image

Aanvallers maken actief misbruik van kritieke Apache Struts-kwetsbaarheid

donderdag 14 december 2023, 11:30 door Redactie, 0 reacties

Aanvallers maken wereldwijd actief misbruik van een kritieke kwetsbaarheid in Apache Struts 2 om systemen aan te vallen, zo waarschuwen de Australische en Franse autoriteiten, die grootschalig misbruik verwachten. Op 7 december kwam de Apache Foundation met beveiligingsupdates voor de kwetsbaarheid, aangeduid als CVE-2023-50164. Struts is een zeer populair opensourceframework voor het ontwikkelen van Java-webapplicaties en websites.

In 2017 wisten aanvallers via een kritieke Struts-kwetsbaarheid de gegevens van meer dan 147 miljoen Amerikanen bij het Amerikaanse kredietbureau Equifax te stelen. De kwetsbaarheid waarvan nu misbruik wordt gemaakt maakt het mogelijk voor aanvallers om parameters voor het uploaden van bestanden aan te passen, waardoor path traversal en het uploaden van malafide bestanden mogelijk wordt, wat weer kan leiden tot remote code execution.

Gisteren meldde de Shadowserver Foundation dat er aanvallen zijn waargenomen waarbij gebruik wordt gemaakt van eerder verschenen proof-of-concept exploitcode. Ook het Australische Cyber Security Centre (ACSC), Franse Computer Emergency Response Team (CERT-FR) en internetgigant Akamai maken melding van misbruik. De autoriteiten roepen organisaties op om op Struts-gebaseerde applicaties te updaten, aangezien er grootschalig misbruik wordt verwacht. Via het beveiligingslek installeren de aanvallers een backdoor/webshell, waarmee toegang tot de gecompromitteerde server wordt behouden en verdere aanvallen mogelijk zijn.

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.