image

Minister verlengt eindtermijn bulkdataset inlichtingendiensten met één jaar

dinsdag 16 januari 2024, 14:38 door Redactie, 13 reacties

Demissionair minister Ollongren van Defensie heeft de eindtermijn van een bulkdataset van de inlichtingendiensten, die eigenlijk binnenkort vernietigd zou moeten worden, met één jaar verlengd (pdf). De AIVD en MIVD hebben bulkbevoegdheden waardoor ze grote hoeveelheden gegevens kunnen verzamelen van miljoenen mensen, waarvan het overgrote deel gaat over mensen waar de diensten geen onderzoek naar doen of zullen gaan doen.

Dat doen de inlichtingendiensten naar eigen zeggen om een klein deel binnen te kunnen halen dat wél relevant is voor een onderzoek. Vervolgens moeten alle gegevens die niet relevant zijn zo snel mogelijk worden vernietigd. De bulkdatasets mogen op dit moment maximaal anderhalf jaar worden bewaard. In 2022 oordeelde de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) na een klacht van burgerrechtenbeweging Bits of Freedom dat de AIVD en MIVD vijf bulkdatasets moesten vernietigen, wat inmiddels ook is gedaan. De diensten bleken de bulkdatasets namelijk langer dan anderhalf jaar te bewaren.

Het wetsvoorstel 'Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma' maakt het mogelijk om bulkdatasets, na toestemming van de CTIVD, langer te bewaren. De termijn kan steeds met een jaar worden verlengd. Vanaf de derde verlenging zal er extra streng worden getoetst of dit nodig is. De Eerste Kamer moet nog over het wetsvoorstel stemmen.

Eind vorig jaar werd bekend dat de CTIVD een voorschot op het wetsvoorstel neemt en er een overgangsregeling is. Daardoor is het mogelijk om de eindtermijn van bulkdatasets die de inlichtingendiensten eigenlijk zouden moeten vernietigen te verlengen, ook al is wetsvoorstel waarin dit wordt geregeld nog niet aangenomen. Vandaag meldt minister Ollongren aan de Tweede Kamer dat ze van één bulkdataset de eindtermijn met een jaar heeft verlengd en dat de CTIVD hiermee akkoord is.

Reacties (13)
16-01-2024, 14:55 door Anoniem
Goh, dat zag je ook niet aankomen he... voorspelling: volgend jaar wordt het weer met 1 jaar verlengt...

TheYOSH
16-01-2024, 14:59 door Anoniem
Met elk jaar een jaar verlengen houd je de boel uiteindelijk ook beschikbaar...
Maar goed... het kunstje blijft: zorg dat data er niet is. De overheid is je grootste vijand. Dat zie je hier ook weer.
16-01-2024, 15:01 door Anoniem
De bulkdatasets over het visual intererieur van auteurs van de studieboeken ethiek voor ICT-ers mogen op verzoek van de nevendiensten uit het buitenland wellicht vanwege het oneigenlijk toe-eigenen van het kacheltje uit het Pentagon niet vernietigd worden.

Het bewaren van bulkdatasets heeft een functie. Het gaat erom dat een aantal sets bewaard blijven om te kunnen blijven schaken. Er zal wel weer geflyerd zijn op het het departement.
16-01-2024, 15:39 door Anoniem
Het wordt steeds duidelijker dat de burger de enige is die zich nog aan de wet moet houden.
16-01-2024, 16:04 door Anoniem
En zo worden mooie beloftes voor de buhne (maar anderhalf jaar bewaen) jaar na jaar na jaar opgrecht. En aleen maar omdat ze een klein stukje nodig hebben, Of toch permanent alles?

En blijkkbaar kan er geen indicatie gegeven worden (voor wat hte waard is) hoe lang ze die data ng nodig denken te hebben.

Het geeft je te denken:
"Controlemaatschappij".
"Vijanden van de Staat" (iedereen)
"Iedereen is permanent verdacht"

Met dank aan de (rechtse) politici met hun groeiende paranoia.
En natuurlijk de kiezers die ze in het zadel houden.
16-01-2024, 16:08 door Anoniem
Het gaat hier welteverstaan om de datasets die er door de computer tussenuit zijn gevist voor verdenking, niet de gehele datasets van derden. (Derden zijn oa. Google, Apple, Meta, Amazon, Microsoft, Ad-bedrijven, OV-info, nummerborden, gezichtsherkenning, etc, etc)
Dus alleen berichten met combinaties van woorden zoals "Rutte, varken" en dergelijke worden langer vastgehouden.
Anders kunnen de menselijke werkers er niet op tijd doorheen werken, die moeten de data die het algoritme er tussenuit heeft gevist tijdig doorspitten, het is idioot saai bulkwerk op een saai kantoor aan de lopende band met een hoop mensen, lekker puh, haha!
Versleutelde data zit er niet tussen, althans, dat is gemarkeerd als onzichtbaar, vandaar dat de staat zo zitten te haaien naar die CSS-wet met het excuus "de zielige kinders" lol,dan kunnen ze die metadata gelijk meenemen en laten uitplooien door het algoritme in de bulksdatasets van derden.
16-01-2024, 16:28 door Anoniem
Ik had een 'voorschot' moeten nemen op de wegenverkeerswet... toen ik met mijn canadeesche auto een bekeuring kreeg voor het hebben van een derde remlicht.... ja, het was verboten voordat het verplicht werd... je had er van die 'stanford-prison-experiment'-gasten bij zitten bij de zuurstok afdeling van min-just.

Of straks alvast 130 gaan rijden, want met de PVV wordt dat vast weer terug gedraaid dat je overdag geen 130 meer mag.. Voorschot... Ja meneer de rechter, ik heb een voorschot genomen op de toekomstige wetwijziging... Ollogrens vriendjes mogen het ook, rechtsongelijkheid ofzo?
16-01-2024, 17:04 door Anoniem
Door Anoniem:
Dus alleen berichten met combinaties van woorden zoals "Rutte, varken" en dergelijke worden langer vastgehouden.

Is dit taak voor de Minister van Defensie, of die van Justitiie of Binnenlandse Zaken? Wat dacht je? Wat je hier omschrijft is BOA werk, onder leiding van een teamleider die toeziet welke menselijke fouten bij interpretatieverschillen, doorgang mogen vinden, en welke niet.

de data die het algoritme er tussenuit heeft gevist tijdig doorspitten, het is idioot saai bulkwerk op een saai kantoor aan de lopende band met een hoop mensen, lekker puh, haha!

Eens. Je zou maar met dergelijk slecht algoritme moeten werken, bij Defensie nog wel. Dat is ernstig.

Het gaat hier welteverstaan om de datasets die er door de computer tussenuit zijn gevist voor verdenking, niet de gehele datasets van derden. (Derden zijn oa. Google, Apple, Meta, Amazon, Microsoft, Ad-bedrijven, OV-info, nummerborden, gezichtsherkenning, etc, etc)
Relevant, al heb ik niet gelezen welke contracten Defensie heeft met genoemde bedrijven, en of deze inzicht hebben in de datasets van contractanten en (ex-medewerkers) van deze bedrijven, ook over de landsgrenzen, en in hoeverre in het recente verleden opdracht is gegeven deze gegevens te wissen, dan wel te bewaren.
16-01-2024, 19:36 door Anoniem
Forensisch voorsorteren heet dit.
16-01-2024, 23:10 door Anoniem
Door Anoniem: Forensisch voorsorteren heet dit.
Woord van de dag.

De dagploeg verwelkomt de nachtdienst een woord om mee af te sluiten. Definitie van forensisch artifact / artefact werd verzocht op de vroege ochtend van onze dagelijkse briefing. Zie topic over Kaspersky.
17-01-2024, 10:29 door Anoniem
Door het delen(/backuppen) naar de joe es of é is deze verlenging net zo'n wassenneus als toen de politie de anpr beelden moest vernietigen.., die ze dan maar eerst parkeerde(/backupte) bij/naar de belastingdienst.
btw. ook iets met barbara streisand en eenmaal op internet blijft op internet!
17-01-2024, 12:26 door Anoniem
Door Anoniem: Forensisch voorsorteren heet dit.
Als je over voorsorteren langer dan een paar dagen doet per dataset dan mag je toch echt wel je capaciteit en procedure aanpassen. Het is gewoon een excuus voor niet zorgvuldig te hoeven archiveren wat meer geld kost en geen enkele ambtenaar zin in heeft. Dat was 20 jaar terug al het geval en dat is niet veranderd.
17-01-2024, 18:53 door Anoniem
Ik ben weer gerustgesteld.

Er is gelukkig nog voldoende gevoel voor humor onder de reactanten, hier.
Het zijn ook net mensen, he, die Nederlanders.

Nou net iets, dat ik mis bij AI. Zoals positief ingestelde creativiteit en humor o.a.

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd, zeg ik maar.

Ik wens u alleen een 2024 toe met heel veel lachrimpeltjes om de mondhoeken.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.