image

Eerste Kamer akkoord met wetsvoorstel dat doxing strafbaar stelt

woensdag 12 juli 2023, 10:04 door Redactie, 6 reacties

De Eerste Kamer is akkoord gegaan met een wetsvoorstel dat doxing strafbaar stelt. Op het verspreiden van persoonsgegevens voor intimiderende doeleinden komt een maximale gevangenisstraf te staan van twee jaar of een geldboete van maximaal 22.500 euro. De maximale gevangenisstraf wordt met een derde verhoogd als er persoonsgegevens van bepaalde beroepsgroepen worden verspreid, zoals politici, rechters, journalisten en agenten.

"Het internet en sociale media geven kwaadwillenden de mogelijkheid om persoonsgegevens te gebruiken om mensen vrees aan te (laten) jagen, ernstige overlast aan te (laten) doen of ernstig te (laten) hinderen in hun dagelijks leven. Deze gedragingen maken inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van slachtoffers", zo laat de Eerste Kamer weten. Met de nieuwe wet krijgen politie en Openbaar Ministerie ruimere mogelijkheden om op te treden tegen doxing.

Het slachtoffer kan daarnaast ook zelf een civiele procedure starten als bekend is wie de content in kwestie online heeft geplaatst. Dan kan een schadevergoeding en het offline halen van de onrechtmatige content worden geëist. In het geval de dader onbekend is kan bij de hostingpartij een melding worden gemaakt. Het ministerie van Justitie en Veiligheid merkt op dat providers een rol hebben om op te treden als zij weten dat ze strafbare of onrechtmatige content hosten. De wet zal naar verwachting op 1 januari 2024 in werking treden.

Reacties (6)
12-07-2023, 10:29 door Anoniem
Wat een poepwet...

Is gewoon een kapstok om incapabele ambtenaren te beschermen tegen het boze gepeupel, verpakt in een anders kado-papier.
12-07-2023, 13:16 door linuxpro
Niet meer dan een wettelijk kader scheppen, opsporing wordt een heel andere uitdaging.
12-07-2023, 13:42 door Anoniem
Wat zijn burgemeesters, politici, rechters, advocaten, journalisten en politieagenten meer dan andere mensen?
12-07-2023, 14:15 door johanw
Door Anoniem: Wat zijn burgemeesters, politici, rechters, advocaten, journalisten en politieagenten meer dan andere mensen?

Dat zijn onze heersers en hun handlangers. Quod licet Jovi non licet bovi.
12-07-2023, 14:55 door Anoniem
Goeie zaak!
13-07-2023, 07:09 door Anoniem
Door Anoniem: Wat zijn burgemeesters, politici, rechters, advocaten, journalisten en politieagenten meer dan andere mensen?
Niet. Deze groepen hebben relatief veel last van doxing, dat heeft een hoop aandacht ervoor opgeleverd en dat heeft weer tot deze wetgeving erover geleid. Maar dat betekent niet dat deze wet alleen deze groepen beschermt, als iemand het jou flikt is dat net zo goed strafbaar.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.