


Probleem 3: Stel :-) dat er niet met die lijst gesjoemeld gaat worden, wie controleert dan dat de ontwikkelaren/bedrijven van die apps niet ook nog andere lijsten (voor andere doelen opgezet) gaan gebruiken of misbruiken?
De meeste apps zijn closed-source. Dus slecht te controleren. En niet iedereen in deze wereld denkt overal hetzelfde over.
De een zijn losbandigheid is de ander zijn preutsheid.


Probleem 4: Als de bevolking met zoveel wantrouwen bejegend wordt door hun politici als het gaat om de vrijheid van meningsuiting, hoe kunnen deze politici dan verwachten dat mensen het politieke systeem blijven vertrouwen.

Dit soort voorstellen, met de beste bedoelingen gedaan, ondergraven de pijlers van ons democratisch stelsel.
Want hoe deze politici het ook brengen: Het is en blijft een vorm van censuur.
Waarom zou deze censuur zich dus niet kunnen uitbreiden naar (ongewenste) politieke uitlatingen.
Deze politici hebben geen/weinig historisch besef.
18-05-2023, 13:09 door Anoniem
Vroeger zaten de CDA-ers samen op de plas in een roeibootje hun zaken- en ondernemersplannetjes door te nemen.
Ver weg van spiedende ogen en oren van derden.

Je kon er ook nog een hengeltje bij uitgooien om onder het gekeuvel naar je dobbertje te kunnen staren.
Gebeurt dat nu, dan in zulke gevallen de smartphone wel thuislaten dus.

De burgers online gunnen ze zeker helaas deze privileges niet meer. Triest.

Omdat het al geen privilege maar een gewoon gebruik was (sub rosa) en al eeuwen bekend.
18-05-2023, 16:04 door Anoniem
Door Anoniem: Ik denk zelf dat deze clientside scanning niks te maken heeft met opsporen van kindermisbruik.
En alles met het beter in kaart kunnen brengen van iedereen die kritiek heeft op het overheidsbeleid en het sociale netwerk van deze mensen.
Met totaal inzicht in het chatverkeer van iedereen kan de overheid gewoon heel veel data analyse en ongein uithalen.
Clientside scanning van chatapps gaat veel verder dan wat de stasi in de DDR ooit voor elkaar gekregen heeft.

Tuurlijk niet! Als ze om kinderen geven dan waren de gevangenisstraffen hoger! Gevangenisstraffen op kindermisbruik is zeer zelden. Vaak worden ze door de rechter doorgestuurd naar een psycholoog en mogen ze daarna weer hun gang gaan voor jaren! De overheid geeft niets om kinderen. Ze misbruiken ze zelf.
18-05-2023, 17:19 door Anoniem
Door Anoniem: De overheid geeft niets om kinderen. Ze misbruiken ze zelf.

Kijk maar nnaar de uithuisplaatsingen agv de toeslagenaffaire.
En laksheid waarmee die nu afgehandeld wordt.

Zo ook de "hervormingen" (lees bezuinigingen) op de Jeugdzorg door deze in 2015 te decentraliseren.
8 jaar later zit Nederland nog steeds met de puinhopen daarvan opgescheepd. Want 300+ gemeenten elk het wiel laten uitvinden (op hun eigen manier) heeft zoveel verbeteringen in de Jeugdzorg aangebracht dat er geld bij moet. En de kwaliteit achteruit gegaan is.

Er zijn genoeg problemen waar politici iets aan kunnen doen, maar dat nalaten. KP-vragen zijn een mooie afleidingsmaneuvre zodat niemand ze vraagt wie al die problemen (Toeslagenaffaire en de Jeugdzorg problemen) veroorzaakt heeft.

De grote kindervrienden in Den Haag, met krokodillen tranen in de ogen.
18-05-2023, 17:24 door Anoniem
Zorgen dus dat de 'onderste steen' daar op de bodem zal blijven liggen.

Toeslagenaffaire om maar eens iets te noemen.

Het zal inderdaad gaan om het in beeld brengen van afwijkende meningen,
maar daar hebben we toch bureau KANTAR al voor.

Alles wat u op sociale apps wisselt, kan later tegen u gebruikt worden. Zoiets?
Ergo voedt dit monster dus zo weinig mogelijk of met prietpraat.
19-05-2023, 00:01 door Anoniem
Jammer dat de tegenstroom, met als interessante aanvoerster een dame als Kletskous van de Piratenpartij,
door de Massa Media zo buiten beeld wordt gehouden.

De grote massa Nederlanders weet hier niets van of men zegt, dat het hen niets interesseert.

Maar is dat eigenlijk wel zo? Is de gemiddelde Hollander niet al wat wijzer geworden?
Ze lopen toch niet allemaal blind over deze aardbol?

Dat zou me erg tegenvallen van mijn landgenoten, als ze voor massa-surveillance waren.
Ik heb toch niets te verbergen, is m.i. veelal een praatje voor de vaak.

Iedereen wil een mate van zekere privacy en eigenheid.
En juist dat hiervan verzekerd zijn, staat nu en hier heel erg onder druk.

De 'macht' is bang van het getal van de burger.
Hebben ze wel een eerlijk geweten, dan?

#webproxy
19-05-2023, 09:39 door Anoniem
Kan iemand die oude mannen regentenpartij het laatste zetje geven.
25-05-2023, 16:31 door Anoniem
Had de verkeerde leesbril op en dacht dat niet ongewoon was, dat de CIA iets wilde doen in privacy land, maar het was niet CIA maar CDA.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.