image

Autoriteit Persoonsgegevens reikt eerste scriptieprijs voor studenten uit

dinsdag 30 januari 2024, 13:36 door Redactie, 1 reacties

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de eerste AP-scriptieprijs uitgereikt. De prijs van tweeduizend euro ging naar Aylin Alexa Zainea voor haar scriptie over discriminatie en gedragsmanipulatie door algoritmes (pdf). Het onderwerp van de eerste AP-scriptieprijs ging over het 'toezicht op algoritmes'. Zainea behandelt in haar scriptie de vraag in hoeverre de AVG en de voorgestelde AI-verordening voldoende bescherming bieden tegen discriminatie en gedragsmanipulatie door geautomatiseerde besluitvorming van online platforms.

Ze concludeert dat er geen nieuwe regelgeving nodig is. Wel doet zij een aantal aanbevelingen voor de AVG en AI-verordening, met als doel om de bescherming te vergroten. Daarbij onderstreept ze dat meer handhaving van de AVG essentieel is voor uniform toezicht op geautomatiseerde besluitvorming van online platforms. Joosje van Riel en Danny Mekic werden gedeeld twee met hun scripties over respectievelijk het beschermen van persoonsgegevens bij ‘smart cities’ (pdf) en het vertrouwen in geautomatiseerde besluitvorming (pdf).

Met de scriptieprijs hoopt de Autoriteit Persoonsgegevens studenten te stimuleren om relevant wetenschappelijk onderzoek te doen op het gebied van gegevensbescherming. "Dit levert waardevolle nieuwe kennis en inzichten op", aldus de AP. Elk jaar heeft de scriptieprijs een ander onderwerp.

Reacties (1)
30-01-2024, 13:57 door Anoniem
Mooi.
Er zijn diverse manieren om iets logs in bewegen te krijgen.
AP's arbitraire boetes zou je 'wrikken' kunnen noemen.
Overleg met de branche zou je 'trekken' kunnen noemen.
En initiatief als dit is duidelijke 'duwen': "knowing the problem is half the solution".
Dus goed bezig.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.