image

Noorwegen verbiedt gerichte advertenties op Facebook en Instagram

maandag 17 juli 2023, 14:51 door Redactie, 8 reacties

De Noorse privacytoezichthouder heeft gerichte advertenties op Facebook en Instagram tijdelijk verboden. Volgens de Datatilsynet maakt Meta gebruik van surveillance en profilering om dergelijke reclame op de platforms te tonen. Vorig jaar stelde de Ierse privacytoezichthouder dat Meta zich schuldig had gemaakt aan illegale gerichte advertenties. Sindsdien heeft Meta verschillende aanpassingen doorgevoerd, maar het Europees Hof van Justitie oordeelde onlangs dat de gerichte advertenties van het bedrijf nog steeds niet aan de wet voldoen.

Daarom heeft de Noorse privacytoezichthouder naar eigen zeggen nu actie ondernomen en een tijdelijk verbod uitgevaardigd dat op vier augustus voor een periode van drie maanden van kracht wordt, of totdat Meta kan aantonen dat het zich wel aan de wet houdt. Als Meta zich niet aan het verbod houdt kan de Datatilsynet een boete van omgerekend zo'n 90.000 euro per dag opleggen. De beslissing is alleen van toepassing op Noorse gebruikers.

Facebook en Instagram mogen nog wel gewoon in Noorwegen blijven opereren. De toezichthouder wijst naar onderzoek van marktonderzoeksbureau Ipsos dat 82 procent van de volwassenen Noren een Facebookaccount heeft en 65 procent een Instagram-account. De Datatilsynet benadrukt dat het Facebook en Instagram niet wil verbieden, maar ervoor wil zorgen dat Noren deze diensten op een veilige manier kunnen gebruiken waarbij hun rechten worden gerespecteerd.

"Indringende commerciële surveillance voor marketingdoeleinden is één van de grootste risico's voor databescherming op internet vandaag de dag", aldus Tobias Judin van de Datatilsynet. "Wanneer Meta bepaalt welke advertenties iemand te zien krijgt, beslissen ze ook wat niet te laten zien. Dit beïnvloedt de vrijheid van expressie en vrijheid van informatie in de samenleving." Meta heeft aangegeven dat het zich niet in de beslissing van de toezichthouder kan vinden. Het bedrijf kan bij een Noorse rechter bezwaar aantekenen. Privacyorganisatie noyb is blij met het oordeel en roept andere Europese privacytoezichthouders op om het voorbeeld van de Datatilsynet te volgen.

Reacties (8)
17-07-2023, 15:44 door Anoniem
Ik zou heel erg blij zijn als ik van al die zogenaamde "gerichte" advertenties. Dit voornamelijk omdat ik geen fan ben van overal op het internet gevolgd wordt, alsof er constant iemand over je schouder aan het meekijken is van wat je aan het doen bent.
Ook zou het niet meer krijgen van "gerichte" advertenties ervoor zorgen dat ik misschien weer nuttige interessante advertenties zie, zoal voordat deze "gerichte" advertenties de norm werden. Krijg tegenwoordig alleen maar nutteloze advertenties waarbij ik me echt afvraag hoe ze in hemelsnaam denken dat ik erin geïnteresseerd zou kunnen zijn. Ze tonen me namelijk advertenties die je zou verwachten voor iemand met het andere geslacht dat ik ben, zeer grappig maar geeft ook aan hoe nutteloos deze "gerichte" advertenties zijn
17-07-2023, 16:03 door johanw
Kijken hoe hard de Noren piepen als F en IG binnenkort voor hen op zwart gaan.
17-07-2023, 16:10 door Anoniem
Meta is nu zo vaak in de fout gegaan, waarom geen totaalverbod?
17-07-2023, 16:28 door Anoniem
Door Anoniem: Meta is nu zo vaak in de fout gegaan, waarom geen totaalverbod?

Het is een surveillance bedrijf en de EU doet er zaken mee. Ze delen een boete uit en vervolgens investeren ze weer 20 miljard in Meta.

Soort goochelshow

Van de 3d brillen kunnen ze niet leven , de vraag is waar ze dan wel hun geld mee verdienen....
17-07-2023, 17:23 door Anoniem
Door johanw: Kijken hoe hard de Noren piepen als F en IG binnenkort voor hen op zwart gaan.
Of de Noren gaan terug naar een leven.
17-07-2023, 21:34 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Meta is nu zo vaak in de fout gegaan, waarom geen totaalverbod?

Het is een surveillance bedrijf en de EU doet er zaken mee. Ze delen een boete uit en vervolgens investeren ze weer 20 miljard in Meta.

Soort goochelshow

Van de 3d brillen kunnen ze niet leven , de vraag is waar ze dan wel hun geld mee verdienen....

Dus volgens U investeerd de EU in Meta ? En wel 20 miljard?
Met welk doel dan?
Een overheid die investeerd in een particulier bedrijf?
Als U het mij kunt uitleggen hou ik mij aanbevolen.
17-07-2023, 21:57 door Anoniem
Met jou jouw data ontfutselen. Daarom worden ze door de EU beloond met gatekeeper-schap. Iedereen blij aandeelhouders in data en de EU, die zo over alle data van haar burgers beschikt.

Ze nemen niet vanzelf aan dat ieder loyaal is, zeker niet het cyber- en gewoon criminele deel, die overigens nog niet zo heel veel te vrezen hebben.
18-07-2023, 08:48 door Anoniem
Door Anoniem: Met jou jouw data ontfutselen. Daarom worden ze door de EU beloond met gatekeeper-schap. Iedereen blij aandeelhouders in data en de EU, die zo over alle data van haar burgers beschikt.

Ze nemen niet vanzelf aan dat ieder loyaal is, zeker niet het cyber- en gewoon criminele deel, die overigens nog niet zo heel veel te vrezen hebben.

...? Ik heb het nu drie (3) keer gelezen, maar er is werkelijk waar geen touw aan vast te knopen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.