image

Mediaserverplatform Plex gaat alle servers hostingbedrijf Hetzner blokkeren

vrijdag 15 september 2023, 11:21 door Redactie, 6 reacties
Laatst bijgewerkt: 15-09-2023, 12:09

Mediaserverplatform Plex gaat alle servers van hostingbedrijf Hetzner blokkeren, zo heeft het aan gebruikers bekendgemaakt. Plex biedt mediaserversoftware waarmee gebruikers media vanaf hun server kunnen streamen. Deze servers kunnen zowel bij gebruikers thuis staan, of zich op het internet bevinden. Volgens Plex host Hetzner een groot aantal mediaservers die in strijd met de algemene voorwaarden van het bedrijf zijn.

Daarom zal Plex vanaf 12 oktober alle bij Hetzner gehoste mediaservers gaan blokkeren. Gebruikers worden dan ook opgeroepen om actie te ondernemen, anders kunnen ze vanaf deze datum tegen problemen aanlopen als ze via de Plex-software hun media willen streamen en beheren. "Om deze problemen te voorkomen adviseren we alternatieve hostingopties te overwegen, waaronder het zelf thuis hosten."

Volgens berichten op Reddit en Hacker News heeft de maatregel te maken met het feit dat mensen mediaservers bij Plex hosten en die van films en series voorzien, om vervolgens de toegang tot deze servers aan andere personen te verhuren. Gebruikers zijn zeer ontstemd over de maatregel, zo blijkt uit reacties op het Plex-forum, en vrezen dat het een precedent schept waarbij straks ook andere hostingproviders worden geblokkeerd.

Reacties (6)
15-09-2023, 12:35 door Anoniem
En dat besluit is in strijd met europese wetgeving en gezien Hetzner geen kleintje is op de hosting markt denk ik dat ze maar al te graag een legertje advocaten op pad gaan sturen naar Plex. Dit houdt niet lang stand.
15-09-2023, 13:21 door Anoniem
Door Anoniem: En dat besluit is in strijd met europese wetgeving en gezien Hetzner geen kleintje is op de hosting markt denk ik dat ze maar al te graag een legertje advocaten op pad gaan sturen naar Plex. Dit houdt niet lang stand.

"Volgens Plex host Hetzner een groot aantal mediaservers die in strijd met de algemene voorwaarden van het bedrijf zijn....."

Als dit zo is hebben ze een case. Als het gaat om het streamen van illegale content via Plex, dan hebben ze zeker een case.
Heeft dan niks te maken met de EU wetgeving, sterker nog....
15-09-2023, 18:11 door Anoniem
Ik ben geen gebruiker van Plex. Zou ik het wel zijn, dan zou ik onmiddelijk overschakelen naar een alternatief.

Wat hier namelijk ontzettend fout aan is, is dat een softwareboer een hele hosting firma afstraft voor wat zijn gebruikers doen. En in een kwaad daglicht stelt. Waar ik zelf mijn diensten heb gestald, daar ben ik klant. Geen personeel. Ik moet enkel rekening houden met echt abuse. Zaken die het functioneren van internet in zijn geheel zouden kunnen verstoren. Of het halve platform waar mijn servers ook staan te pruttelen. Maar als het platform me eisen op gaat leggen wegens voorwaarden van één of ander softwarepakket bijvoorbeeld, dan ben ik mooi weg. Zeker als ze zouden wensen te blokkeren want dan plegen ze wanprestatie. Om dat risico uit te sluiten heb ik ook altijd locale backups achter de hand. Ook qua hosting verkopen ze overal bier. Geen woorden aan vuil maken, gewoon een deur verderop gaan. Ik ben er klant, is sta absoluut niet in een gezagsverhouding met hullie.

Als ik die Hetzner was dan zou ik waar ik kon, mijn klantjes helpen met het zoeken naar alternatieven voor Plex. Daarnaast bedankt voor de tip, als ik nog wat bij moet hosten, Hetzner. Die blijkbaar correct met zijn klanten omgaat. Eventueel zou het wel prettig zijn dat er wat meer jurisprudentie kwam dan je een hele provider geen schade mag doen om wat een paar klanten doen. Omdat hosting geen kleuterschooltje is waar dag en nacht toezicht op gehouden moet worden. Zijn kostbare geintjes, zo een gang naar de rechter. Maar als zo een Hetzner er klanten aan kwijtraakt dan is dat reëele schade. Met duidelijk causaal verband. Zonder aansprakelijkheid voor wat die klanten doen zoals een postkantoor ook niet aansprakelijk is voor wat er in al die brieven staat. Dat laatste zou wat beter in een duidelijk vonnis mogen verschijnen. Daar gaat menig hostingbedrijf ook beter van slapen.
15-09-2023, 21:11 door Anoniem
Ehh... Als al die servers naar 1 host, noem OVH verkassen, gaan ze als volgende OVH blokkeren?

Oftewel, beter kies je een niet-veel gekozen hoster of zet je een reverse webserver ervoor zodat je mobiel bent
16-09-2023, 01:23 door Anoniem
Misschien wou Hetzner de nieuwe Disneyfilm "Sneeuwitje en de zeven magische boswezens uitzenden... En ja, dat wil toch niemand, kan me voorstellen dat Plex ze onmiddelijk blokkert om ernstige schade aan het bedrijf te voorkomen.
16-09-2023, 02:04 door Anoniem
Hosters en serververhuurders hebben wettelijk geen enkele plicht om kleuterjuf te spelen. Ze zorgen ervoor dat de boel blijft draaien en als ze heel goed zijn weten ze er ook nog voor te zorgen dat je sites en servers veilig afgeschermd staan. Ze zitten er om te zorgen dat de boel in de lucht blijft.

Laatste servertent waar ik zat sloot gewoon alles af. Drie keer wanprestatie zelfs. Terwijl het gewoon een abuse stalker was, en als ik die netjes antwoord gaf stalkte die drie keer zo hard door. Toen was mijn geduld wel op want ik host ook sites van verschillende klanten. Ik werd er gewoon gedwongen om een stalker aandacht te geven terwijl ik weet dat het dan alleen maar erger wordt. Dan heb je een provider nodig die zijn spam lijst weet te vinden, niet eentje die vindt dat je niet op tijd op je werk was. Heb je een goede provider, dan trek je in zo een geval samen op omdat het ook hun systemen kan verbeteren. Gaat daar te veel tijd in zitten, dan heb je ontbindende voorwaarden. Die redelijk horen te zijn.

Wat in deze zaak echt mega dom is, is dat die van Plex naar buiten hebben gebracht dat ze bij een blijkbaar grote provider klanten gaan wegjagen. Door niet de site, maar de hele provider te blokkeren. Dat is omzetschade. En reputatieschade. Ik hoop niet voor Plex dat Hetzner ook nog een geregistreerd merk is. Want dan riskeert Plex ze dat ze hun hele kassa mogen inleveren wegens merkinbreuk en uit eigen economisch belang en zonder authorisatie van de merkeigenaar. Ze hebben zelf al gepubliceerd dat ze een hele provider schade gaan doen. Hoe stom kun je zijn. Een hoster is net als een autoverhuurder. Als je een auto huurt en er daarna drie banken mee berooft, dan kun je dat natuurlijk niet neerleggen bij de autoverhuurder. Ga je nog een stap verder en je publiceert zelf dat je die hele verhuurder het leven zuur gaat maken omdat die in jouw ogen, met waarschijnlijk eenzijdige gebruikersvoorwaarden zich niet voor jouw karretje laat spannen, dan zou ik maar snel een hele goede internet jurist zoeken. Als er dan nog wat te redden valt. Een provider heeft niks met jouw gebruikersvoorwaarden te maken. Want dat is om te beginnen eenvoudig geen gebruiker van je diensten. Je kunt geen wetten schrijven met gebruikersvoorwaarden.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.