image

Britse overheid lanceert gratis 'beschermende' dns-dienst voor scholen

vrijdag 27 oktober 2023, 10:08 door Redactie, 9 reacties

De Britse overheid heeft een gratis 'beschermende' dns-dienst voor scholen gelanceerd, die onderwijsinstellingen moet beschermen tegen malafide domeinen gebruikt bij malware- en phishingaanvallen. Het Domain Name System (DNS) is het systeem en netwerkprotocol dat namen van domeinen koppelt aan ip-adressen en omgekeerd. "Dns laat gebruikers eenvoudig websites en digitale diensten gebruiken. Helaas is dns ook te gebruiken voor malware", aldus het Britse National Cyber Security Centre (NCSC), dat de Protective Domain Name Service (PDNS) ontwikkelde.

De dns-dienst blokkeert toegang tot bekende malafide domeinen. Daarnaast biedt het organisaties informatie over de gezondheid van hun netwerk en geeft ze toegang tot support van het NCSC in het geval van problemen. PDNS was al beschikbaar voor de Britse overheid, hulpdiensten en lokale autoriteiten, maar is nu ook voor scholen toegankelijk onder de noemer 'PDNS for Schools'. De uitrol van de dns-dienst vindt gefaseerd plaats en zal volgend jaar worden afgerond. Op deze manier wil het NCSC naar eigen zeggen de capaciteit van de dienst testen en ervoor zorgen dat het voor verschillende soorten scholen geschikt is.

"Het 'PDNS for Schools' aanbod zal onderwijsinstellingen in het hele VK helpen, en ze automatisch tegen een grote hoeveelheid malafide content beschermen, die voor grote verstoringen, hersteltijd en kosten voor scholen kan zorgen", aldus Sarah Lyons van het NCSC. Wanneer gebruikers een malafide domein bezoeken zullen ze een melding met uitleg te zien krijgen waarom het is geblokkeerd.

Reacties (9)
27-10-2023, 10:13 door Anoniem
DNS van de overheid. Wel makkelijk. Weten ze precies wat je doet!
27-10-2023, 10:36 door Anoniem
Ik neem aan dat alle reclamenetwerken wereldwijd hierin geblokekerd zijn.
En alle pesonalia-grootverzamelaars zoals FB, Google, MS, Apple, etc.

Anders bescherm je de kinderen niet echt.
27-10-2023, 10:55 door Anoniem
dat ncsc bestaat toch ook in Holland? waarom dan niet hier op de scholen hallo den haag.....slapen slapen we hebben het druk?????
27-10-2023, 10:59 door Anoniem
Het mooie is dit hadden ze al.
Alle netweken van scholen worden daar door een instantie aangelegt wat lijkt op SURF in NL maar dan met alles data hoarding die je maar kan bedenken.
27-10-2023, 11:37 door Briolet
Wat is het verschil met Quad9 (9.9.9.9)? Deze dienst blokkeert ook al de gevonden malware sites. Je bent nu alleen het wiel weer aan het uitvinden. Inplaats van dat ieder voor zich de malwaresites probeert te ontdekken, werk je dan samen aan het actualiseren van dezelfde database.

En blokkeert Google Safe Browsing niet ook al de bij hen bekende malware sites? Hier checkt de router deze lijst (plus een extra lijst) en blokkeert de verbinding, zodat ik GSB op alle apparaten uit kan zetten.
27-10-2023, 12:55 door Anoniem
Door Briolet: Wat is het verschil met Quad9 (9.9.9.9)? Deze dienst blokkeert ook al de gevonden malware sites.
Ik denk....dat de Britten dit ook wel weten.
27-10-2023, 15:41 door Anoniem
Door Anoniem: dat ncsc bestaat toch ook in Holland? waarom dan niet hier op de scholen hallo den haag.....slapen slapen we hebben het druk?????

Land 1 doet iets, echt net nieuwe, vers van het mes. En dat slaapt de rest al?
Of je doet behoorlijk bestuur: kijkt het een paar maanden aan en rolt het hier dan uit zonder alle kinderziektes die zij nu pas opvallen.

Of blijkt toch ineens dat wij dit jaren geleden al hadden, door http://www.kennisnet.nl en is dat allang weer uitgefaseerd.


Door Anoniem: DNS van de overheid. Wel makkelijk. Weten ze precies wat je doet!

Want dat weten ze anders niet?
27-10-2023, 21:48 door Anoniem
Doet me denken aan die Playstation 3 truuc waarbij mensen een secundair DNS adres instelden om vervolgens te kunnen genieten van een Japanse of Amerikaanse Store met exclusieve content, helaas zijn toen al die creditcards gecompromiteerd...
30-10-2023, 15:33 door Anoniem
DNS van de overheid. Wel makkelijk. Weten ze precies wat je doet!
Binnenkort door de EU. Mark my words.
Voorspelling reeds ingehaald door de realiteit:
https://joinup.ec.europa.eu/collection/ict-standards-procurement/solution/dns-rfc-1034-rfc-1035-domain-name-system/news/dns4eu

https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/faqs/eu-cybersecurity-strategy-digital-decade-questions-and-answers

https://www.whalebone.io/dns4eu
Project number: 101095329 21-EU-DIG-EU-DNS,
Project name: DNS4EU and European DNS Shield. This project is co-funded by the European Union


Nu nog vrijwillig. Maar na de verplichting van digitale identificatie... laat zich wel raden.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.