image

Yesilgöz, Van Rij en Marechaussee genomineerd voor Big Brother Award

donderdag 7 december 2023, 06:00 door Redactie, 15 reacties
Laatst bijgewerkt: 07-12-2023, 11:21

Demissionair minister Yesilgoz van Justitie en Veiligheid, staatssecretaris Van Rij van Financiën, de Koninklijke Marechaussee, Meta, X en Telegram zijn genomineerd voor de Big Brother Awards 2023, de jaarlijkse prijs voor de grootste privacyschender van Nederland. De prijs, een initiatief van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, wordt op maandag 15 januari volgend jaar in Amsterdam uitgereikt.

Yesilgoz is genomineerd omdat zij mensen die onterecht op een terreurlijst staan aan hun lot overlaat, aldus Bits of Freedom. "Een terreurlijst is niet zomaar iets. Een onderbuikgevoel zou niet voldoende moeten zijn om op zo’n lijst terecht te komen. Er mag nooit lichtzinnig worden omgegaan met terrorismeverdenkingen door mogelijk onjuiste informatie voortijdig te delen."

Bits of Freedom vindt dat de minister excuses moet aanbieden. Daarnaast moet ze zorgen voor veiliger beleid bij de politie over wanneer mensen op de terreurlijst terecht kunnen komen, wanneer er een signalering naar Interpol uitgaat en een plan voor hoe mensen daar bij een onterechte registratie meteen vanaf worden gehaald.

Koninklijke Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee dankt de nominatie aan de surveillance van demonstranten, waarbij onder meer gebrekkige technologie voor gezichtsherkenning is gebruikt. De marechaussee struinde sociale media af op zoek naar accounts die zich positief hebben uitgelaten over actiegroep Extinction Rebellion (XR). "Dat kan al zo simpel zijn als het liken van een post. Van deze accounts werden de gezichten van profielfoto’s verzameld en gebruikt voor de identificatie van de demonstranten. De marechaussee lijkt de foto’s te hebben gematcht met de gezichten in CATCH, de massale gezichtendatabank van de politie", aldus BoF.

Meta, X en Telegram

De derde nominatie betreft Meta, X en Telegram. "Zij ontnemen stuk voor stuk de stem van onschuldige mensen in oorlogsgebied", zegt Evelyn Austin, directeur van Bits of Freedom. Volgens de burgerrechtenbeweging bestaat er een direct verband tussen geweld online en geweld offline. "Online geweld, zoals de verspreiding van haat, desinformatie, de blokkade van de toegang tot het internet en censuur, kunnen leiden tot fysieke geweld. Wanneer platformen besluiten om bepaalde groepen onzichtbaar te maken en uit het debat te weren, ontnemen zij deze groep een belangrijk beschermingsmiddel tegen het geweld waarbij die groep offline van hun land verdreven en vermoord wordt."

Marnix van Rij is de laatste genomineerde, vanwege het stelselmatig overtreden van wet- en regelgeving door de Belastingdienst, waaronder de Europese privacywet. "Er is te weinig grip op de gegevens die de Belastingdienst van de burger gebruikt. Er is geen beleid om foutieve persoonsgegevens te herkennen en te corrigeren, en verouderde gegevens worden niet op tijd gearchiveerd en vernietigd. Ook zijn gegevens onvoldoende beveiligd."

Er is zowel een expert- als publieksprijs van de Big Brother Awards. Het publiek kan tot 8 januari een stem voor de publieksprijs uitbrengen. Naast de Big Brother Awards wordt ook de Felipe Rodriguez Award uitgereikt aan de persoon die veel voor digitale rechten heeft betekend.

Reacties (15)
07-12-2023, 08:18 door Anoniem
"Yesilgoz is genomineerd omdat zij mensen die onterecht op een terreurlijst staan aan hun lot overlaat", wat heeft dat nou weer met deze award te maken? Zet haar er dan op vanwege voorstander zijn van client-side scanning.
07-12-2023, 09:40 door Anoniem
Gefeliciteerd! Dik verdiend!
07-12-2023, 09:58 door Anoniem
Door Anoniem: "Yesilgoz is genomineerd omdat zij mensen die onterecht op een terreurlijst staan aan hun lot overlaat", wat heeft dat nou weer met deze award te maken? Zet haar er dan op vanwege voorstander zijn van client-side scanning.

Dit, 100%.
07-12-2023, 10:56 door _R0N_
Door Anoniem: "Yesilgoz is genomineerd omdat zij mensen die onterecht op een terreurlijst staan aan hun lot overlaat", wat heeft dat nou weer met deze award te maken? Zet haar er dan op vanwege voorstander zijn van client-side scanning.

Dit is typisch van "Ze moet erop maar we weten eigenlijk niet waarom"
07-12-2023, 11:04 door Erik van Straten
Ik mis (demissionair minister) Kuipers en vooral de (lobby-gedreven) EC in de selectie.
07-12-2023, 11:24 door Anoniem
Door Anoniem: "Yesilgoz is genomineerd omdat zij mensen die onterecht op een terreurlijst staan aan hun lot overlaat", wat heeft dat nou weer met deze award te maken? Zet haar er dan op vanwege voorstander zijn van client-side scanning.
Klopt. Ik heb haar ook genomineerd, maar het is waar dat CSS in feite betekent dat in elke computer van elke Nederlander van staatswege wordt ingebroken. En dat is ontoelaatbaar!
07-12-2023, 11:49 door Anoniem
Het zou leuk voor haar zijn, als Dilan Yesilgöz toch nog verkiezingen kan winnen. Goed voor haar zelfgevoel.
07-12-2023, 12:24 door Anoniem
Door Anoniem: "Yesilgoz is genomineerd omdat zij mensen die onterecht op een terreurlijst staan aan hun lot overlaat", wat heeft dat nou weer met deze award te maken?
Onterecht op zo'n lijst staan is een gigantische inbreuk op de privacy en vrijheid van de mensen die het overkomt. Precies waar die award over gaat.
07-12-2023, 13:34 door Anoniem
en vooral de (lobby-gedreven) EC in de selectie.
Inderdaad want de invloed van lobbyisten wordt zwaar onderschat en met die Big Brother Award komt dat lobbyen
meer in beeld.
07-12-2023, 14:51 door Anoniem
Dat wordt dan een met zijn drieën gedeelde eerste plaats naar mijn mening.
07-12-2023, 15:03 door Anoniem
Door Anoniem: Het zou leuk voor haar zijn, als Dilan Yesilgöz toch nog verkiezingen kan winnen. Goed voor haar zelfgevoel.
Ja dan wint ze de Miss verkiezingen. alles wat MIS kon gaan in nederland
schatje toch die Yessie
Kan ze smilend weer doorgaan met Nederland afbreken in de lijn van Groningen Gas, Toeslagen, Institutioneel Racisme
En blijven lachen hahahaha I am important. look at me
Samen lachen we om het onrecht hahahaha
Het nieuwe lachen en oplichten in een.
07-12-2023, 16:14 door Anoniem
Lol, eerst is er constant gezeik omdat Telegram nauwelijks modereert (brandstof voor haat en whatever) en nu ontnemen ze mensen hun stem. Wat wil men nou?
08-12-2023, 07:01 door Anoniem
Ik zou zelf graag ALLE schijnheilen willen nomineren die in koor roepen "van mij mogen ze alles weten!". Omdat ze ZELF daarna wel menen recht te hebben om ALLES te weten van iedereen om zich heen.

Maar wordt misschien wat duur met genoeg medailles en bekers hebben om uit te reiken.
08-12-2023, 11:08 door karma4
Bits of freedom is behoorlijk de weg kwijt met in het wilde weg schuldigen aan te wijzen.
Ze mogen zichzelf daarmee nomineren als big brother.
12-12-2023, 21:57 door Anoniem
Yezilgos heeft hem dik en dubbel verdient zij pusht clientside scanning. En de Europese digitale identiteit waar al jou online gedrag en chat verkeer aangekoppeld gaat worden. Dank zij haar beleid als minister van justitie krijgen we straks chinese socialcredit score praktijken en stasi2.0.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.