image

ASN hoeft 'systeemfout' bij verwijderen betaalopdrachten niet te verhelpen

zaterdag 11 november 2023, 13:39 door Redactie, 12 reacties

ASN hoeft een 'systeemfout' bij het verwijderen van betaalopdrachten waar een klant over klaagde niet te verhelpen, zo heeft het financiële klachteninstituut Kifid geoordeeld. De klant had op 14 juni van dit jaar via internetbankieren twee betaalopdrachten klaargezet van elk 2418 euro, met als uitvoerdatum 16 juni. Na het autoriseren van de overboekingen ontdekte de klant dat hij bij één van de overboekingen een foute naam had gebruikt.

Vervolgens verwijderde de klant de overboeking en wilde hij die opnieuw doen. Deze derde opdracht kon niet worden geautoriseerd omdat daarmee de daglimiet van vijfduizend euro werd overschreden. De klant diende daarop een klacht in bij de bank, maar dat leidde niet tot een oplossing, waarop hij de zaak aan het Kifid voorlegde. In zijn vordering wil de klant dat de bank erkent dat het klanten misleidt bij het verwijderen van een betaalopdracht, omdat de overboeking niet daadwerkelijk is verwijderd, de 'systeemfout' wordt verholpen en de bank excuses aanbiedt voor geleden immateriële schade.

ASN stelt in haar verweer dat een klant per dag met zijn digipas een maximaal bedrag kan autoriseren. De daglimiet geldt voor de dag waarop de overboeking wordt geautoriseerd, ook al ligt de uitvoerdatum in de toekomst. Het verbruik van de daglimiet wordt niet ongedaan gemaakt door het verwijderen van een ingeplande betalingsopdracht. Wanneer een klant een betaalopdracht verwijdert houdt dit alleen in dat die niet meer wordt uitgevoerd.

Het is volgens de bank technisch niet mogelijk gemaakt om reeds geautoriseerde bedragen handmatig uit de verbruikte daglimiet te verwijderen. Ook is het vanwege veiligheidsredenen niet mogelijk om de daglimiet telefonisch via een medewerker van de bank te verhogen. Wanneer een klant op een dag betalingen wil doen die hoger zijn dan de daglimiet, moet hij daarom zelf de daglimiet van zijn digipas te verhogen. ASN stelt dat de klant zijn daglimiet had kunnen verhogen of de transactie op 15 of 16 juni had kunnen autoriseren.

"Dat de consument niet zelf zijn daglimiet wenst te verhogen maar wil dat de bank de verwijderde opdracht handmatig uit het systeem verwijdert of dat een medewerker de limiet verhoogt, is onvoldoende om tot het oordeel te komen dat het beleid naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is", aldus het Kifid, dat ook meeweegt dat de bank uit veiligheidsoverwegingen deze mogelijkheden niet aanbiedt. Het klachteninstituut verklaart de klachten van de klant ongegrond en wijst de vorderingen af (pdf).

Reacties (12)
11-11-2023, 13:58 door Anoniem
Hele logische uitspraak.

Al lees ik hier meestal dat Kifid er is voor de banken.... Maar uit dit soort uitspraken, en vele andere blijkt toch ook heel wat anders.
11-11-2023, 14:12 door Anoniem
waar was kifid toen wij burgers de banken redden in 2007..2009....krijgen we ook ons belasting centen terug...oplichter zijn het
heel dat kifid....en de banken en de regering....ja ik ben boos
11-11-2023, 15:30 door Anoniem
het is een daglimiet, dat wordt verkocht. ik heb datzelfde ook bij de sns bank gehad, het is een autorisatie limiet omdat de bank een dom systeem heeft gebouwd... er is geen controle, geen terugkoppeling, heel vertrouwenswekkend...
11-11-2023, 15:34 door Anoniem
goh wat is dta geautomatiseer toch weer geweldig. vroegah kon je de mens achter de balie vragen en werd het gefixed. nu zit je je rot te ergeren tegen chat bots enzv en in tussen nog nooit zo veel moeten betalen voor 'al die service'. nee we zijn trots op de vooruitgang hoor!
11-11-2023, 17:35 door Anoniem
Door Anoniem: waar was kifid toen wij burgers de banken redden in 2007..2009....krijgen we ook ons belasting centen terug...oplichter zijn het
heel dat kifid....en de banken en de regering....ja ik ben boos
Ja. Zeker, alles is terugbetaald met een grote rente, wat wil je nog meer.
11-11-2023, 17:36 door Anoniem
Door Anoniem: het is een daglimiet, dat wordt verkocht. ik heb datzelfde ook bij de sns bank gehad, het is een autorisatie limiet omdat de bank een dom systeem heeft gebouwd... er is geen controle, geen terugkoppeling, heel vertrouwenswekkend...
Dat heet beveiliging.
12-11-2023, 19:24 door Anoniem
ASN stelt in haar verweer dat een klant per dag met zijn digipas een maximaal bedrag kan autoriseren. De daglimiet geldt voor de dag waarop de overboeking wordt geautoriseerd, ook al ligt de uitvoerdatum in de toekomst. Het verbruik van de daglimiet wordt niet ongedaan gemaakt door het verwijderen van een ingeplande betalingsopdracht. Wanneer een klant een betaalopdracht verwijdert houdt dit alleen in dat die niet meer wordt uitgevoerd.
Ok maar DAT is dus een systeemfout. Het is neem ik aan geen bug, het is zo ontworpen, maar dat ontwerp is niet redelijk.

Echter dat de klant hier om heen kan werken door tijdelijk de limiet hoger te zetten lijkt me een goede workaround.
(zolang de grens van de limiet niet onredelijk laag is)
13-11-2023, 10:17 door Anoniem
Ikzelf ben het toch eens met de klant, als je voor 5K geautoriseerd hebt, en dat een daglimiet is -toekomst of niet-, dan is
2.5 + 2.5 = 5
5 - 2.5 = 2.5
2.5 + 2.5 = 5
spreken we nog altijd over exact datzelfde geautoriseerde bedrag.
Of we spreken over de tekortkoming in logica die mensen wel begrijpen maar hun systeem niet.

Als ik hierover gewoon roep: "het klopt niet",
dan ben ik benieuwd wie vind dat het handelen van de klant niet klopt.
13-11-2023, 13:09 door Anoniem
Door Anoniem: goh wat is dta geautomatiseer toch weer geweldig. vroegah kon je de mens achter de balie vragen en werd het gefixed. nu zit je je rot te ergeren tegen chat bots enzv en in tussen nog nooit zo veel moeten betalen voor 'al die service'. nee we zijn trots op de vooruitgang hoor!

Nee, vroeger was lekker. Als je toen de verkeerde naam had geschreven op een overschrijvingskaart, op de bus had gedaan zag je je fout pas als het geld van de rekening was gehaald. Dát is handig.
13-11-2023, 14:19 door PJW9779
Over het functioneren van het Kifid is - net zoals over andere geschillencommissies en 'toezichthouders' zoals ACM, VWA, etc. - wel genoeg gezegd.
Als ASN-klant kan ik nog wel wat meer kritiekpunten noemen over hun geautomatiseerde betalingsproces.
13-11-2023, 19:14 door Anoniem
Door Anoniem: Ikzelf ben het toch eens met de klant, als je voor 5K geautoriseerd hebt, en dat een daglimiet is -toekomst of niet-, dan is
2.5 + 2.5 = 5
5 - 2.5 = 2.5
2.5 + 2.5 = 5
spreken we nog altijd over exact datzelfde geautoriseerde bedrag.
Ja, maar kennelijk is dat niet wat het systeem telt, het totaliseert op een dag ingevoerde bedragen.

Of we spreken over de tekortkoming in logica die mensen wel begrijpen maar hun systeem niet.
Het feit dat je een opdracht moet weggooien en opnieuw invoeren geeft wel aan dat het systeem redelijk basaal is qua mogelijkheden. Bij Rabo kan ik opdrachten aanpassen, bij ASN kan dat niet — zeg ik uit mijn hoofd! Ik ben geen opdrachten gaan invoeren om het te verifiëren.

Die eenvoud is een beperking maar het kan ook een voordeel zijn: hoe minder mogelijkheden een systeem heeft hoe makkelijker het is om te beredeneren en verifiëren dat het geen fouten bevat.

Neem het subsysteempje waar het om gaat: bijhouden hoeveel er op een dag aan transacties is ingelegd om dat totaal te kunnen vergelijken met de voor die klant geldende daglimiet. Dat subsysteempje is zo gebouwd dat dat dagtotaal alleen verhoogd en niet verlaagd kan worden. Als de mogelijkheid om te verlagen ontbreekt dan ontbreekt ook de mogelijkheid om misbruik daarvan te maken door via allerlei slimme omweggetjes te forceren dat ten onrechte een verlaging wordt gedaan. De beste beveiliging tegen misbruik van een implementatie is het ontbreken van die implementatie. Wat helemaal niet aangeroepen kan worden wordt ook echt niet aangeroepen.

Een keuze om het een beetje basaal te houden maakt de applicatie overzichtelijker, ook uit security-oogpunt. Dat heeft wel tot gevolg dat er beperkingen zijn waar een gebruiker/klant tegenaan kan lopen en waar dan omheen gewerkt moet worden. Dat kan een bewuste en zelfs legitieme keuze zijn. Misschien besteedt de ontwikkelafdeling van ASN zijn budget liever aan het grondig testen van basale logica die genoeg is om alles voor elkaar te krijgen dan aan het bouwen van veel mogelijkheden die dan veel minder grondig getest kunnen worden.

Als ik hierover gewoon roep: "het klopt niet",
dan ben ik benieuwd wie vind dat het handelen van de klant niet klopt.
Het verwijderen en opnieuw opvoeren van een transactie klopte helemaal, dat is een logische actie als je de transactie niet kan wijzigen (en als je dat wel kan is het nog steeds volkomen legitiem om het zo te doen). Dat die klant vervolgens onaangenaam verrast werd door hoe het systeem bleek te werken is begrijpelijk. De conclusie van de klant dat de boeking niet daadwerkelijk is verwijderd en dat de bank de klant daarover misleidt klopt niet. Wat het systeem wel en niet aan flexibele mogelijkheden heeft is geen kwestie van kloppen of niet kloppen maar van welke prioriteiten men stelt en welke keuzes men maakt.

Persoonlijk vind ik dat deze klant nogal ver is gegaan. In plaats van te constateren dat de werking van het systeem wat beperkt is, daar wat over te mopperen en door te gaan met wat wel kan moest en zou ASN kennelijk dingen gaan doen zoals die klant ze wilde zien. Maar klanten ontwerpen de systemen niet, klanten gebruiken ze alleen maar. Die kunnen terugkoppeling geven over wat wel en niet bevalt, een andere bank zoeken als het echt serieus niet bevalt, maar wat deze klant deed vond ik best ver gaan. Dat mag, maar voor mij is dat wel iets dat niet klopt.
14-01-2024, 19:52 door Anoniem
Als men een betaling annuleert, moet in principe die limiet als de betaling nog niet is doorgevoerd naar beneden gehaald worden.
De klant overdrijft mijns inziens niet. Klant is koning.
En als de klant dat wil afgetoetst zien via een bankencommissie (wat ik niet vertrouw net zo min als de artsenverenigingen - zelfregulering heeft nog nooit gewerkt) - dan is dat zijn recht.
Het artikel geeft duidelijk aan dat die beroepsorganisatie het niet ernstig meent met de klanten - en we zien de dienstverlening achteruitgaan tot op een niveau dat je terug alles met cash wil afhandelen.
Maar de wetgever wil dat niet langer - om fiscale redenen. Net daarom moeten de banken meer en strakker in het gareel gehouden worden. Dan moet de wetgever ook paal en perk stellen aan de kosten en dan moet de werking van de systemen beter zijn dan wat het nu is. Vooral naar veiligheid toe valt er veel te zeggen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.