image

Gfk: privacy belangrijkste reden om smart home oplossingen te weren

dinsdag 10 oktober 2023, 11:16 door Redactie, 9 reacties

Privacy is de belangrijkste reden voor Nederlanders om geen smart home oplossingen te kopen, zo stelt marktonderzoeksbureau GfK dat onder duizend mensen onderzoek deed. Sinds 2015 doet GfK onderzoek naar het gebruik van smart home producten in Nederland. Privacy is al jaren de voornaamste reden om geen smart home oplossingen aan te schaffen. Dit jaar geeft 57 procent van de deelnemers aan het onderzoek aan zich zorgen te maken over hun privacy.

"Nederlanders die nog twijfelen om smart home producten aan te schaffen geven als belangrijkste redenen privacy en veiligheid aan. Consumenten zijn vooral onzeker omdat ze geen inzicht hebben of, hoe en met wie hun gegevens gedeeld worden. Daarnaast is een kwart van de Nederlanders nog steeds bang dat de apparatuur gehackt wordt", zo liet GfK bij een eerdere editie van de jaarlijkse Smart Home Monitor weten. De verwachte aanschafkosten voor smart home apparatuur is dit jaar een minder groot bezwaar in vergelijking met voorgaande jaren.

Reacties (9)
10-10-2023, 11:34 door Anoniem
Helaas is het instellen en het gebruik van een Raspberry niet voor iedereen weggelegd, maar met wat goede vrije en open source software en een Raspberry+RPI camera kan men al heel wat bereiken zonder zelf het product te worden. (Metadata verkoop)
Er zijn vast wel goede alternatieven, die heb ik alleen zelf nog niet ontdekt.
10-10-2023, 11:44 door _R0N_
De smarthome producten, voor mensen met een mindere technische kennis, zijn allemaal gebaseerd op een cloud dienst. Die diensten kunnen een profiel opbouwen op basis van gebruik van de producten.

Logisch dat je privacy dan in het geding is.
10-10-2023, 11:45 door Anoniem
Iets kopen, je laten betalen, voor een goed waar je vervolgens absoluut geen heer en meester over bent. En ook nog vol met zerodays blijkt te zitten.

Dat is oplichting.

Van een electrische auto tot een smartphone tot een cameradeurbel met drie telelenzen.
10-10-2023, 11:49 door Anoniem
De hele benadering via cloud services is fout.
Home control moet binnenshuis kunnen gebeuren ZONDER contact met de buitenwereld.
Het is ook helemaal niet nodig ... Maar wel handig met name voor de data verzamelaars.
Wie geeft er 7*24 uur toezicht op z'n leven door een reclame bureau... Ow. 80% van de bevolking?
10-10-2023, 16:19 door Anoniem
Door Anoniem: Iets kopen, je laten betalen, voor een goed waar je vervolgens absoluut geen heer en meester over bent. En ook nog vol met zerodays blijkt te zitten.

Dat is oplichting.

Van een electrische auto tot een smartphone tot een cameradeurbel met drie telelenzen.

Vergeet ebooks, etc ook niet. Soortgelijk euvel.
10-10-2023, 23:14 door Anoniem
"nog steeds bang" dat klinkt alsof dat niet goed is. Maar het berust hier toch echt op gezondverstand bij deze groep.
10-10-2023, 23:16 door Anoniem
Ik vind het ook bijzonder dat je zoveel geld daarvoor over hebt. Zeker volr een apperaat dat veel valer vervangen moet worden. De niet slimme versie is beter voor je portomonee. Wie is hier dan nou slim?
11-10-2023, 09:50 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vind het ook bijzonder dat je zoveel geld daarvoor over hebt. Zeker volr een apperaat dat veel valer vervangen moet worden. De niet slimme versie is beter voor je portomonee. Wie is hier dan nou slim?

Het is ook een stukje gemak, het gaat niet echt om je portemonnee, maar meer om het gebruiksgemak. Dat mensen vervolgens niet vaak in de gaten hebben hoeveel van hun privacy ze uit handen geven, dat is iets wat beter onder de aandacht zou moeten worden gebracht. Ook als verplichting richting de leveranciers, want laten we nu even eerlijk zijn, wie leest er nu een gebruikersovereenkomst of een privacy verklaring in een app?

Om een voorbeeld te stellen, kijk naar de waarschuwing die je krijgt wanneer je een App uit de IOS of Google Play store download, dan krijg je keurig netjes wat bullets te zien waar het impact op je privacy heeft.
11-10-2023, 17:22 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Iets kopen, je laten betalen, voor een goed waar je vervolgens absoluut geen heer en meester over bent. En ook nog vol met zerodays blijkt te zitten.

Dat is oplichting.

Van een electrische auto tot een smartphone tot een cameradeurbel met drie telelenzen.

Vergeet ebooks, etc ook niet. Soortgelijk euvel.
ebooks? die hebben helemaal geen connectie met het internet nodig, in tegenstelling tot de electrische auto of 'handige' deurbel
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.