image

Apple beschermt ook iPhones met iOS 16 tegen aangevallen zeroday

woensdag 11 oktober 2023, 08:27 door Redactie, 3 reacties

Op 4 oktober kwam Apple met updates om iPhone-bezitters die van iOS 17 gebruikmaken tegen een actief aangevallen zerodaylek te beschermen. De patches zijn nu ook beschikbaar gemaakt voor toestellen die iOS 16 draaien. Via de zeroday (CVE-2023-42824) in de kernel van iOS kan een aanvaller die al toegang tot de iPhone heeft, bijvoorbeeld via een malafide app of andere kwetsbaarheid, zijn rechten verhogen.

Apple bracht zoals gezegd de updates eerst uit voor iOS 17, terwijl het bedrijf laat weten dat de zeroday-aanvallen plaatsvonden tegen gebruikers met iOS-versies voor iOS 16.6. Naast de zeroday in de iOS-kernel heeft Apple ook een kwetsbaarheid in Libvpx (CVE-2023-5217) verholpen, die eerder als zeroday is gebruikt om gebruikers van Google Chrome met spyware te infecteren.

Libvpx is een door Google en de Alliance for Open Media ontwikkelde videocodec-library. Bij het verwerken van een malafide VP8-mediastream kan er een heap buffer overflow ontstaan waardoor een aanvaller code binnen de browser of e-mailclient kan uitvoeren. Allerlei partijen en software maken gebruik van de library en zijn dan ook met updates gekomen, waaronder Apple. Gebruikers wordt aangeraden om te updaten naar iOS 16.7.1 en iPadOS 16.7.1.

Reacties (3)
11-10-2023, 10:07 door Anoniem
Dat is wel handig, want veel iphone 8 >< 12 gebruikers hebben vaak niet meer genoeg diskruimte om een volledige update naar 17 te doen zonder alles te deinstalleren of een macbook of imac hiervoor te gebruiken.
Jammer dat de nog functionerende Iphone 6, 6S, 6S+, 7 niet meer veilig genoeg zijn voor MFA, dat is waar ik die iphones voor gebruikte... als mobiele MFA dongel ipv een RSA fob ofzo.
11-10-2023, 14:14 door Anoniem
Mogen ze meteen ook de photo functie qua functionaliteit in ere herstellen! Ten eerste zijn 12 megapixel foto’s zo korrelig met een heel klein beetje inzoomen alsof het 3 megapixel foto’s zijn en ze zijn dan bv maar 300 kb, dus enorm veel compressie als ik het vergelijk met mijn fotocamera die ook 12 M is maar al snel 600kb tot grotere foto’s genereert.
Tevens is de dupliceer functie als je de foto opties doorloopt opeens foetsie!
Daarnaast lukt bij schermlock het swipen naar de camera app opeens niet meer cq vraagt het soms wel 3seconden aan pogingen terwijl je juist even snel wat wil vastleggen.
De euvels spelen bij wel 3 verschillende type iphone met iOS 16 of nieuwer, ligt dus aan de iOS.
Niet handig deze degeneratie in functionaliteiten…
12-10-2023, 23:18 door Anoniem
Mac OS is ook geüpdate!
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.