image

Politie zet in op digitaal vaardig maken agenten en kunstmatige intelligentie

vrijdag 13 oktober 2023, 11:14 door Redactie, 15 reacties

De politie gaat de komende jaren meer inzetten op het digitaal vaardig maken van agenten en het toepassen van kunstmatige intelligentie. "Het digitaal vaardig maken van onze mensen is onmisbaar bij de beweging naar een digitaal getransformeerde organisatie. Daarom werken we ook hard aan vernieuwd basispolitieonderwijs. Digitale vaardigheden worden ook in ons onderwijs een groter onderdeel van het politiewerk", zegt Theo van der Plas is portefeuillehouder en programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime bij de politie.

Eind september verscheen er een Position Paper van de politie en regioburgemeesters, waarin wordt opgeroepen tot het investeren in kennisopbouw, technologie en datagedreven werken en het aantrekken van extra specialisten. Ook de Centrale Ondernemingsraad (COR) benadrukt dat het zeer belangrijk is om te investeren in de digitale vaardigheden van alle politiemedewerkers. "Hierbij hoort ook het verhogen van de digitale volwassenheid van onze huidige politiesystemen."

Zo wil de politie meer met kunstmatige intelligentie gaan doen. "Daarom werken we hard aan het in huis halen van digitale expertise en werken we samen met de wetenschap om zo mee te kunnen bewegen in een digitaal transformerende wereld", merkt Van der Plas op. "In de toekomst kan AI ook preventief helpen bij bijvoorbeeld stalking of contraterrorisme. Door zo goed mogelijk aan risico-inventarisatie te doen, kunnen we relevante signalen ontdekken en daarnaar handelen."

Volgens de programmadirecteur heeft de politie te maken met een kwetsbare balans tussen veiligheid en vrijheid. "We willen burgers zo goed mogelijk beschermen en onze samenleving zo veilig mogelijk maken, maar dat vraagt dat de samenleving ons ook gevoelige informatie toevertrouwt. Informatie over personen helpt ons bij het opsporen van verdachten. Privacy en ethiek zijn daarbij van groot belang."

Reacties (15)
13-10-2023, 12:02 door Anoniem
Moet de politie niet eerst zijn digitale huiswerk doen? Zie bijvoorbeeld de kritiek van de Algmene Rekenkamer, te vinden via https://www.rekenkamer.nl/actueel/nieuws/2022/05/18/diverse-algoritmes-rijk-voldoen-niet-aan-basisvereisten. De Rekenkamer meldt onder meer: “Bij het criminaliteitsanticipatiesysteem van de politie ontbreekt onder meer controle op mogelijke vooringenomenheid. Dit algoritme voorspelt waar het risico op incidenten hoog is“. De Algemene Rekenkamer noemt de reactie van de politie op de uitkomst van het onderzoek zorgelijk.
13-10-2023, 12:06 door Anoniem
Ontzettend handig nieuw gereedschap, die kunstmatige intelligentie. Ik hoop wel dat ze de agenten extra bijles geven in wat je met kunstmatige intelligentie nìet kan: in de ogen kijken. Als ervaren juut voel je op een gegeven moment of iemand liegt of eerlijk is. Lichaamstaal. Kunstmatige intelligentie heeft geen lichaam. Maar zo nuttig als het is kan het ook de grootst mogelijke onzin en leugens presenteren alsof het een waarheid als een koe is. Wat gecombineerd met de bijzondere bevoegdheden van de speurders tot hele lelijke ongelukken kan leiden! Vooral de manier waarop AI dingen als "stellige zekerheid" presenteert. Bloedlink. Kan zomaar arrestatie of voorlopige hechtenis opleveren terwijl er niks aan de hand is. Trapt de rechter er dan ook nog in, nòg langer vastzitten. En de maker van de AI, honderd user conditions dat die er niks mee te maken wil hebben en dat je zelf stom was natuurlijk.

Misschien trouwens een leuk ideetje voor een minister van justitie om daar vast een schadefonds voor in te richten. Voor slachtoffers. Van intelligentie!
13-10-2023, 12:08 door Anoniem
Ik krijg altijd een beetje de kriebels van de term “intelligentie”.
Waar zit die intelligentie dan vraag ik mij af.
13-10-2023, 12:20 door Anoniem
De politie moet intelligentie op straat hebben. Niet intelligentie in een datacenter.
Kunstmatige intelligentie kan ook fouten maken. De politie moet geen fouten maken. En het moet duidelijk zijn hoe de kunstmatige intelligentie tot een conclusie is gekomen. Bij neurale netwerken kan dit niet. Bij expert systemen zou dit wel kunnen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Expertsysteem. Expert systemen zijn niet hip en kosten veel mankracht om te laten leren.
13-10-2023, 12:53 door Anoniem
weer zit vlees bij de politie..wel makkelijk verdiend
13-10-2023, 13:54 door Anoniem
AI lijkt wel wenselijk ja. Je bent tenslotte intelligent of agent :)

Maar goed... Dit gaat dus ook hopeloos mislukken. Respect was de politie al kwijt. Als nadenken ook nog uitbesteed gaat worden...
13-10-2023, 14:47 door Anoniem
A.I. op straat. Daar loopt Robocop en z'n maat.
13-10-2023, 18:04 door Anoniem
Door Anoniem: Ik krijg altijd een beetje de kriebels van de term “intelligentie”.
Waar zit die intelligentie dan vraag ik mij af.
In de VS betekent 'Intelligence' het verzamelen en interpreteren van informatie.
Als je dat kunstmatig doet heet het 'Artificial Intelligence'
Dat heeft dus niets te maken met wat we hier intelligent noemen. Hier betekent intelligent dat je informatie kan rangschikken om het inzichtelijk te maken. De interpretatie wordt meestal aan de ander overgelaten.
13-10-2023, 22:15 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik krijg altijd een beetje de kriebels van de term “intelligentie”.
Waar zit die intelligentie dan vraag ik mij af.
In de VS betekent 'Intelligence' het verzamelen en interpreteren van informatie.
Als je dat kunstmatig doet heet het 'Artificial Intelligence'
Dat heeft dus niets te maken met wat we hier intelligent noemen. Hier betekent intelligent dat je informatie kan rangschikken om het inzichtelijk te maken. De interpretatie wordt meestal aan de ander overgelaten.

Nee hoor:

"Artificial intelligence (AI) is the intelligence of machines or software, as opposed to the intelligence of humans or animals. It is also the field of study in computer science that develops and studies intelligent machines. "AI" may also refer to the machines themselves."

https://en.wikipedia.org/wiki/Artificial_intelligence

Dus niets met het verzamelen en interpreteren van informatie te maken, maar met kunstmatige intelligentie.


Maar als je het echt zo zeker weet, dan graag een bron citeren.
14-10-2023, 13:37 door Anoniem
Nah, dat "AI" waar iedereen het over heeft is niet zelfbewust of iets dergelijks, het klinkt mooier dan het is.
Denk meer aan een relatief complex algoritme, dat is alles.
De keren dat ik een verhaal liet schrijven door zo'n AI-ding kreeg ik iedere keer soortgelijke resultaten, het is duidelijk een vastgesteld algoritme, ook de broncode van FOSS-gebaseerde AI-software laat dat goed zien.
Wel draait het erg langzaam op een offline Raspberry Pi 4, zal wel te maken hebben met de grote libs die eraan vastzitten vermoed ik, hoe groter de datapool, des te meer mogelijkheden zulke software heeft.
Ook kun je er offline Wikipedia bestanden aan vastknopen en eventueel je eigen databases, (je eigen "werkelijkheid") best gaaf.
14-10-2023, 13:41 door Anoniem
https://github.com/imartinez/privateGPT
14-10-2023, 14:38 door Anoniem
We hebben er niets aan als politieagenten alleen nog maar op beeldschermpjes aan het turen zijn en daarmee hun dagelijkse training in menselijke communicatievaardigheden, menselijke combineervaardigheden en menselijke conflictoplossingsvaardigheden kwijt raken.
Die kun je namelijk alleen aanscherpen en verbeteren in contact met (criminele) mensen.
14-10-2023, 16:16 door Anoniem
Door Anoniem: Dus niets met het verzamelen en interpreteren van informatie te maken, maar met kunstmatige intelligentie.


Maar als je het echt zo zeker weet, dan graag een bron citeren.
Het kan natuurlijk ook een grap zijn geweest. Ik vond het leuk gevonden en best toepasselijk als je bedenkt hoe het wordt ingezet.
17-10-2023, 09:55 door Anoniem
Ik krijg altijd een beetje de kriebels van de term “intelligentie”.
Waar zit die intelligentie dan vraag ik mij af.
Vroeger als je een driftkikkekertje in een grote of luide of opzichtige auto zag, wist je dat het compensatie was.
Moest je niet hardop zeggen.

Tegenwoordig zitten die allemaal in een Tesla.
Trots als een pauw melden ze dat hun auto over kunstmatige intelligentie beschikt, waardoor die zelf kan rijden.
07-01-2024, 20:23 door Anoniem
Wat men doet voor de politie moet op maat gebeuren voor Elke medewerker in overheidsdiensten en bedrijven. Helaas is motivatie vaak zoek, en zoekt men excuses. Dus de zachte hand gevolgd door de goedendag-aanpak (het wapen dus) - is nuttig.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.