image

Bibliotheek Gouda getroffen door ransomware-aanval

dinsdag 6 juni 2023, 13:27 door Redactie, 5 reacties
Laatst bijgewerkt: 06-06-2023, 14:00

Bibliotheek Gouda is getroffen door een ransomware-aanval, waarbij de aanvallers claimen dertig gigabyte aan data buit te hebben gemaakt, waaronder persoonlijke data van medewerkers en klanten zoals paspoortgegevens. Dat melden de criminelen achter de 8Base-ransomware via hun eigen site.

De bibliotheek spreekt op de eigen website over een "cyberincident" waardoor de dienstverlening is beperkt. "Er is nog niet veel bekend”, zegt Miranda van Elswijk van Bibliotheek Gouda tegenover het AD. "Behalve dat er sprake is van ransomware." Of er ook daadwerkelijk gegevens zijn gestolen is onbekend. De aanval heeft onder andere gevolgen voor het inleveren van geleende boeken. "Zodra ons systeem weer werkt, worden de boeken automatisch van je pas gehaald. Dit kan een aantal dagen duren. Als hierdoor de inleverdatum verstreken is, wordt je boete kwijtgescholden", aldus de bibliotheek.

Verder is op dit moment de gegevensuitwisseling tussen de fysieke en online bibliotheek offline waardoor wijzigingen, zoals wachtwoord, abonnementsvorm of blokkades, pas worden verwerkt als alles weer functioneert. De bibliotheek maakt inmiddels gebruik van een noodsysteem waardoor de selfservicebalies nog wel zijn te gebruiken. Hoe de aanvallers toegang tot de systemen van de bibliotheek konden krijgen is onbekend. De aanvallers dreigen de gestolen data op 11 juni te publiceren als de bibliotheek geen losgeld betaalt. Vorig jaar oktober werd Bibliotheek Rotterdam het slachtoffer van een cyberaanval waarbij persoonsgegevens werden gestolen.

Reacties (5)
06-06-2023, 14:21 door Anoniem
Wordt het niet eens tijd om een erecode op te stellen?

In de oude penose bestond dat nog. Dat als je per ongeluk je verkeerde beet had, dat je dat onmiddellijk herstelde.

Dat je andere poenafpakkers ransomwaret en de slimste bent, ok. Dat je ransomware per ongeluk op de verkeerde plek komt, ken ook gebeuren. Maar openbare bibliotheken, of ziekenhuizen, universiteiten, kom op nou jongens. Dat is toch te zielig om waar te zijn.
06-06-2023, 16:48 door Anoniem
Logisch, zag dat heel veel bibliotheken niet gepatche papercut machines aan het internet hadden hangen.
06-06-2023, 19:12 door Anoniem
Door Anoniem: Wordt het niet eens tijd om een erecode op te stellen?

In de oude penose bestond dat nog. Dat als je per ongeluk je verkeerde beet had, dat je dat onmiddellijk herstelde.

Dat nostalische mafia erocode gelul is al millenia gelul .
Criminelen pakken altijd de makkelijkste prooi - en denken alleen aan zichzelf, net als roofdieren - pasgeboren kalf is het makkelijkst en lekkerst, taaie buffelstier niet.
Of het nu die zalvende EO voiceover is die praat over 'goed voor de kudde' of die romantici die graag de Godfather zien voorbeeld.
07-06-2023, 06:30 door Anoniem
Daarom is ook het zwarte circuit zo groot en een 'rover'heid maakt dat rovers volgen.
Waar geen handhaving is, vind je zulk soort wildgroei.

Het probleem is niet de erecode, het probleem is dat er in het geheel geen codes meer bestaan.
En daarboven wappert de "Pride'-vlag.

Het zal eerst helemaal naar het putje moeten, en dan moet er echt zeer abrupt worden ingegrepen.
Dan zijn normale oplossingen al uitgesloten.

Maar we kennen het uit de historie, elk rijk in bloei bestond nooit langer als een eeuw of twee-en-half.
Het herfsttij en de neergang is reeds lang ingezet.

De goeden niet te na gesproken, hoor.
08-06-2023, 08:02 door Anoniem
Bij de Bieb van Gouda valt wel wat te halen, ja! Goed doordacht hoor. Mss moet de hacker jaarverslagen leren lezen. Dit heeft toch het niveau van een kleuter die een steen door een ruit gooit of een vuurwerkje afsteekt.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.