image

Consumentenbond: NZa moet stoppen met verzamelen data ggz-patiënten

donderdag 13 juli 2023, 13:21 door Redactie, 1 reacties

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet stoppen met het verzamelen van gegevens van ggz-patiënten, zo vindt de Consumentenbond. Patiënten zijn niet goed geïnformeerd over het feit dat hun gegevens worden gedeeld en hoe ze hiertegen bezwaar kunnen maken, zo schrijft de Consumentenbond in een brief aan de Zorgautoriteit.

Psychiaters en psychologen zijn sinds 1 juli door de NZa verplicht om informatie over iedere patiënt aan te leveren. Het gaat daarbij om zeer vertrouwelijke informatie over bijvoorbeeld angststoornissen, agressieproblemen, alcohol- en drugsgebruik, depressies en seksuele problemen. Volgens de NZa is de informatie nodig om meer inzicht te geven in de benodigde zorg en om de wachtlijsten in de GGZ te verkorten.

Volgens de Consumentenbond heeft de NZa te weinig gedaan om patiënten over de maatregel te informeren, wat in strijd is met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De AVG stelt dat burgers tijdig en volledig geïnformeerd moeten worden als hun persoonsgegevens met derden worden gedeeld. "Dat is niet gebeurd. Er is een website met algemene informatie, maar die zien patiënten vrijwel niet", zegt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. Ze voegt toe dat door het ontbreken van de informatie patiënten geen goede afweging kunnen maken.

Daarnaast maakt de Consumentenbond zich zorgen of de privacy van patiënten wel geborgd is. De NZa had eerder al aangegeven dat de ontvangen informatie gedepersonaliseerd is en niet valt te herleiden tot individuele patiënten, maar dat het over aanvullende informatie beschikt om dit wel te doen. Ook demissionair minister Kuipers van Volksgezondheid erkende dat het mogelijk is om patiënten te identificeren door het combineren van datasets. "Dat is een niet te ontkennen risico", aldus Molenaar .

Een collectief van zorgverleners en patiëntvertegenwoordigers, Vertrouwen in de GGZ, start een rechtszaak tegen de NZa. Zij stellen dat de maatregel het ‘einde van het medisch beroepsgeheim’ betekent. De Consumentenbond ondersteunt de rechtszaak. De bond roept de NZa nu ook op met de gegevensverzameling te stoppen zolang patiënten niet voldoende zijn geïnformeerd. Ggz-patiënten die niet willen dat hun gegevens worden verzameld moeten dit via een opt-out kenbaar maken.

Reacties (1)
13-07-2023, 16:02 door Anoniem
Ggz-patiënten die niet willen dat hun gegevens worden verzameld moeten dit via een opt-out kenbaar maken.

Natuurlijk weer een Opt-Out.

Wanneer komt de Tweede Kamer nu eindelijk eens met een wetje waarin standaard voor alles hard de OPT-IN afgedwongen wordt. Zodat burgers een bewust keuze moeten maken om ergens mee in te stemmen.
Bij geen reactie dus niet afgeven van gegevens ipv wel.

Bij wet regelen lijkt de enige manier om commerciele en (semi)overheids-organisaties de belangen van burgers centraal te laten zetten ipv hun eigen datahonger.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.