image

Meta krijgt recordboete van 1,2 miljard euro voor overtreden AVG

maandag 22 mei 2023, 11:38 door Redactie, 12 reacties

Meta heeft van de Ierse privacytoezichthouder DPA een boete van 1,2 miljard euro gekregen voor het overtreden van de AVG (pdf). Het is de hoogste AVG-boete die ooit is opgelegd. Aanleiding voor de boete is het sinds 16 juli 2020 uitwisselen van persoonlijke gegevens met de Verenigde Staten op basis van een modelcontract (SCC). Naast de boete moet Meta de data-uitwisselingen aanpassen zodat die AVG-compliant zijn. Meta heeft aangekondigd tegen de boete in beroep te gaan.

Nadat het Europees Hof van Justitie in 2020 het Privacy Shield-verdrag ongeldig verklaarde zijn er nieuwe afspraken nodig voor het uitwisselen van persoonsgegevens tussen de EU en de VS. Het Hof oordeelde dat de bescherming van persoonsgegevens in de VS ernstig tekortschiet. Om toch data te kunnen uitwisselen maken Meta en andere bedrijven gebruik van een modelcontract. De DPC is nu tot oordeel gekomen dat een modelcontract de risico's op schending van fundamentele rechten en vrijheden van Europese burgers, zoals het Hof eerder oordeelde, niet wegneemt.

Oorspronkelijk was de Ierse privacytoezichthouder van plan om een veel lagere boete aan Meta op te leggen. Net als bij andere boetes van de DPA besloten de Europese privacytoezichthouders verenigd in de EDPB hier tegen op te treden en dwongen de Ierse privacytoezichthouder, gezien de ernst van de aard, om tot een veel hogere boete te komen. De DPC wordt geregeld verweten op de hand van techbedrijven te zijn, iets dat het zelf ontkent. Veel Amerikaanse techbedrijven hebben in Ierland hun Europees hoofdkantoor.

De bekende privacyactivist Max Schrems is blij met de uitspraak. Hij stelt dat de boete nog veel hoger had kunnen uitvallen, aangezien de maximale boete meer dan vier miljard euro had kunnen zijn en Meta opzettelijk de wet overtrad om tien jaar lang geld te kunnen verdienen. "Tenzij de Amerikaanse surveillancewetgeving wordt aangepast, moet Meta de eigen systemen fundamenteel herstructureren." Meta zou nu alle persoonlijke data van Europeanen niet meer naar de VS mogen versturen.

Meta stelt in een reactie dat de uitspraak geen directe impact op Facebook heeft, omdat de beslissing betrekking heeft op de implementatieperiode die tot het einde van dit jaar doorloopt. Het techbedrijf geeft aan dat het beroep zal aantekenen tegen de beslissing en via de rechter de "implementatie deadline" die de DPC heeft opgelegd uit te stellen.

Meta hoopt dat het Data Privacy Framework (DPF), waar nu de onderhandelingen tussen de EU en VS over lopen, straks kan worden gebruikt om toch weer data met de Verenigde Staten uit te wisselen. Schrems stelt dat het voorstel voor de DPF al felle kritiek van het Europees Parlement heeft gekregen en er een kans is dat het framework door het Europees Hof van Justitie ongeldig wordt verklaard, net zoals met de twee voorgangers (Privacy Shield en Safe Harbor) het geval was.

"Meta is van plan om te vertrouwen op de nieuwe overeenkomst voor data-uitwisselingen, maar dit is waarschijnlijk geen permanente oplossing", aldus Schrems. Hij schat dat er misschien een kans van tien procent is dat het DPF niet door het Europees Hof zal worden afgeschoten. "Tenzij de Amerikaans surveillancewetgeving wordt aangepast. zal Meta Europese data waarschijnlijk in de EU moeten houden."

Reacties (12)
22-05-2023, 11:52 door Anoniem
Je zou dit soort bedrijven moeten bestempelen als criminele organisaties en daarmee verbieden en de bestuurders strafrechtelijk vervolgen-
22-05-2023, 12:51 door Anoniem
Meta is een irritante strontvlieg.
22-05-2023, 15:43 door Anoniem
Effe af tiktokken sukerbaas.
22-05-2023, 15:44 door spatieman
zal me niet verwonderen dat ook hier helaas een meta tracking pixel aanwezig is.
22-05-2023, 16:38 door Anoniem
Terwijl het www eigenlijk al vrij oud is blijft het kinderspel. Van de generatie die moeite met luisteren heeft.

Daar moeten we van af.

Het raakt aan teveel zaken en de generatie moeite met luisteren lijkt zich dat niet bewust te willen zijn. Dan moeten zo maar voelen.
22-05-2023, 16:57 door Anoniem
Ik denk dat meta deze boete gewoon op de koop toe neemt. De hoeveelheid data die verzameld is is meer waard voor ze.
Ook betwijfel ik of ze in het vervolg zich ook maar iets zullen aantrekken van de privacy van de eindgebruiker.
Meta verzameld niet alleen data van de eindgebruiker maar ook veel data om deze personen heen hun sociaal netwerk, er wordt data verzameld van alle devices je netwerk in de omgeving van jou telefoon met facebook whatsapp en ook mac adressen worden verzameld. Ook al heb jij geen facebook en geen whatsapp jou gegevens worden met triangulatie wel gebruikt om je te profileren. Het gaat heel ver. Veel verder dan je zou denken. Meta heeft dus op haast iedere persoon een totale profiel opbouw ook al maak je geen direct gebruik van hun diensten
22-05-2023, 17:40 door Anoniem
En nu maar hopen dat de boete ook echt geïnd gaat worden. Als ze hun leven niet beteren, volgende boete dubbel zo hoog!
22-05-2023, 18:01 door Anoniem
Een boete opleggen is één ding, de boete daadwerkelijk innen is een ander verhaal.
Ben benieuwd of dit hondsbrutale Meta ook echt gaat betalen.
23-05-2023, 07:26 door Anoniem
Door spatieman: zal me niet verwonderen dat ook hier helaas een meta tracking pixel aanwezig is.
Waarom controleer je dat niet even...in plaats van een domme claim.
En er is tooling om ook die onschadelijk te maken als die er al zou zijn.
23-05-2023, 10:06 door Anoniem
Door Anoniem: Je zou dit soort bedrijven moeten bestempelen als criminele organisaties en daarmee verbieden en de bestuurders strafrechtelijk vervolgen-

Helemaal mee eens. Diefstal is in de fysiek wereld verboden en persoonsgegevensdieven mogen op het internet ongehinderd hun gang gaan. Aan de hoogste boom met criminele organisaties als Meta, Google, Microsoft, Apple en anderen!
23-05-2023, 10:42 door Anoniem
Door Anoniem: Je zou dit soort bedrijven moeten bestempelen als criminele organisaties en daarmee verbieden en de bestuurders strafrechtelijk vervolgen-
Inderdaad. Het is ooit begonnen als smoelenboek maar helemaal uit de hand gelopen.
24-05-2023, 07:15 door karma4
De russen zullen blij zijn met deze hulp.
- Noem een telco netwerk privacy gevoeilg want je kunt personen bereiken.
- noem een handeslsysteem privacygevoelig want handel gaat via personen
- noem een betalingssysteem privacygevoelig want persinen zittwn in een betalingssysteem.
Leg alles plat en je kunt van de andere de oorlog winnen
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.