image

VS meldt actief misbruik van kritiek lek in Adobe Acrobat en Reader

woensdag 11 oktober 2023, 14:20 door Redactie, 4 reacties

Aanvallers maken actief misbruik van een kritieke kwetsbaarheid in Adobe Acrobat en Reader waardoor systemen in het ergste geval via een malafide pdf-bestand zijn over te nemen. Dat meldt het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) van het Amerikaanse ministerie van Homeland Security.

Het beveiligingslek, aangeduid als CVE-2023-21608, werd op 10 januari van dit jaar door Adobe verholpen. Op dat moment werd er geen misbruik van de kwetsbaarheid gemaakt. Via de kritieke kwetsbaarheid kan een aanvaller door middel van een malafide pdf-bestand een use-after-free veroorzaken waardoor het uitvoeren van willekeurige code met rechten van de ingelogde gebruiker mogelijk is.

In maart verscheen er vervolgens exploitcode voor het probleem online. Inmiddels wordt het beveiligingslek actief bij aanvallen ingezet, aldus het CISA. Details over de aanvallen zijn niet gegeven. Het CISA heeft Amerikaanse overheidsinstanties opgedragen om de updates van Adobe voor 17 november te installeren.

Reacties (4)
11-10-2023, 14:48 door Anoniem
een betere PDF reader nemen Sumatra of zoiets, alhoewel ze zeggen dat de browser nog veiliger is....
11-10-2023, 14:56 door Anoniem
PDF's, DOCx en dergelijke documenten zijn altijd wel een beetje een dilemma voor me geweest qua veiligheid, als het even kan stuur ik iets bij voorkeur door in platte tekst, helaas is dat niet altijd mogelijk.
Ik maak geen gebruik van software zoals Adobe en Word, wel LibreOffice en dergelijke vrije software, ik weet niet of het veel helpt tegen exploits, maar het helpt wel een beetje dat ik geen Windows gebruik, daarmee voorkom je vaak een hoop ellende.
11-10-2023, 20:04 door Anoniem
"VS melden dat status quo nog steeds geldt voor Adobe Acrobat en Reader".
In mijn beleving is dit sinds 1996 structureel het geval.
12-10-2023, 11:39 door Anoniem
Adobe is altijd wel een security probleem bedrijf geweest (zie de vele flash en reader problemen in het verleden)
Sneller, veiliger en minder resources met https://help.gnome.org/users/evince/stable/ of de ingebouwde pdf functie in de browser.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.