image

Mozilla hekelt hoe Apple, Google en Microsoft andere browsers dwarsbomen

vrijdag 19 januari 2024, 15:43 door Redactie, 9 reacties

Mozilla is naar eigen zeggen al jaren bezig om ervoor te zorgen dat platforms en besturingssystemen van Apple, Google en Microsoft andere browsers een eerlijk speelveld bieden en is nu met een overzicht gekomen van de problemen waar het mee te maken heeft. Daarnaast roept de Firefox-ontwikkelaar de techbedrijven op om de problemen op te lossen en tot een gelijk speelveld voor onafhankelijke browsers zoals Firefox te komen

Volgens Mozilla trekken de genoemde techbedrijven hun eigen browser voor, wat gevolgen voor mensen en concurrerende browsers heeft. Browsers zijn namelijk de primaire gateway waardoor mensen het internet gebruiken, aldus de Firefox-ontwikkelaar. "Dit centrale karakter schept een sterke prikkel voor dominante spelers om te bepalen welke browsers mensen gebruiken."

Mozilla stelt dat er een lange geschiedenis is van bedrijven die hun controle over apparaten en besturingssystemen gebruiken om het speelveld in voorkeur van hun eigen browser te bewegen. Deze bedrijven maken het lastiger voor gebruikers om een andere browser te downloaden, negeren of resetten de standaard ingestelde browservoorkeur, vereisen het gebruik van de eigen browser om third-party browsers te downloaden of trekken hun eigen browser op andere manieren voor.

De Firefox-ontwikkelaar zegt dat het al jaren met platformaanbieders in gesprek is om deze problemen op te lossen, maar het nog altijd tegen muren aanloopt. Om deze problemen inzichtelijk te maken heeft Mozilla nu het 'Platform Tilt' dashboard gelanceerd, waarop allerlei problemen staan vermeld. Het gaat bijvoorbeeld om het verbod op third-party browser-engines in de Apple App Store, het importeren van browserdata op Android en het instellen van de standaardbrowser op Windows.

"Deze tracker laat de problemen zien waarmee we te maken hebben bij het ontwikkelen van Firefox, maar we geloven in een gelijk speelveld voor iedereen, niet alleen onszelf. We moedigen andere browserleveranciers aan om hun eigen zorgen op gelijke wijze kenbaar te maken", aldus Mozilla, dat Apple, Google en Microsoft oproept om de genoemde problemen op te lossen.

Reacties (9)
19-01-2024, 23:19 door Hyper
Google heeft laten zien dat je met een gewilde browser in staat kan zijn om het bijna monopolie, zoals dat van MSIE op Windows computers, kan doorbreken.

MSIE 4, 5 en 6 waren mogelijk de beste browsers op het moment dat ze uitkwamen. Daarna is MS jaren gestopt met innoveren en konden Mozilla Firefox en later Google Chrome het stokje overnemen. Chrome lijkt steeds verder achter te lopen op het gebied van privacy en ad blocking. Wellicht dat dit features worden waarop het voor Chrome gebruikers interessant wordt om over te stappen naar Firefox. Zeker als Mozilla voor weet te lopen wat betreft snelheid en efficiëntie van de rendering engine.
20-01-2024, 08:07 door Anoniem
Vergeet niet dat ontwikkelaars van "websites” hoe ook een aandeel in hebben. Ik denk dan aan het goed testen op Firefox, er worden nog weleens componenten gebruikt die minder goed werken in niet-chromium browsers en ik weet van webapps die gewoon nauwelijks bruikbaar zijn in een andere browser dan Chrome(ium).

Ook qua performance ligt het niet altijd aan de browser. Soms is het al beter als je een andere agent instelt. Dat duidt wat mij betreft op opzet, met welke motivatie dan ook. Soms zijn het wellicht de gebruikte componenten, andere keren wellicht de ontwikkelaar zelf.

Hoe dan ook, het is een veelkoppig monster, ook maar te zwijgen over de gebruiker die de ernst, deels begrijpelijkerwijs, niet inziet.
20-01-2024, 13:05 door Anoniem
Het schijnt al heel moeilijk te zijn een ungoogled chromium vork te maken.

De bouwer en onderhouder ervan kan ook niet van de lucht leven.

Daarom is het Google Chrome (chromium) monopolie zo verrekt moeilijk te doorbreken.

Vooral in Nederland wat de meeste chrome (chromium) gebruikers kent naar ratio.
21-01-2024, 00:05 door Joep Lunaar
Laatst een klant die opeens merkte op dat MS Windows linkjes werden geopend in MS Edge i.p.v. in de ingestelde standaard browser (Firefox). Wat bleek: aan MS Outlook staat is een (bla bla advanced) optie toegevoegd voor de browser waarmee links worden geopend en die staat default ingesteld op ... MS Edge. Een heel effectieve manier om de wettelijke keuzevrijheid te frustreren, zeker omdat misschien wel de meeste links vanuit de e-mail worden geopend. Lijkt mij een economisch delict (in de EU).
Deze zal vast wel ook in de lijst van Mozilla staan.
21-01-2024, 20:42 door Anoniem
Zelfs al slaagt Mozilla om dit te documenteren, en zelfs al worden Google, Microsoft en Apple veroordeeld - de schade is onnoemelijk veel groter dan de maximale boete/straf die voorzien wordt voor dit soort delicten. Ik ben er dan ook een voorstander van dit te verhogen. Nl. uitsluiting van overheidsopdrachten en verplichte dns-blokkades in te bouwen.
Big Tech zal zich dan eindelijk moeten onderwerpen aan de wetgevers.
22-01-2024, 08:08 door Anoniem
Het tracken, monitoren en de surveillance en info manipulatie moeten doorgaan. Onbelemmerd liefst. Overheden leven 'hand in foot' met Big Tech mega slurp.

Klaus Schwab wil op den duur iedereen gechipt en online gekoppeld als cyborg. Transhumanisme noemt men dat, we zitten al aardig in de overgangsfase. Zou het hen lukken?

luntrus
22-01-2024, 12:09 door Anoniem
Door Joep Lunaar: Laatst een klant die opeens merkte op dat MS Windows linkjes werden geopend in MS Edge i.p.v. in de ingestelde standaard browser (Firefox). Wat bleek: aan MS Outlook staat is een (bla bla advanced) optie toegevoegd voor de browser waarmee links worden geopend en die staat default ingesteld op ... MS Edge. Een heel effectieve manier om de wettelijke keuzevrijheid te frustreren, zeker omdat misschien wel de meeste links vanuit de e-mail worden geopend. Lijkt mij een economisch delict (in de EU).
Deze zal vast wel ook in de lijst van Mozilla staan.
Dat zal vast ook wel opgaan voor het renderen van helppagina's en office. Ik kan mij herinneren dat Office kwetsbaar was terwijl men dacht dat IE was gedeinstalleerd (je krijgt het er niet met huid en haar uit, zo'n .loten systeem is het.)
22-01-2024, 13:22 door Anoniem
Door luntrus: Het tracken, monitoren en de surveillance en info manipulatie moeten doorgaan. Onbelemmerd liefst. Overheden leven 'hand in foot' met Big Tech mega slurp.

Klaus Schwab wil op den duur iedereen gechipt en online gekoppeld als cyborg. Transhumanisme noemt men dat, we zitten al aardig in de overgangsfase. Zou het hen lukken?

Dat is de big picture. Maar als je die kunt zien, dan snap ik niet zo'n overdreven grote reactie op zo'n klein topic.

Of in andere woorden: het beleid voor een Digitale Identiteit die Maximá nu bij het WEF "praatclubje" aan het pushen is, zal uiteraard uitgroeien tot een methode tot restrictie van internet-toegang. Wat jouw favoriete browser dan moge zijn zal daarbij irrelvant zijn.
22-01-2024, 20:28 door Anoniem
Beste anoniem van 13:22,

Inderdaad. Hierin is Mozilla en de andere Firefox vorkjes als Mullvad, en wat privacy vriendelijker chromium browsers als Iridium, SPIN e.d. ook slachtoffer binnen het grotere plaatje.

Het wordt op zo'n geniepige flagellanten manier over de bevolking uitgerold, dat een heleboel eindgebruikers het nog niet zien of zelfs maar willen zien. Zie hoe AI zich als een speer ontwikkelt. Onderstreepte letters i.p.v. hoofdletters voor z.nwd. op Duitse handy's is een gevolg.

Wat jij een klein topic noemt is een minieme stap in een hele reeks, die moeten leiden naar een wereld als geschetst in de Netflix film, Anon of een film als Seven Sisters. Waar men wil uitkomen is op een punt, waar men de macht nooit meer uit handen wil /hoeft te geven, laat staan delen.

luntrus
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.