image

Zerodaylek in HTTP/2-protocol gebruikt voor record ddos-aanval

dinsdag 10 oktober 2023, 15:43 door Redactie, 2 reacties

Een zerodaylek in het HTTP/2-protocol is afgelopen augustus gebruikt voor het uitvoeren van een record ddos-aanval van 398 miljoen requests per seconde (rps), zo hebben Amazon Web Services, Cloudflare en Google vandaag. bekendgemaakt. De aanval die door Google werd gestopt was 7,5 keer groter dan de recordaanval die het eind vorig jaar blokkeerde.

De zeroday-aanvallen waar de drie genoemde partijen mee te maken kregen maakten misbruik van een feature van het HTTP/2-protocol. Dit protocol is essentieel voor de werking van het internet en websites. Een van de features die het biedt betreft de mogelijkheid voor clients om door middel van een RST_STREAM frame aan een webserver door te geven dat een vorige stream moet worden geannuleerd. Er is hiervoor geen coördinatie tussen de server en client vereist. De client kan dit eenzijdig doen.

Bij de "Rapid Reset" aanval, zoals de aanval wordt genoemd, stuurt de aanvaller een request frame naar de server, en reset dan het verzoek. Het verzoek wordt geannuleerd, maar de HTTP/2-verbinding blijft openstaan. Het aangevallen systeem zal elk verzoek verwerken, en voor deze verzoeken, die dan worden gereset of geannuleerd door de aanvaller, logs genereren. Een aanvaller kan hier misbruik van maken door op grote schaal HTTP/2-requests te versturen, die te annuleren, om vervolgens weer opnieuw te versturen. Dit kan worden gedaan door een vrij klein botnet van zo'n 20.000 machines, die zo de aangevallen webserver volledig kunnen overbelasten.

Volgens de drie techbedrijven kunnen alle webapplicaties, services en API's op een server of proxy die via HTTP/2 communiceren kwetsbaar zijn. Na het stoppen van de aanval deelde Google informatie over de gebruikte kwetsbaarheid (CVE-2023-44487) met andere cloudproviders en softwarepartijen die de HTTP/2-protocol stack implementeren. Dat leidde tot verdere mitigaties en patches. "Alle providers die over HTTP/2-services beschikken moeten controleren of ze kwetsbaar zijn", aldus Google.

Reacties (2)
10-10-2023, 16:44 door Anoniem
Internet is, eind tot eind, een gedeelde verbinding.

Als je ergens de pest over in hebt, dan kun je met de hele straat afspreken dat ze allemaal tegelijk de kraan open zetten. Dan komt er nergens meer een druppel druk uit. Of allemaal tegelijk alle electrische apparaten aan en uit zetten. Dan springen in elk geval nog alle zekeringen in de hoofdverdeelkast.

Het punt is, wat bereik je ermee. Ddos is anoniem. Je kunt er naam noch gelijk op plakken. Als het weer werkt, iedereen weer blij dat het weer werkt. Meestal nog blijer dan daarvoor. Je kunt er mee proberen je gelijk te halen, tot je creditcard leeg is van ddosnetwerken betalen. En dan draait de kermis vrolijk door. Zonder dat iemand weet wie je bent of wat je heldendaad dan was. Het is tegenwoordig enkel nog speelgoed voor kinderen van 6. Die al een creditcard hebben.
10-10-2023, 16:56 door Anoniem
Fastloris?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.