image

Microsoft opgeroepen 400 miljoen Windows 10-pc's langer te ondersteunen

zondag 29 oktober 2023, 12:59 door Redactie, 33 reacties

Nog een kleine twee jaar en dan stopt Microsoft de ondersteuning van Windows 10 Home en Pro, wat inhoudt dat zo'n vierhonderd miljoen computers geen beveiligingsupdates meer ontvangen. Het techbedrijf zou de support echter wegens het milieu en voor mensen met een kleine beurs moeten verlengen, zo vindt de Public Interest Research Group (PIRG). De organisatie startte een petitie die Microsoft hiertoe oproept en door twintigduizend mensen werd ondertekend. De petitie werd deze week aan het techbedrijf aangeboden.

Microsoft biedt gebruikers van Windows 10 de optie om naar Windows 11 te upgraden, maar dat is voor miljoenen computers wegens het ontbreken van de vereiste trusted platform module (TPM) of andere hardware die tekort schiet niet mogelijk. Onlangs bleek uit onderzoek dat honderden miljoenen computers niet aan de vereisten van de nieuwe Windowsversie voldoen.

"Doordat Microsoft Windows 10 in de steek laat kunnen meer computers dan ooit tevoren in één enkele actie overbodig worden", zegt Lucas Rockett Gutterman van PIRG. "Microsoft moet deze beslissing heroverwegen en beveiligingsupdates blijven bieden aan de miljoenen mensen die hun computers niet kunnen upgraden, vanwege hun financiën en het milieu."

Volgens PIRG kan zo'n veertig procent van de één miljard computers niet naar Windows 11 upgraden, wat inhoudt dat als Microsoft de support van Windows 10 stopt deze machines of onveilig zijn of afval worden. "Alle software bereikt een punt waarop de ondersteuning stopt, maar als de gevolgen voor ons milieu zo groot zijn, zouden we het niet moeten accepteren", aldus de petitie.

PIRG wijst ook naar een eerdere beslissing van Microsoft om Windows XP langer te blijven ondersteunen. Daarnaast konden veel systemen bij de lancering van Windows 10 naar deze versie upgraden. "Gegeven deze acties van Microsoft in het verleden, is het verrassend dat het bedrijf de overstap naar Windows 11 forceert. Niet alleen is dit slecht voor consumenten, het is ook slecht voor de planeet, aangezien verouderde computers bijdragen aan onze groeiende bergen van giftig e-waste", aldus Gutterman.

Reacties (33)
29-10-2023, 13:37 door Anoniem
"Microsoft moet deze beslissing heroverwegen en beveiligingsupdates blijven bieden aan de miljoenen mensen die hun computers niet kunnen upgraden, vanwege hun financiën en het milieu."

Ja maar wacht even, als die mensen wel een nieuwe computer MOETEN kopen om Windows 11 te kunnen gebruiken dan krijgt Microsoft toch geld voor de licenties? Wiens financien denk je dat Microsoft belangrijker vindt, die van henzelf of die van hun klanten?

Windows 11 is gewoon Windows 10.2 met een andere marketingnaam. Als ze 10 niet meer willen ondersteunen en geen donkere motieven hebben kunnen ze in Windows 11 gewoon de gemakkelijke keuzemogelijkheid om met Windows 10 hardware te kunnen werken inbouwen. Gaan ze niet doen, denk ik.
29-10-2023, 13:50 door Anoniem
neen dat ga hem niet worden Windows 11 is veiliger door tpm en een andere processor zit ook andere software in beschreven intel verzie 11/12
minimaal vereiste .....asjemenou..
29-10-2023, 13:53 door Anoniem
Microsoft heeft geen verplichting om producten langer te ondersteunen dan eerder aangegeven. Echter, de LTSC-versie van 21H2, die nagenoeg hetzelfde is als 22H2 (laatste versie beschikbaar voor consumenten), blijft ondersteund tot 12 januari 2027. Ik kan me voorstellen dat Microsoft de ondersteuning hieraan gelijktrekt, aangezien vele computers Windows 11 niet officieel ondersteunen. Dit ligt anders dan Vista, 7, 8, 8.1 en 10, die allen dezelfde minimum specificaties hebben.

Overigens geen schaamte als de dag daar is, volgens Apple zijn MacBook Pro's uit 2017 niet meer goed genoeg voor de laatste macOS Sonoma, dus zonder OpenCore Legacy Patcher is het daar ook binnenkort mee gedaan als Ventura geen beveiligingsupdates meer krijgt.
29-10-2023, 13:57 door Anoniem
Hier heb ik een TPM(2.0), maar geen W11.
Waarom. Een core i7-7700k met 64GB voldoet niet aan de specs.

Nu nog een dualboot, maar dan ga ik toch naar een virtuele W11 binnen Debian als het zover is.
29-10-2023, 14:01 door Anoniem
Door Anoniem: "Microsoft moet deze beslissing heroverwegen en beveiligingsupdates blijven bieden aan de miljoenen mensen die hun computers niet kunnen upgraden, vanwege hun financiën en het milieu."
Moet, moeten, Microsoft moet niks, niemand die Microsoft kan dwingen iets te moeten.
Gebruikers kunnen zelf de keuze maken of ze verder willen met Microsoft of niet,
anders zijn er alternatieven, waar je toevlucht kunt zoeken.
29-10-2023, 14:36 door Anoniem
De gratis-upgrade van windows 7 naar windows 10
is eind sept 2023 gestopt.

Eeen van de argumenten is "waarschijnelijk"geweest omdat
de ondersteuning stopt van windows 10 home en pro over een kleine 2 jaar.

Mochten ze de ondersteuning van windows 10 toch willen verlengen,
dan geloof ik niet dat de gratis-upgrade van windows 7 naar 10
ook opnieuw geactiveerd wordt.

Windows12
in 2024
29-10-2023, 15:28 door Anoniem
In 2015 werd Windows 10 "the last version of Windows" genoemd. Niet dat er volledig uitgesloten werd dat er ooit een Windows 11 of 12 zou verschijnen, maar Microsoft stapte over op een service-model met doorlopende verbeteringen, en:
customers can be confident Windows 10 will remain up-to-date and power a variety of devices from PCs to phones to Surface Hub to HoloLens and Xbox. We look forward to a long future of Windows innovations.

https://www.theverge.com/2015/5/7/8568473/windows-10-last-version-of-windows
29-10-2023, 15:39 door Anoniem
Het klimaat en de planeet is voor mij geen argument. Alsof je dat kan stoppen door niet naar Windows 11 te gaan. Of mensen die eisen dat heel de planeet naar cal 1752 teruggebracht moet worden.

Mijn desktop is nu 8 jaar oud, werkt nog prima, maar wordt wel eens tijd voor een nieuwe. Vooral video renderings zijn sloom.

Mijn upgrade plan is echter simpel. Misbruik maken van de jonge planeetgeneratie natuurlijk. Die mogen van thuis elk jaar een nieuwe gamingcomuter kopen. En om de handelsgeest te stimuleren, verkopen ze dan de oude voor weinig. Wat er aan resources in zit, is meer dan zat, want die worden enkel maar gebruikt om stomme spelletjes op te spelen. Terwijl je er veel meer mee kan. Dan nog even geduld en gelijk door naar Windows 12. Hopelijk zonder schijfencryptie, want ik stop al meer dan 30 jaar mijn oude schijf in mijn nieuwe PC. Dus ik heb meer historie dan archive.org. Met Microsoft moet je altijd een release overslaan. Kost je maar een paar honderd Euro, zo een tweedehandsje dat maar een jaar of hooguit twee oud is, pappie en mamie trots met de verkoop. Enig probleem is hoe ik al die kerstboomledjes eruit sloop. Want dat is natuurlijk geen gezicht. Mijn PC is om te werken en de open haard is de open haard. Al moet je met Windows wel nog te vaak kaarsjes naast je PC zetten in de hoop dat je er zelf morgen ook weer mee mag werken.
29-10-2023, 15:43 door Anoniem
PIRG wijst ook naar een eerdere beslissing van Microsoft om Windows XP langer te blijven ondersteunen.
In mijn herinnering was dat omdat er opeens "netbooks" op de markt verschenen. Die draaiden op Linux en die werden populair. Microsoft was toen nog fanatiek anti-Linux, dus moesten er Windows-netbooks komen om Linux uit die markt te drukken (wat in ieder geval in Nederland goed gelukt is). Vista was alleen veel te zwaar voor die bescheiden hardware, dus werd XP langer in leven gehouden dan Microsoft eigenlijk van plan was. Dit kwam dus niet uit coulance met klanten voort maar uit agressief competitief gedrag tegen Linux.

Me dunkt dat al die hardware waar nu Windows 10 op draait prima een tweede leven met Linux erop kan beginnen. En dat kan prima werken voor mensen die niets Windows-specifieks gebruiken maar gewoon de huis-tuin-en-keukendingen doen, zoals browsen, emailen, muziek en video afspelen en af en toe een brief intikken.
29-10-2023, 16:58 door Anoniem
Zelfde verhaal met Windows XP. Ook daar werd Microsoft opgeroepen het OS langer te ondersteunen.
29-10-2023, 17:35 door Anoniem
Door Anoniem: In 2015 werd Windows 10 "the last version of Windows" genoemd. Niet dat er volledig uitgesloten werd dat er ooit een Windows 11 of 12 zou verschijnen, maar Microsoft stapte over op een service-model met doorlopende verbeteringen
Dat is het ook nog steeds. De verkopers hebben er nu "Windows 11" opgezet maar als je de versie opvraagt zie je dat het nog steeds 10 is.
Dit is al veel vaker voorgekomen in de historie van Windows. Op een gegeven moment denken de verkopers dat een andere naam beter verkoopt, maar de techneuten laten zich daar niet door afleiden.
29-10-2023, 18:17 door Anoniem
Door Anoniem:
Me dunkt dat al die hardware waar nu Windows 10 op draait prima een tweede leven met Linux erop kan beginnen. En dat kan prima werken voor mensen die niets Windows-specifieks gebruiken maar gewoon de huis-tuin-en-keukendingen doen, zoals browsen, emailen, muziek en video afspelen en af en toe een brief intikken.
Inderdaad, als je er ChromeOS Flex op zet kun je met de meeste oudere laptopjes nog prima werken, zonder dat je je in Linux hoeft te verdiepen.
Uiteraard heb je dezelfde beperking bij het niet hebben van een TPM chip (voor veilige opslag van encryptiekeys), maar je kunt het toch gewoon installeren zonder gezeur.
En voor die vermelde doelen werkt dat prima. En NEE, niet iedere toetsaanslag wordt naar Google gestuurd zoals de zuurpruimen je voor zullen houden. De hoeveelheid data die opgestuurd wordt is zeker niet meer dan bij Windows 10/11.
29-10-2023, 18:38 door Xavier Ohole
doe het NIET! val niet in de valkuil die Windows heet! (thank me later)
29-10-2023, 21:06 door Anoniem
Enig probleem is hoe ik al die kerstboomledjes eruit sloop.
Kun je die niet gewoon in het bios uitzetten.
29-10-2023, 21:37 door cyberpunk
Op hoeveel van die computers zou je makkelijk een Linux OS kunnen installeren? Voor zelfstandigen en bedrijven is dat misschien minder evident, maar voor particulieren?
29-10-2023, 23:10 door Anoniem
Door Anoniem:
Enig probleem is hoe ik al die kerstboomledjes eruit sloop.
Kun je die niet gewoon in het bios uitzetten.
En anders heb je nog de zijkniptang.
29-10-2023, 23:26 door Anoniem
Door cyberpunk: Op hoeveel van die computers zou je makkelijk een Linux OS kunnen installeren? Voor zelfstandigen en bedrijven is dat misschien minder evident, maar voor particulieren?
Je moet eerst al gestudeerd hebben om uit te zoeken, welke distro je moet nemen. Dan is Windows zoveel makkelijker.
30-10-2023, 09:01 door Anoniem
Door Anoniem: Hier heb ik een TPM(2.0), maar geen W11.
Waarom. Een core i7-7700k met 64GB voldoet niet aan de specs.

Nu nog een dualboot, maar dan ga ik toch naar een virtuele W11 binnen Debian als het zover is.

Er is een windows register tweak / key die u gewoon de upgrade laat uitvoeren. MS geeft alleen geen garantie op blijvende ondersteuning richting de toekomst.
30-10-2023, 09:12 door Anoniem
ik vond het vreemd dat een van mijn meest recente Intel i7 systemen nog steeds geen TPM aan boord had. Terwijl de 5 jaar oudere AMD Ryzen dat wel al had. Laptop van 2000 euro die niet naar Windows 11 kan... Belachelijk. Geen punt, want ze worden toch gestript van Windows en draaien nu allemaal een ander operating system maar wanneer ik windows zou willen draaien (games die niet op steam & linux draaien) zou dat niet kunnen met het meest recente Windows OS... bijzonder...
Een losse TPModule kopen was schijnbaar ook niet altijd een mogelijkheid, zeker niet met laptops. Terwijl er toch al een soort van TPM in gestopt wordt in de vorm van nitrokey.
30-10-2023, 09:19 door Anoniem
Mijn grootste probleem met windows 11 is dat het zo slecht geschreven is dat ik niet eens kan updaten naar windows 11, zelf al zou de laptop het aankunnen. Een hele hoop apparatuur die ik met behulp van windows up to date moet houden zijn er nog niet in geslaagd om de update software te laten werken op windows 11. De apparatuur stamt uit de XP tijdperk, maar wordt nog steeds geupdate en features toegevoegd, maar doordat het ouder is lijkt het erop dat windows 11 weigert om het toe te staan dat de firmware van de oude apparatuur wordt geupdate. Ze hebben vele pogingen gedaan om de update software werkende te krijgen, maar tot op heden werkt het maar half of niet….
Op windows 10 en ouder (werkt nog steeds op XP) werkt de software wel… wacht wel tot windows 12, misschien werkt die versie van het Windows OS wel weer normaal
30-10-2023, 09:53 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Hier heb ik een TPM(2.0), maar geen W11.
Waarom. Een core i7-7700k met 64GB voldoet niet aan de specs.

Nu nog een dualboot, maar dan ga ik toch naar een virtuele W11 binnen Debian als het zover is.

Er is een windows register tweak / key die u gewoon de upgrade laat uitvoeren. MS geeft alleen geen garantie op blijvende ondersteuning richting de toekomst.
Je kan ook Rufus gebruiken om een installatie te doen, zijn alle tweaks meteen gedaan aan de installatie file.
30-10-2023, 11:36 door Anoniem
De TPM eis is belachelijk. Als je die wilt gebruiken fine maar ik heb al meerdere keren in bedrijfs situatie gehad dat door een update, storing van een proces de TPM niet tijdelijk herkend meer werdt. Vervolgens werkt M365 niet meer mag je hopen dat je het kan oplossen via firmware update of aan uitzetten in bios. In ergste geval raakt het systeem zo in de war dat deze bricked wordt. Ondertussen zit je wel mooi met personeel dat niet kan werken en doorbetaald wordt.

Een keer meegemaakt doordat de TPM niet meer werkte het systeem dacht dat het een andere laptop was en bitlocker recovery key vereiste. Echter we gebruiken geen bitlocker wegens de extreme vertraging die het veroorzaakt voor 0,0 profijt gezien we onze eigen beveiliging middelen hebben dus apparaat onmogelijk te herstellen tenzij we niet legale software route zouden lopen. Uiteraard omdat TPM niet meer werkte en we de SD moesten wipen kon Windows niet terug geinstalleerd worden dus koste het een nieuwe laptop.


Investeren in nieuwe hardware is prima maar het is absurd dat het uitvallen van een normaliter niet kritiek onderdeel een heel apparaat klaar voor de schroot kan maken als je Windows wilt blijven gebruiken.
30-10-2023, 11:44 door Anoniem
Door Anoniem: Dan nog even geduld en gelijk door naar Windows 12. Hopelijk zonder schijfencryptie, want ik stop al meer dan 30 jaar mijn oude schijf in mijn nieuwe PC. Dus ik heb meer historie dan archive.org. .

30 jaar oude schijf? Uit 1993? In die tijd was een HD gemiddeld enkele tientallen MB. Daar kun je nu misschien een stuk of 20 foto's op zetten. Wat voor interface heeft dat ding dan?
30-10-2023, 13:43 door Anoniem
Door Anoniem:
Door cyberpunk: Op hoeveel van die computers zou je makkelijk een Linux OS kunnen installeren? Voor zelfstandigen en bedrijven is dat misschien minder evident, maar voor particulieren?
Je moet eerst al gestudeerd hebben om uit te zoeken, welke distro je moet nemen. Dan is Windows zoveel makkelijker.

asjeblieft: https://fedoraproject.org/workstation/ en hier een linkje voor al je verdere vragen: https://docs.fedoraproject.org/en-US/workstation-docs/
30-10-2023, 13:57 door roevka
Door Anoniem: Hier heb ik een TPM(2.0), maar geen W11.
Waarom. Een core i7-7700k met 64GB voldoet niet aan de specs.

Nu nog een dualboot, maar dan ga ik toch naar een virtuele W11 binnen Debian als het zover is.

Grote kans en vreemd genoeg dat wanneer je deze opnieuw, schoon, installeert via een USB stick met de W11 installatie bestanden deze CPU wel door die check van hardware vereisten komt.
30-10-2023, 17:19 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: "Microsoft moet deze beslissing heroverwegen en beveiligingsupdates blijven bieden aan de miljoenen mensen die hun computers niet kunnen upgraden, vanwege hun financiën en het milieu."
Moet, moeten, Microsoft moet niks, niemand die Microsoft kan dwingen iets te moeten.
Gebruikers kunnen zelf de keuze maken of ze verder willen met Microsoft of niet,
anders zijn er alternatieven, waar je toevlucht kunt zoeken.
Ben blij dat ik niet jouw klant ben.
30-10-2023, 17:23 door Anoniem
Door Anoniem:
Door cyberpunk: Op hoeveel van die computers zou je makkelijk een Linux OS kunnen installeren? Voor zelfstandigen en bedrijven is dat misschien minder evident, maar voor particulieren?
Je moet eerst al gestudeerd hebben om uit te zoeken, welke distro je moet nemen. Dan is Windows zoveel makkelijker.
Windows blijkt dus niet makkelijker. Weet je eigenlijk wel waar dit topic over gaat?
30-10-2023, 17:35 door Anoniem
Door Anoniem: Mijn grootste probleem met windows 11 is dat het zo slecht geschreven is dat ik niet eens kan updaten naar windows 11, zelf al zou de laptop het aankunnen. Een hele hoop apparatuur die ik met behulp van windows up to date moet houden zijn er nog niet in geslaagd om de update software te laten werken op windows 11. De apparatuur stamt uit de XP tijdperk, maar wordt nog steeds geupdate en features toegevoegd, maar doordat het ouder is lijkt het erop dat windows 11 weigert om het toe te staan dat de firmware van de oude apparatuur wordt geupdate. Ze hebben vele pogingen gedaan om de update software werkende te krijgen, maar tot op heden werkt het maar half of niet….
Op windows 10 en ouder (werkt nog steeds op XP) werkt de software wel… wacht wel tot windows 12, misschien werkt die versie van het Windows OS wel weer normaal
Drivers zijn altijd een probleem van windows geweest: https://www.theregister.com/2018/04/20/windows_98_comdex_bsod_video/ De meesten hebben admin rechten nodig. Daardoor crashte mijn samsung book elke dag met een up2date driver. Na een windows upgrade kan je het ook weer opnieuw installeren. Hopeloos verouderd design. Dat blijkt ook wel na al die ransomware gevoeligheden maar dat terzijde en nee dat ligt niet aan de systeembeheerder. Grote bedrijven met gecertificeerde beheerders hebben dit laten zien.
30-10-2023, 21:41 door Anoniem
Door Anoniem: Hier heb ik een TPM(2.0), maar geen W11.
Waarom. Een core i7-7700k met 64GB voldoet niet aan de specs.

Nu nog een dualboot, maar dan ga ik toch naar een virtuele W11 binnen Debian als het zover is.

Dat antwoord is vrij simpel, je moederbord ondersteund misschien wel TPM 2.0, maar je processor moet deze TPM 2.0 chip ook hebben en helaas zit die er in deze generatie er nou net niet in. Vanaf een generatie hoger (8) zit hij er wel in.
31-10-2023, 10:56 door Anoniem
Microsoft zorgt inderdaad met belachelijke eisen dat hardware upgrades afgedwongen worden. Dat is een zeer slechte zaak, en Microsoft heeft geen steekhoudende reden om deze hardware af te wijzen. De hardware maakt grotendeels gebruik van dezelfde drivers. Het vergroten van de afvalberg van elektronica is zeer milieuonvriendelijk en feitelijk zouden ESG's dit gedrag moeten afstraffen. De afgewezen 7th gen Intel bijvoorbeeld (boven genoemd) is energiezuiniger dan generaties vanaf 10th gen.

Er zijn diverse workarounds die tijdens de installatie (Shift-F10) gebruikt kunnen worden. Die vereisen registry edits.

bypass.reg
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\LabConfig]
"BypassTPMCheck"=dword:00000001
"BypassSecureBootCheck"=dword:00000001
"BypassRAMCheck"=dword:00000001
"BypassStorageCheck"=dword:00000001
"BypassCPUCheck"=dword:00000001

https://support.microsoft.com/en-us/windows/ways-to-install-windows-11-e0edbbfb-cfc5-4011-868b-2ce77ac7c70e

Overigens lukt direct upgraden van bijvoorbeeld Windows 7/8 naar Windows 11 al niet meer doordat Microsoft kennelijk bij elke versie support voor onderdelen laat vallen. Dat moet eerst via een oude versie van Windows 10 naar 21H2, plus updates naar Windows 11. Dat zorgt ook voor dwang naar hardware upgrades.
31-10-2023, 15:13 door Anoniem
Wat ik ook niet wil is een Microsoft account en cloud-opslag.
31-10-2023, 16:39 door Anoniem
Door Anoniem: Microsoft zorgt inderdaad met belachelijke eisen dat hardware upgrades afgedwongen worden. Dat is een zeer slechte zaak, en Microsoft heeft geen steekhoudende reden om deze hardware af te wijzen. De hardware maakt grotendeels gebruik van dezelfde drivers. Het vergroten van de afvalberg van elektronica is zeer milieuonvriendelijk en feitelijk zouden ESG's dit gedrag moeten afstraffen. De afgewezen 7th gen Intel bijvoorbeeld (boven genoemd) is energiezuiniger dan generaties vanaf 10th gen.

Er zijn diverse workarounds die tijdens de installatie (Shift-F10) gebruikt kunnen worden. Die vereisen registry edits.

bypass.reg
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\LabConfig]
"BypassTPMCheck"=dword:00000001
"BypassSecureBootCheck"=dword:00000001
"BypassRAMCheck"=dword:00000001
"BypassStorageCheck"=dword:00000001
"BypassCPUCheck"=dword:00000001

https://support.microsoft.com/en-us/windows/ways-to-install-windows-11-e0edbbfb-cfc5-4011-868b-2ce77ac7c70e

Overigens lukt direct upgraden van bijvoorbeeld Windows 7/8 naar Windows 11 al niet meer doordat Microsoft kennelijk bij elke versie support voor onderdelen laat vallen. Dat moet eerst via een oude versie van Windows 10 naar 21H2, plus updates naar Windows 11. Dat zorgt ook voor dwang naar hardware upgrades.

tja zie het de buurvrouw toch niet doen, if you catch my drift...
05-12-2023, 22:47 door Anoniem
twee computers en een laptop zonder tmp draaien perfecht op windws 11
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.