image

Autoriteit Persoonsgegevens verwacht komende vijf jaar andere rol

vrijdag 26 mei 2023, 10:15 door Redactie, 4 reacties

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) verwacht dat het de komende vijf jaar een andere rol zal krijgen. Stonden de afgelopen jaren in het teken van het begrijpen, uitleggen en toepassen van de AVG, de komende jaren zal de privacytoezichthouder vaker proactief optreden en meer explicietere en fundamentelere adviezen geven. Dat laat AP-voorzitter Aleid Wolfsen weten.

Volgens Wolfsen is het gegevensbeschermingsrecht in de digitale samenleving de hoeksteen van alle grondrechten. "Het bevat de basisvoorwaarden voor een vrij en open debat, waakt tegen discriminatoire besluitvorming, geeft garanties voor eerlijke procedures, beschermt het privéleven en garandeert de individuele autonomie." De AP-voorzitter stelt dat de privacytoezichthouder, als hoeder van de democratische rechtsstaat als het gaat om datagedreven processen, explicietere en fundamentelere adviezen bij wetgevingstrajecten zal geven.

Verder zal de Autoriteit Persoonsgegevens de komende jaren vaker proactief optreden, ambtshalve onderzoeken instellen en gegevensverwerkingsprocessen in het geval van misstanden al dan niet tijdelijk stopzetten, voegt Wolfsen toe. Een ander focuspunt wordt het toezicht op algoritmes. De AP wil zich als algoritmetoezichthouder de komende jaren niet alleen richten op de effecten van geautomatiseerde besluitvorming, maar ook onder de motorkap kijken: hoe worden algoritmes getraind, welke aannames zitten daarin verborgen en bij wie liggen de verantwoordelijkheden.

"Leven in een vrije en open samenleving kan betekenen dat algoritmes niet kunnen worden ingezet, dat de overheid juist meer investeert in menselijk contact, dat iedere burger op zijn eigen merites wordt beoordeeld en niet als onderdeel van een algoritmische groep", besluit Wolfsen zijn terugblik op vijf jaar AVG.

Reacties (4)
26-05-2023, 15:22 door Anoniem
Misschien dan ook meteen een andere naam? Daar is dit soort clubjes altijd goed in, geld verkwisten met een andere
naam en dan de achterliggende motivatie dat alle problemen worden opgelost als de naam maar beter paste bij wat
men echt doet.
27-05-2023, 11:12 door Anoniem
Door Anoniem: Misschien dan ook meteen een andere naam? Daar is dit soort clubjes altijd goed in, geld verkwisten met een andere
naam en dan de achterliggende motivatie dat alle problemen worden opgelost als de naam maar beter paste bij wat
men echt doet.

Ze mogen eens wat boetes uitdelen en niet alleen met zusterorganisaties op EU niveau die alleen Meta beboeten 5x achtereen, terwijl ze bakken geld in Meta stoppen wat gewoon een circlejerk is. (Iemand dat uitgezocht eigenlijk?)

Waarom worden artsen, apothekers, etc etc webshops en honderden careless bedrijven niet beboet?

Begin eens met kleine boetes en verzin eens wat andere categorien dan die 500.000 euro , die alleen op de allergrootsten van toepassing is.


En die groten, Google, Facebook enz die budgetteren de boetes gewoon in. Zelfs na de boete te voldoen maken ze genoeg winst om door te gaan.

Andere ministeries beboeten ook zoiets... Dat is gewoon geld rondpompen. Koop dan voor binnen de overheid een soort AVG redteam dat de belastingdienst kan binnenlopen om de ICT te beoordelen met geldende adviezen...

En al die prive mensen met webshops die geen moeite doen om zich in te lezen over de AVG en niet reageren... Gewoon beboeten....


Als hacker zou ik ze het liefst hacken... En ze dan wakker schudden...
28-05-2023, 11:19 door karma4
Een andere rol...
Klopt wel. Big brother zijn is een andere rol dan proberen mee te liften op anarchistisch gedachtengoed om de macht.

Privacy is veel te verward met gebrek aan verantwoordelijkheid afleggen. Je zult maar flateren op dat vlak met mensenrechten
30-05-2023, 08:15 door Bitje-scheef
AP heeft jarenlang personeels- en budgettekorten gehad. Met andere woorden: choose your battles.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.