image

Mantelzorger mag voorlopig nog DigiD van hulpbehoevende gebruiken

vrijdag 26 januari 2024, 16:32 door Redactie, 9 reacties

Mantelzorgers mogen voorlopig nog de DigiD van de persoon gebruiken voor wie zij zorgen, zo heeft demissionair staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering laten weten. In Nederland zijn zo'n 273.000 mensen onder bewind gesteld en 2,6 miljoen mensen digitaal niet vaardig. Zij mogen of kunnen niet zelf hun zaken digitaal regelen met de overheid maar zijn daarvoor afhankelijk van een wettelijk vertegenwoordiger of gemachtigde.

Een wettelijk vertegenwoordiger kan een professional zijn maar ook een familielid of naaste, bijvoorbeeld een mantelzorger. Handelingsbekwame burgers kunnen vrijwillig iemand aanwijzen (machtigen) om zich te laten vertegenwoordigen voor het afnemen van diensten bij publieke dienstverleners. Op dit moment is dat voor 554 diensten bij 528 dienstverleners mogelijk, waaronder veel grote dienstverleners zoals bijvoorbeeld de Belastingdienst en het UWV. "Dit zijn nog lang niet alle publieke dienstverleners. Dat komt omdat het aansluitproces als lastig wordt ervaren", aldus de staatssecretaris.

Voor bewindvoerders van mensen die handelingsonbekwaam zijn, is dit een stuk lastiger. Zo kunnen die een aantal zaken voor hun cliënten niet digitaal regelen. Soms wordt er dan tegen de regels in gebruikgemaakt van de DigiD van een cliënt of naaste. "Het is niet toegestaan dat een DigiD door een ander wordt gebruikt. Dit geldt voor iedereen. De aard van de vertegenwoordigingsrelatie, bloedverwant of niet, is hiervoor niet relevant" ,stelt Van Huffelen op Kamervragen van het CDA (pdf). "En tegelijkertijd weet ik ook dat de meeste mantelzorgers, met de beste bedoelingen, digitaal zaken doen met de DigiD van degene die zij vertegenwoordigen."

De staatssecretaris voegt toe dat als de mogelijkheid om andermans DigiD te gebruiken morgen abrupt zou stoppen, dit voor vertegenwoordigers en hulpbehoevenden een probleem zou zijn. Om de huidige situatie op te lossen is de overheid begonnen met de uitrol van een nieuw systeem. Daarmee kunnen bewindvoerders en curatoren dan met hun eigen DigiD bij dienstverleners namens hun cliënt inloggen.

"Totdat alle overheidsdienstverleners zijn aangesloten, zal ik niets doen dat de hulp aan deze groep in de weg kan staan. Het gaat dan uitdrukkelijk om handelingsonbekwame hulpbehoevenden die een wettelijk vertegenwoordiger hebben", voegt Van Huffelen toe. Wanneer alle overheidsdiensten op het nieuwe systeem zijn aangesloten is onbekend.

Reacties (9)
27-01-2024, 10:52 door Anoniem
In die brief schrijft van Huffelen: Ik werk daarom samen met Logius.

Nou vergeet het maar.
Dit is al jaren een probleem en dat DigD gaat voor geen meter.zolang je mantelzorger bent voor iemand die teken onbevoegd is.
27-01-2024, 12:33 door Anoniem
Wel eens van misbruik gehoord??
27-01-2024, 12:58 door Briolet
Door Anoniem: Wel eens van misbruik gehoord??

Mensen die misbruik willen maken, zullen sowieso niet met hun eigen ID inloggen, ook al zou die mogelijkheid er wel volop zijn.
27-01-2024, 16:29 door Anoniem
Door Anoniem: Wel eens van misbruik gehoord??

Ja, heb ik wel eens van gehoord.

Tip : ga eens een echt fors hulpbehoevende persoon helpen. Het geeft je perspectief hoe de molen werkt - en vooral, wat die mensen echt niet kunnen.
27-01-2024, 16:30 door Anoniem
Heb alles gelezen maar de onzinnigheid zit al in de kop. "Mantelzorger mag voorlopig nog DigiD van hulpbehoevende gebruiken." Er staat namelijk net zo ook in de wet dat je een hulpbehoevende niet in hulpbehoevende staat mag achterlaten. Kun je ook een hoop gedonder mee krijgen. Dus hoezo "màg"?

Als je binnen die lijntjes genoodzaakt bent om de DigiD van een hulpbehoevende te gebruiken, dan gebruik je die natuurlijk gewoon. Dan kan het je, als je hulpverlenend bent, echt geen mallemoeder schelen wat zo een Huppelstaatssecretaris zegt over wat je wel of niet mag. Ergens opgelezen uit de user manual van een DigiD systeem. Ammehoela dan. Je kunt ook gewoon hulpverlenen zonder een hele regering bijmekaar en ik weet nu al wat er dan voor gaat bij me. Geen staatssecretaris bij nodig vrees ik.

Misbruik van vertrouwen van hulpelozen maken is natuurlijk wat heel anders. Maar dat mocht al lang niet voordat de meesten naar het kleuterschooltje gingen. Kwestie van toezicht op snotneusjes houden.
27-01-2024, 17:05 door Anoniem
Door Anoniem: Heb alles gelezen maar de onzinnigheid zit al in de kop. "Mantelzorger mag voorlopig nog DigiD van hulpbehoevende gebruiken." Er staat namelijk net zo ook in de wet dat je een hulpbehoevende niet in hulpbehoevende staat mag achterlaten. Kun je ook een hoop gedonder mee krijgen. Dus hoezo "màg"?

Je kunt die twee statements natuurlijk niet gelijk trekken. Misschien snap je dat ook wel.
De 'hulpbehoevende toestand' slaat min of meer alleen op gevallen waarin je ook meteen 112 moet bellen.

Je bent echt niet strafbaar als je een bedelende dakloze voorbij loopt die zegt dat ie 'geholpen' moet worden met 2 euro.


Als je binnen die lijntjes genoodzaakt bent om de DigiD van een hulpbehoevende te gebruiken, dan gebruik je die natuurlijk gewoon. Dan kan het je, als je hulpverlenend bent, echt geen mallemoeder schelen wat zo een Huppelstaatssecretaris zegt over wat je wel of niet mag. Ergens opgelezen uit de user manual van een DigiD systeem. Ammehoela dan. Je kunt ook gewoon hulpverlenen zonder een hele regering bijmekaar en ik weet nu al wat er dan voor gaat bij me. Geen staatssecretaris bij nodig vrees ik.

En nu de situatie dat er bloedbonje in de familie is, en zus formeel klaagt dat broer fraude pleegt met de digid van moeder.
Er zitten echt soms heel nare karakters in de wereld , die alles gebruiken om de ander te naaien.

Formeel _is_ het verboden je voor iemand anders uit te geven - dan is het wel prettig dat de STAS min of meer een aanwijzing aan justitie gegeven heeft dat (alleen) de formaliteit van andermans digid gebruiken niet gestraft dient te worden.

Zolang er geen problemen zijn is 'gewoon helpen' wat iedereen (al) doet - maar het kan echt wel handig of nodig zijn dat de formele overtreding niet meteen gebruikt kan worden als stok door mensen die de helper willen naaien.


Misbruik van vertrouwen van hulpelozen maken is natuurlijk wat heel anders. Maar dat mocht al lang niet voordat de meesten naar het kleuterschooltje gingen. Kwestie van toezicht op snotneusjes houden.

Dat is wat anders , maar dan nog is het vervelend als 'gewoon het juiste doen' officieel niet mag - en daardoor bruikbaar is om iemand een hak te zetten. (en , in principe, met goede reden dat het niet mag).
28-01-2024, 16:58 door Anoniem
Formeel _is_ het verboden je voor iemand anders uit te geven

Om even voor iemand zonder handjes en voetjes te gaan pinnen, daar zullen ook wel zulke meningen over bestaan. Dat mag ook, is een grondrecht om zelfs daarover wat van te vinden. Desnoods elke dag wat anders. Om even wat burgerzaken te regelen, geboren kind aangeven of zo, belastingaangifte op tijd indienen (als het digitaal nog werkt), wat mij betreft zelfde verhaal. Een staatssecretaresse hoort zich echter verre te houden over wat er in zulke gevallen wel of niet mag. Het wekt verkeerde indrukken over wat staatssecretaresses zèlf wel of niet mogen. En dit soort situaties zijn er eentje van:
In Nederland zijn zo'n 273.000 mensen onder bewind gesteld en 2,6 miljoen mensen digitaal niet vaardig.

Het is enkel zorgelijk, wellicht ook hulpbehoevend, dat een staatssecretaresse daar onvoldoende rekenschap van geeft. Wat de mening van de straat dan is kan me aan mijn bips oxideren. Het is pas over een kleine vier jaar weer verkiezingen.
29-01-2024, 09:27 door Anoniem
Dit gaat straks vast ook weer veel gedoe worden bij de overgang van DigiD naar de EU-ID.
29-01-2024, 15:18 door majortom - Bijgewerkt: 29-01-2024, 15:19
Door Anoniem: Dit gaat straks vast ook weer veel gedoe worden bij de overgang van DigiD naar de EU-ID.
Het kabinet heeft beloofd dat deze systemen naast elkaar blijven bestaan. Hoe lang deze belofte stand houdt moet je je altijd maar afvragen bij de overheid. Scope creep ligt immers op de loer.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.