image

Tientallen malafide webwinkels bieden iDeal als betaalmiddel

woensdag 22 november 2023, 17:09 door Redactie, 11 reacties

Tientallen malafide webwinkels bieden iDeal als betaalmiddel, zo meldt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. Van de 61 'nepshops' waar de politie laatst voor waarschuwde kon er bij 35 met iDeal worden betaald. "Dat is een probleem, want iDeal heeft een betrouwbaar imago. Betaal je daarmee, dan ben je in principe je geld kwijt", zegt Peter Kulche van de Consumentenbond.

Criminelen adverteren de malafide webshops op Facebook en Instagram en schermen met grote kortingen. Van de malafide webwinkels die iDeal als betaaloptie hadden ging het bijna alleen om iDeal-betalingen via betaalplatform Stripe. Dat is een Amerikaans bedrijf met een Europese vestiging. De Consumentenbond informeerde iDeal-eigenaar Currence, maar dat vindt dat Stripe verantwoordelijk is voor het weren van fraudeurs uit het betaalsysteem.

"Een gevalletje kastje-muur, zo lijkt het. Ondertussen worden dagelijks waarschijnlijk tientallen, honderden, consumenten opgelicht", merkt Kulche op. De Consumentenbond vindt dat Currence de druk op Stripe moet opvoeren en scherpere afspraken moet maken over het tegengaan van misbruik van iDeal.

Reacties (11)
22-11-2023, 18:05 door Anoniem
Wanneer wordt gesnapt dat IDeal veilig is voor de banken (en winkels) maar niet voor de consument?
22-11-2023, 19:39 door Anoniem
"Dat is een probleem, want iDeal heeft een betrouwbaar imago. Betaal je daarmee, dan ben je in principe je geld kwijt"

iDeal is hetzelfde als je geld overschrijven van bankrekening naar bankrekening. Als de bestemming van het geld een oplichter is ben je het kwijt en werkt de bank niet mee aan je pogingen je geld terug te krijgen.
Wat dat "betrouwbare imago" verder is weet ik niet, ik houd er altijd rekening mee dat het een eenweg systeem is als ik er mee betaal. En nu het verkocht is faseer ik het gebruik zoveel mogelijk uit.
22-11-2023, 21:58 door Anoniem
Het probleem ligt niet bij iDeal. Dat is alleen maar een min of meer handige manier om wat over te schrijven. Leg het daar dan ook niet neer!
Inderdaad, nu het niet Nederlands meer is, gebruik ik het ook bijna niet meer. De enige uitzondering is een product wat nergens anders te krijgen is en ook na email contact is iDeal de enige optie. Dan moet ik het ook nog erg graag willen hebben...
22-11-2023, 22:48 door Anoniem
Bijna alle bonafide webshops bieden iDeal (mede) als betaalmiddel.
In bijna elke winkel staat een kassa.
Gelijk oversteken, gevestigd vertrouwen en verstand van zaken zijn de remedies tegen oplichting.
Gokken blijft gokken.
22-11-2023, 23:23 door Anoniem
Door Anoniem: Het probleem ligt niet bij iDeal. Dat is alleen maar een min of meer handige manier om wat over te schrijven. Leg het daar dan ook niet neer!
Inderdaad, nu het niet Nederlands meer is, gebruik ik het ook bijna niet meer. De enige uitzondering is een product wat nergens anders te krijgen is en ook na email contact is iDeal de enige optie. Dan moet ik het ook nog erg graag willen hebben...
Is er opeens iets totaal anders geworden met iDeal qua werking, omdat er opeens zo afwerend gereageerd wordt, omdat het ontwerp nu Europees gebruikt gaat worden?
23-11-2023, 07:50 door potshot
Door Anoniem: Wanneer wordt gesnapt dat IDeal veilig is voor de banken (en winkels) maar niet voor de consument?
contant geld net zo hoor..of vergoedde de bank gestolen geld als je dat thuis had?
stommiteiten van shoppers hoef je niet te vergoeden.punt.
23-11-2023, 08:08 door Anoniem
Door Anoniem: Wanneer wordt gesnapt dat IDeal veilig is voor de banken (en winkels) maar niet voor de consument?
iDeal is alleen maar een electronische acceptgiro card, niets meer.
23-11-2023, 08:08 door Anoniem
Door Anoniem: Wanneer wordt gesnapt dat IDeal veilig is voor de banken (en winkels) maar niet voor de consument?
Dat ligt niet aan iDeal, want iDeal doet niets meer of minder dan een betaling verwerken, het heeft geen weet van de levering die ertegenover staat. In de praktijk komt de verzending bij webwinkels vrijwel altijd pas na de betaling, maar voor iDeal maakt dat niet uit, dat werkt net zo goed als je pas na ontvangst betaalt.

De onveiligheid die je aan iDeal toeschrijft zit niet in iDeal zelf maar in het feit dat je vooruitbetaalt.

Vooruitbetalen is precies even onveilig als je de overboeking via de normale webinterface van je bank inlegt of als je in een fysieke winkel alvast betaalt voor iets dat de winkel nog moet bestellen. Als je vooruitbetaalt vertrouw je erop dat de verkoper eerlijk is. Besef dat, en doe even de moeite om na te gaan wat voor reputatie de verkoper heeft als je die nog niet kent.

Kopen op krediet heeft ook nadelen. Vooruitbetalen heeft het voordeel dat de aankoop voorkomen wordt als je het geld niet hebt. Ik denk dat meer mensen in de problemen komen doordat ze meer op krediet kopen dan ze zich kunnen veroorloven dan doordat ze belazerd worden door malafide verkopers. Daarvan kan je stellen: eigen schuld dikke bult als je je uitgaven niet in de gaten houdt, maar dat komt er gewoon op neer dat je bij beide systemen moet zorgen dat je oplettend bent en voorzorgen neemt om te voorkomen dat dingen misgaan.
23-11-2023, 10:14 door Briolet
De Consumentenbond informeerde iDeal-eigenaar Currence, maar dat vindt dat Stripe verantwoordelijk is voor het weren van fraudeurs uit het betaalsysteem.

Onjuiste instelling. Als Stripe geen goed onderzoek doet naar klanten die een iDeal contract afsluiten, moet Currence ingrijpen en Stripe het gebruik van iDeal ontzeggen.
23-11-2023, 13:05 door Anoniem
Waar is de schandpaal voor malafide webwinkels?

Waar kun je erop checken? -> https://webshopchecker.nl/

Met een 7 zit je goed. Bij marktplaats dot nl komt er een rood uitroepteken.
Dan is het opletten en uitkijken dus.

Je kunt ook de veiligheid van een Magenta webshop hier beoordelen. https://www.magereport.com/
Maar dan heb ik het over onveiligheid in security-zin, dus qua kwetsbaarheden.

De opgedane les in deze is: Ga niet over 1 nacht ijs, anders ben je er snel doorgezakt (m.a.w. je geld kwijt).

luntrus
06-12-2023, 03:10 door waaromdan
Om iDeal te kunnen aanbieden op je website, moet je een zakelijke rekening hebben.
Als de iDeal-eigenaar een verkoper accepteert als ontvanger voor iDeal-betalingen, zou hij garant moeten staan voor die partij, en bij signalen van oplichting de verkoper blokkeren van het iDeal-netwerk. Ter bescherming van consumenten.
Maar helaas, zo slecht is dus het toezicht op internetverkopers in de EU.

Om nog maar te zwijgen over de producten zelf die kunnen worden aangeboden:
de gevaarlijke accu's en batterijen zonder CE-certificaat in bijv. warmtedekens, ook op grote webwinkels zoals bijv. aliexpress, waardoor hele huizen de fik ingaan.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.