image

EFF blikt terug op 10 jaar sinds Snowden: "Strijd tegen surveillance niet voorbij"

maandag 22 mei 2023, 15:51 door Redactie, 4 reacties

Het is bijna tien jaar geleden dat de eerste onthullingen van klokkenluider Edward Snowden verschenen, maar de strijd tegen surveillance is nog niet voorbij, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF in een terugblik. Snowden werkte voor de NSA en wist een grote hoeveelheid gevoelige informatie van de Amerikaanse inlichtingendienst mee te nemen, die hij vervolgens met allerlei kanten deelde.

Zo kwam The Guardian op 6 juni 2013 met het bericht dat de NSA de telefoongegevens van miljoenen Amerikanen verzamelde, gevolgd door een artikel over het PRISM-programma van de Amerikaanse geheime dienst. De EFF blikt nu terug op wat er in tien jaar tijd is veranderd. Zo zijn verschillende NSA-programma's beëindigd en is het web nu grotendeels versleuteld.

De strijd tegen surveillance is echter nog steeds gaande, aldus de EFF. Zo vecht de burgerrechtenbeweging tegen Sectie 702 van de Foreign Intelligence Surveillance Act, die de NSA toestaat om surveillanceprogramma's te starten en allerlei inlichtingen te verzamelen. Ook andere wet- en regelgeving die de Amerikaanse geheime dienst laat spioneren, zoals Executive Order 12333, is nog steeds van kracht. Verder stelt de EFF dat het Amerikaanse Congres privacy nog altijd niet serieus neemt, waardoor er geen wetgeving komt die de privacy van burgers tegen bedrijven en de NSA moet beschermen, aldus de burgerrechtenbeweging.

Reacties (4)
22-05-2023, 16:33 door Anoniem
Maar in de tussentijd toch heel wat leuke initiatieven gezien van EFF,
zoals de extensie Privacy Badger en ook van andere organisaties,
die de vanzelfsprekende monitoring en surveillance wat in de weg willen zitten.

Maar er zijn een heleboel eindgebruikers, die het belang ervan nog onvoldoende beseffen.
Helaas.
22-05-2023, 16:35 door Anoniem
Strijd tegen surveillance niet voorbij.
Understatement van de dag.
Die strijd moet grotendeels nog beginnen.
22-05-2023, 19:42 door johanw
En dat is dan de Amerikaanse situatie, in de EU is die strijd nu ook flink losgebarsten met hun pogingen om alle chatberichten te scannen op ongewenst materiaal. In India worden sloten messengers verboden, en in Engeland is er al een anti-encryptie wet van kracht die in de praktijk niet nageleefd wordt zodat het nog niet zo bekend is.
27-05-2023, 12:52 door Anoniem
Door Anoniem: Er zijn een heleboel eindgebruikers, die het belang ervan nog onvoldoende beseffen.

Wereldwijd zijn er nu 3,0 miljoen gebruikers van het Tor netwerk, waaronder slechts zo'n 73 000 actieve gebruikers in Nederland. Van de gehele Nederlandse beroepsbevolking gebruikt nog geen 0,7 procent de Tor Browser.

https://metrics.torproject.org/userstats-relay-table.html
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.