image

Actiegroep start in september rechtszaak over verzamelen data ggz-patiënten

maandag 24 juli 2023, 11:51 door Redactie, 7 reacties

De actiegroep Vertrouwen in de GGZ start in september een rechtszaak tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over het verzamelen van de gegevens van ggz-patiënten. Psychiaters en psychologen zijn sinds 1 juli door de NZa verplicht om informatie over iedere patiënt aan te leveren. Het gaat daarbij om zeer vertrouwelijke informatie over bijvoorbeeld angststoornissen, agressieproblemen, alcohol- en drugsgebruik, depressies en seksuele problemen.

Gegevens worden standaard verzameld en patiënten moeten actief bezwaar tegen de dataverzameling maken. Eerder deze maand stelde de Consumentenbond dat de NZa te weinig gedaan heeft om patiënten over de maatregel te informeren, wat in strijd is met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Volgens de NZa is de informatie nodig om meer inzicht te geven in de benodigde zorg en om de wachtlijsten in de GGZ te verkorten.

De actiegroep Vertrouwen in de GGZ, bestaande uit ggz-patiënten, psychiaters, psychologen en drie maatschappelijke organisaties, kondigde eerder dit jaar een rechtszaak aan tegen deze regelgeving. Volgens de actiegroep is het aanleveren van informatie uit de spreekkamer in strijd met het medisch beroepsgeheim.

"Cliënten kunnen niet meer vrijelijk met hun behandelaar spreken als ze weten dat hun problematiek wordt opgeslagen in een overheidsdatabank. Bovendien trekken wetenschappers op het gebied van geestelijke gezondheidszorg het nut en de geschiktheid van de omstreden NZa-plannen sterk in twijfel", zo stelt de actiegroep, die op dinsdagavond 5 september haar dagvaarding tegen de NZa zal presenteren.

Reacties (7)
24-07-2023, 12:18 door Anoniem
Totaal gestoord dat daar een rechtszaak over moet. Als er nou één groep is die recht heeft op privacy, of laten we het gewoon weer eens discreet met elkaar omgaan noemen, dan zijn het wel de mensen waar iets een beetje scheef zit in het koppie.

Als er wat behoorlijk scheef zat, daar was vroeger allerlei opvang voor. Maar die zijn allemaal naar huis gestuurd omdat dat te duur werd. In één van de rijkste landen van de EU.

Dan verplicht alle medische geheimen inleveren bij wat ambtenaren. Dat niemand zich daar nog de ogen voor uit de kop schaamt. Dat is nog het allergekste.
24-07-2023, 13:49 door Anoniem
Door Anoniem: Als er nou één groep is die recht heeft op privacy...

De meeste alledaagse geestelijke stoornissen kun je zelf goed behandelen en deze gaan meestal vanzelf weer over.

Guy Winch
Eerste hulp bij emoties
Maven Publishing, 2013

ISBN 978 94 9184 504 8

https://www.mavenpublishing.nl/boeken/ehbe


Eerste hulp bij emoties is een onmisbare doe-het-zelf gids naast de EHBO verbandtrommel in je medicijnkastje.
24-07-2023, 13:55 door Anoniem
Door Anoniem: Totaal gestoord dat daar een rechtszaak over moet. Als er nou één groep is die recht heeft op privacy, of laten we het gewoon weer eens discreet met elkaar omgaan noemen, dan zijn het wel de mensen waar iets een beetje scheef zit in het koppie.

Als er wat behoorlijk scheef zat, daar was vroeger allerlei opvang voor. Maar die zijn allemaal naar huis gestuurd omdat dat te duur werd. In één van de rijkste landen van de EU.

Dan verplicht alle medische geheimen inleveren bij wat ambtenaren. Dat niemand zich daar nog de ogen voor uit de kop schaamt. Dat is nog het allergekste.

Eens

En goede zaak van deze actiegroep.

Ik zou er nog een persoonlijke ervaring aan toe willen voegen maar ik heb dat op deze website eerder al eens gedaan en toen werd het bericht niet geplaatst dus ik laat dat laatste dan maar achterwegen.
24-07-2023, 23:19 door Anoniem
Iedereen is welkom aanwezig te zijn bij de lancering van de rechtszaak en
presentatie van de dagvaarding: dinsdagavond 5 september in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.
Een ticket is hier verkrijgbaar: https://www.eventbrite.nl/e/registratie-vertrouwen-in-de-ggz-lancering-rechtszaak-tegen-nederlandse-zorgautoriteit-666687479197
25-07-2023, 19:55 door Anoniem
Het risico is ook dat de gegevens die eenmaal binnen zijn ook voor andere zogenaamd gerechtvaardigde doelen gebruikt mogen en gaan worden. Wanneer de gegevens eenmaal bestaan is de verleiding tot hergebruik onweerstaanbaar. Onder het argument omdat het kan .....
26-07-2023, 12:32 door Anoniem
We moeten niet normaal maken wat abnormaal is.

Hoe snel zijn we dat alweer vergeten inmiddels.
31-08-2023, 09:01 door Anoniem
Volgens de patiënten en zorgverleners die juridisch in verzet zijn gekomen, is deze gegevensverzameling op meerdere vlakken onrechtmatig. Ze betogen in de dagvaarding dat de NZa-databank met mentale gezondheidsprofielen een 'ongerichte surveillance' is van burgers door overheid. "Daardoor ontstaan grote risico's op ongeoorloofd verder gebruik, discriminatie en datalekken."

https://nos.nl/artikel/2488620-psychiaters-beschuldigen-toezichthouder-van-ongerichte-surveillance-van-patienten
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.