image

Britse toezichthouder berispt organisaties voor lekken data geweldslachtoffers

woensdag 27 september 2023, 16:12 door Redactie, 1 reacties

De Britse privacytoezichthouder ICO heeft het afgelopen jaar zeven organisaties berispt voor het het lekken van gegevens van slachtoffers van huiselijk geweld. De ICO waarschuwt organisaties die met gegevens van deze slachtoffers werken om hier zorgvuldig mee om te gaan. Door de datalekken kwamen gegevens van slachtoffers in handen van de dader van het geweld. Zo werden bijvoorbeeld onbedoeld de adressen gedeeld van waar de slachtoffers zich bevonden.

De datalekken deden zich onder andere voor bij een advocatenkantoor, woningcorporatie, zorginstelling, overheidsinstantie, lokale gemeentes en een politiedienst. Volgens de privacytoezichthouder verschillen de oorzaken van de datalekken, maar zijn terugkerende thema's een gebrek aan training van personeel en het ontbreken van goede procedures om op veilige wijze met persoonlijke informatie om te gaan.

"Deze gezinnen riepen om hulp om te ontsnappen aan onvoorstelbaar geweld, om ze te beschermen tegen kwaad en ondersteuning te zoeken om uit gevaarlijke situaties te komen. Maar de mensen die ze juist vertrouwden om hen te helpen stelden ze bloot aan verder risico", aldus de Britse Informatiecommissaris John Edwards. Naast de waarschuwing geeft de ICO ook advies voor het omgaan met persoonlijke informatie, zoals het controleren van contactgegevens, ongepaste toegang tegengaan, het dubbelchecken wanneer data wordt gedeeld en trainen van personeel.

Reacties (1)
27-09-2023, 16:31 door Anoniem
Bent u wel eens gestalkt? Ik wel. Adressen van slachtoffers lekken moet strafbaar worden gesteld.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.