image

Overheidssubsidie voor cybersecurity kleine bedrijven na drie weken al op

vrijdag 27 oktober 2023, 10:59 door Redactie, 4 reacties

Een subsidie van 300.000 euro die de overheid voor het verbeteren van de cybersecurity van kleine bedrijven beschikbaar had gesteld is drie weken na de lancering al overtekend. Bedrijven kunnen nog tot en met 1 november een subsidieaanvraag indienen, maar de kans dat die wordt toegekend is bijzonder klein, want toekenning vindt plaats op volgorde van binnenkomst, zo laat het Digital Trust Center (DTC) van het ministerie van Economische Zaken weten.

Volgens het DTC is er een kloof ontstaan tussen de cyberdreigingen en de maatregelen die bedrijven nemen tegen deze cyberdreigingen. "Kleine bedrijven nemen nog niet genoeg maatregelen", zo stelt de overheidsinstantie op basis van eigen onderzoek en dat van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het DTC merkt op dat praktische voorlichting over cyberveiligheid helpt, maar nog niet elke ondernemer aanzet tot actie.

De overheidsinstantie wil kijken of het wegnemen van een 'financieel knelpunt' ervoor zorgt dat kleine bedrijven wel iets aan hun cybersecurity gaan doen. Hiervoor is er 300.000 euro subsidie beschikbaar. Kleine bedrijven kunnen via de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ subsidie krijgen voor de kosten van de aanschaf en implementatie van één of meer cruciale cyberweerbaarheidsmaatregelen.

Het gaat bijvoorbeeld om het inrichten van back-ups, een wachtwoordmanager en het laten uitvoeren van een risico-inventarisatie. De subsidie bedraagt vijftig procent van de kosten die een it-provider rekent, met een maximum van 1250 euro per aanvrager. "De pilot subsidieregeling Mijn Cyberweerbare Zaak voor kleine ondernemers is na 3 weken overtekend", zo laat het DTC vandaag weten. "We gaan deze subsidieregeling mogelijk in 2024 opnieuw beschikbaar stellen wanneer de evaluatie van deze pilot daar aanleiding toe geeft."

Reacties (4)
27-10-2023, 11:32 door Anoniem
Alles wat "grote bedrijven" is, dat is de economie niet. Alle midden en kleintjes bij elkaar opgeteld zijn een veel grotere economische macht. Ze zijn veel flexibeler ook. Vaak omdat er niet zoveel vergaderd en zo moet worden. Kleine bootjes draaien sneller bij dan olietankers. De kracht van de economie zit in het mkb. Niet in grote namen. Of big techs.

Dat in het mkb er niet altijd ruimte is om allerhande security functionarissen aan te stellen en mensen met functies, is ook logisch. Het zijn geen ambtenaren zonder bedrijfsrisico, het zijn ondernemers mét.

Het is wat naïef om daar een piepklein potje subsidie voor te geven wat logisch gelijk op is. Het is als wat pindas naar de apen en olifanten gooien in de dierentuin. Terwijl als een grote naam aanklopt, er gelijk een paar nullen bij worden gesubsidieerd. Zoals een bank met een logo. Of een luchtvaartmaatschappij. Of een radio- en gloeilampen fabriek. Het is juist het mkb is waar de economische dobber écht op drijft. Waar je ook de echtste ondernemers vindt. Die het liefste helemaal geen subsidie krijgen maar het uit het eigen potje doen zodra het kan. In alle vrijheid. Want elke euro subsidie komt met tien regeltjes. Vindt daar maar eens tijd voor als je zit te ondernemen in het mkb.
27-10-2023, 14:58 door Anoniem
Je hebt de titel gelezen? Hierin staat "kleine bedrijven".
Wordt er een bedrag van enkele tonnen beschikbaar gesteld voor de kleine ondernemer is het weer niet goed!?

Als kleine ondernemer zijnde zou ik het erg fijn vinden om een paar duizend euro (gratis !!) te krijgen om mijn security eens goed door te (laten) lichten en zaken die niet goed zijn op te (laten) lossen.

Ik heb, als kleine ondernemer zijnde, namelijk geen verstand van cyber-security en eigenlijk ook GEEN geld voor.
Hetgeen het digital trust center doet kan ik alleen maar toejuichen.

11:32 door Anoniem heeft, volgens mij, geen idee waar hij over schrijft.
27-10-2023, 16:26 door Anoniem
Door Anoniem: Je hebt de titel gelezen? Hierin staat "kleine bedrijven".
Wordt er een bedrag van enkele tonnen beschikbaar gesteld voor de kleine ondernemer is het weer niet goed!?

Als kleine ondernemer zijnde zou ik het erg fijn vinden om een paar duizend euro (gratis !!) te krijgen om mijn security eens goed door te (laten) lichten en zaken die niet goed zijn op te (laten) lossen.

Ik heb, als kleine ondernemer zijnde, namelijk geen verstand van cyber-security en eigenlijk ook GEEN geld voor.
Hetgeen het digital trust center doet kan ik alleen maar toejuichen.

11:32 door Anoniem heeft, volgens mij, geen idee waar hij over schrijft.
Je dient 50% zelf te bekostigen met max van 1250 dus gratis is het zeker niet. Hou er er rekening mee dat consults duur zijn als je het nu al niet kan bekostigen dan kun je dat ook niet na de 50% korting. Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is iets dat terugkomend is qua gebeurtenissen.

Ik zou adviseren zet je budget dan in op software oplossing of security awareness training als subsidie aanvraag. Ga je wel voor RI&E let dan dondersgoed op de contracten want als gieren zie je nu al die account bureaus speciale aanbiedingen opstellen voor toevallig 1250 euro. Je zult goed moeten opletten op dat het geen meerdere consults betreft of extra diensten worden aangeboden.

Consultants voor cybersecurity kosten gemiddeld 70 to 90 per uur freelance. Maar dat is basis kosten we besteden gemiddeld 200 euro per consultant per uur via een bureau voor onze controles met redactie voor kwaliteit bewaking van de rapportages en adviezen en dat kan in de tientallen uren lopen afhankelijk van je bedrijfsgrote.
30-10-2023, 11:48 door Anoniem
Met een beetje goede wil kun je al heel veel zelf terugvinden.
Je kan al beginnen met Microsoft defender aan te zetten en up to date te houden. Voor eenmanszaken hoef je echt geen dure consultancy firma in te laten vliegen. Daarnaast, als ja niet een beetje bij blijft, val je automatisch in de categorie "potentiële doelen". Daar is geen consultant tegen opgewassen.
Ik verbaas me er nog steeds over dat ondanks alle campagnes, er nog steeds op relatief "simpele" wijze geld van ondernemers en burgers wordt afgetroggeld.

Begrijp me niet verkeerd, Cybersecurity kan een complexe materie zijn, maar de basis grondbeginselen worden vaak al niet nageleefd. En dan blijft het dweilen met de kraan open.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.