image

Overheid start nieuwe campagne tegen cybercrime: 'laat je niet interneppen'

dinsdag 10 oktober 2023, 09:24 door Redactie, 5 reacties

De Rijksoverheid is een nieuwe publiekscampagne tegen cybercrime gestart met de naam 'laat je niet interneppen', die burgers wijst op het herkennen en voorkomen van online criminaliteit. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid spelen cybercriminelen vaak in op een persoonlijke situatie om persoonlijke informatie los te krijgen.

"Ze doen zich daarbij voor als iemand anders. Iemand die te vertrouwen is, zoals een vriend of een medewerker van een winkel met een mooie aanbieding. Per e-mail, sms of WhatsApp nemen criminelen contact op en spelen in op menselijke karaktereigenschappen zoals nieuwsgierigheid, vertrouwen, hebberigheid, angst en onwetendheid om toe te slaan."

Op de campagnewebsite wordt uitgelegd wat social engineering is en hoe misleidende berichten zijn te herkennen. Zo wordt er geen bedenktijd gegeven, heeft het bericht een dwingende toon en is er een escalerende situatie. Burgers wordt verder geadviseerd om de afzender en link in een bericht te controleren en zichzelf via privacyinstellingen en tweefactorauthenticatie te beschermen. Tevens wordt aangeraden om bij twijfel altijd weg te klikken of swipen.

Eerder dit jaar verscheen er onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken was uitgevoerd, waaruit blijkt dat veel Nederlanders minder digitaal vaardig zijn dan ze zelf denken. De onderzoekers stellen dat een aanzienlijk deel van de Nederlanders moeite heeft met het herkennen van nepwebwinkels en phishingberichten, terwijl zij zelf denken dat ze dit wél goed kunnen. "Uit ons onderzoek blijkt dat Nederlanders behoefte hebben om meer te leren over hoe zij online oplichting kunnen herkennen en voorkomen", zegt onderzoeker Mara Verheijen.

"Als een crimineel in het echt voor je neus zou staan, trap je er misschien niet zo snel in. Online is dat een stuk lastiger. Steeds meer mensen zijn slachtoffer van online criminaliteit. Daders worden slimmer en soms is een écht bericht moeilijk te onderscheiden van een nepbericht" stelt demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid. "Met deze campagne willen we mensen helpen om online misleiding sneller te herkennen, zodat ze eerst de afzender checken en bij twijfel wegklikken."

Reacties (5)
10-10-2023, 09:31 door Anoniem
Minister Yesilgöz moeten we ook vermijden als de pest, wat zij wil doen met onze privéberichtjes gaat je niet in de koude kleren zitten... (Client side scanning)
Op dit moment is zij en haar handlangers de grootste cyberdreiging van het moment.
Voor de rest; Ja, kijk uit waar u op klinkt en wat men aanneemt als "echt", etc.
10-10-2023, 10:12 door Anoniem
@ Vandaag, 09:31 door Anoniem , Ze zal het altijd al in haar hebben gehad, maar sinds ze het stokje van Rûtte heeft overgenomen is de macht ghelemaal naar haar bol gestegen.

Eindelijk een handige tip van onze overheid en zal deze ter aller tijde toepassen als ik weer iets bij de overheid voor elkaar wil krijgen en het alleen maar digitaal kan.
Dan zijn al die ambtenaren die zich online aan mij presenteren en elk formuliertje wat ik online kan invullen voor mij onbetrouwbaar en wens om er zeker van te zijn om een mens-op-mens contact afspraak te maken, ander blijf ik maar het idee hebbend dat ik ge-internept word.
10-10-2023, 13:03 door Anoniem
Eh... de grootste crimineel is toch de overheid? Door en door onbetrouwbaar en doet (zeker met data...) altijd wat anders dan wat ze beloofd heeft. Oh, en niet alleen met data. Kwartje van Kok, iemand?

Ze houden blijkbaar niet van concurrentie.
11-10-2023, 14:15 door Anoniem
Door Anoniem: Eh... de grootste crimineel is toch de overheid? Door en door onbetrouwbaar en doet (zeker met data...) altijd wat anders dan wat ze beloofd heeft. Oh, en niet alleen met data. Kwartje van Kok, iemand?

Ze houden blijkbaar niet van concurrentie.

Als onze overheid voor jouw al crimineel en onbetrouwbaar is, dan heb je heel veel geluk dat je in Nederland woont. Er zijn toch echt heel veel andere landen waar het een stuk slechter met hun overheid gesteld is.
14-10-2023, 07:04 door Anoniem
O dus omdat andere overheden nog corrupter zijn hebben we geluk. Je moet er maar op komen.
De overheid is de grootste dief en iedereen slaapt verder. Belasting is diefstal. We moeten van de overheid af. Dan kan de echte mooie samenleving beginnen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.